Μαθανε για τις επαγγελματικες προοπτικες τους οι φοιτητες του Τμηματος Κοινωνικης Πολιτικης

Για μια ακόμα χρονιά το Τμήμα πραγματοποίησε ενημέρωση των φοιτητών του για τις δυνατότητες και τα δικαιώματα που τους δίνει το πτυχίο τους

Για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής έμαθαν οι φοιτητές όλων των ετών σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο η ενημέρωση αφορά διαφορετικές πτυχές των δυνατοτήτων που δίνει το πτυχίο στους αποφοίτους, και φέτος επικεντρώθηκε στην αλληλέγγυα οικονομία και τις ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και το ρόλο του κοινωνικού επιστήμονα στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης.

Θεσμός του Τμήματος η εκδήλωση

Τους φοιτητές καλωσόρισε η πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Καθηγήτρια κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, η οποία σημείωσε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί πλέον ένα θεσμό, πραγματοποιείται σχεδόν όλα τα χρόνια ύπαρξης του Τμήματος, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαδικτυακά.

Σκοπός τους είναι να ενημερώσουν τόσο τους τελειόφοιτους αλλά και όλους τους φοιτητές τους, για τις επιμέρους δεξιότητες που προσφέρει το τμήμα, που αφορούν στο πιστοποιητικό ψηφιακών δεξιοτήτων, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, αλλά και τις ειδικότητες που γίνονται οι απόφοιτοί τους δεκτοί, μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, στο Δημόσιο.

Αυτές είναι το ΠΕ Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΕ Διοικητικό, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού και ΠΕ Κοινωνιολόγων, ενώ εντάσσονται στον εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών, και με δεδομένο ότι παίρνουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, που τους βοηθά να διοριστούν στο Δημόσιο τομέα στο συγκεκριμένο κλάσο.

Παράλληλα στο τμήμα τους υπάρχει και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης μέσω του οποίου μπορούν να έρθουν σε επαφή με φορείς κοινωνικής πολιτικής και να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία.

Κάθε φορά στην εκδήλωση καλούν διάφορους φορείς που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, φροντίζοντας να είναι διαφορετικοί στην κάθε μία, ώστε να ενημερώνουν τους φοιτητές για τις προοπτικές τον τομέα του καθενός.

Φέτος είχαν κυρίως φορείς από τον τομέα της Κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, (Λουίζα Σαλτσίδου, Πρόεδρος ΚοινΣ.Επ «Θράκης Κίνητρο», Αντώνης Κουτσούμπας, Πρόεδρος της ΚοινΣ.Επ.  «ΕΠΑΡΚΕΙΑ»), της Ποινικής Δικαιοσύνης (Θεοδώρα Κ. Παντελίδου, Δρ. Κοινωνιολογίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ) και από τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς (Παναγιώτα Παππά, Μέλος εκπρόσωπος Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης Bios Coop).

Ένας οδηγός για το αβέβαιο μέλλον

Το γεγονός είναι ότι υπάρχει άγχος και ανησυχία στους φοιτητές αναφορικά με την επαγγελματική τους αποκατάσταση, σημείωσε η κ. Πεμπετζόγλου, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι, ενώ η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι το αντικείμενό τους δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο στην αγορά εργασίας.

Για αυτό όμως γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές, ώστε να μπορέσει το Τμήμα να τους δώσει διάφορες διεξόδους, για το πού μπορεί να απασχοληθούν στο μέλλον. Άλλωστε απόφοιτοί τους εργάζονται σε Δημόσιο, σε Ιδιωτικούς φορείς και φορείς του τρίτου τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο θέμα της Παιδαγωγικής Επάρκειας, μέχρι τους εισαχθέντες του έτους 22-23, καλύπτονται από το πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας που γίνεται από το Τμήμα, και θα πάρουν την πιστοποίηση.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, επιφέρει αλλαγές για όσους θα εισαχθούν στα Τμήματα το 2023, όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα λειτουργήσει το σύστημα, και ενώ έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, δεν υπάρχει κάτι απτό για το μέλλον.

Επίσης, σε συνέχεια της εκδήλωσης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακό Σεμινάριο για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής με αντικείμενο τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, τη σύνταξη συνοδευτικής επιστολής και την παροχή συμβουλών για τη διαδικασία της συνέντευξης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.