Λυσεις στις αγκυλωσεις του νομοθετικου πλαισιου για τον ΕΛΚΕ περιμενει το ΔΠΘ

Μαρία Μιχαλοπούλου: «Το τρέχον νομικό πλαίσιο μας έχει αγκυλώσει από πλευράς γραφειοκρατίας»

Η ανακοίνωση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις στο θέμα της διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας που ταλανίζει το ΔΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αναμένεται από την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα συμμετάσχει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
 
Βέβαια το θέμα συζήτησης της έκτακτης συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, θα επικεντρωθεί κυρίως στις αλλαγές που παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, για την οποία θα εκφέρουν γνώμη τα μέλη της Συνόδου, αλλά θα θιχθούν και θέματα που επηρεάζουν άμεσα τα πανεπιστήμια, όπως η έκτακτη χρηματοδότηση που έχουν ζητήσει για την φετινή χρονιά, αλλά και οι άμεσες νομοθετικές αλλαγές για τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), μέχρι να προχωρήσει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου.
 

Δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ανταγωνιστικής έρευνας

 
Το τρέχον νομικό πλαίσιο τους έχει αγκυλώσει από πλευράς γραφειοκρατίας, σημείωσε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, και συζητείται να γίνουν αλλαγές στην εφαρμογή.
 
Εδώ και δύο χρόνια, ανέφερε, το νομικό πλαίσιο, και το Δημόσιο Λογιστικό που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν, δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ανταγωνιστικής έρευνας όταν κάνουν τη διαχείριση των έργων.
 
Έτσι το περιβάλλον δεν είναι, όπως λέγεται, θελκτικό για να υποβληθούν ερευνητικές προτάσεις, μια πρόσθετη δυσκολία που έπρεπε να διαχειριστούν τα τελευταία δύο χρόνια, και αυτό περιμένουν να καταργηθεί άμεσα, επιστρέφοντας στην πρότερη κατάσταση, η οποία έκανε την διαχείριση των έργων πιο εύκολη, και λιγότερο απαιτητική και για τους ερευνητές, ιδιαίτερα τους νέους που δεν έχουν την τεχνογνωσία για τη λειτουργία των προγραμμάτων.
 
Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας μελετά, ανάμεσα στις άλλες προτάσεις, και την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, όμως η άμεση παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο θεωρείται κρίσιμη από τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου.
 

Κρίσιμη η επιπλέον χρηματοδότηση

 
Όσο για την επιπλέον χρηματοδότηση, αυτή θα είναι ζωή για το Πανεπιστήμιο, μιας και υπολογίζουν σε αυτή ώστε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Άλλωστε αντίστοιχη χρηματοδότηση είχε δοθεί και πέρυσι από το Υπουργείο Παιδείας και ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου είχε δεσμευτεί στην τελευταία σύνοδο πως η χρηματοδότηση αυτή θα δοθεί στα πανεπιστήμια.
 
Βέβαια πολλές αλλαγές, ώστε να μην υπάρχει αυτή η εξάρτηση από την έκτακτη χρηματοδότηση, υποτίθεται πως θα έρθουν με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Για αυτό άλλωστε δόθηκαν οι προτάσεις στους Πρυτάνεις, που έφεραν την έκτακτη σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχει η Υπουργός, επάνω στις οποίες θα γίνει συζήτηση.
 
Προς το παρόν το υπουργείο συζητά προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες για το νομοσχέδιο, πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από την τελική του μορφή στην οποία θα αποτυπωθεί το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο τα ανταγωνιστικά πανεπιστήμια και την σύνδεση με την ποιότητα.
 
Όσο για τα διετή προγράμματα, τα οποία να θυμίσουμε το Υπουργείο έβαλε προς το παρόν στον πάγο, αυτά δεν φαίνεται πως θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης, ή τουλάχιστον έμφασης, στην έκτακτη σύνοδο, ενώ παρόλο που έχουν ακουστεί ιδέες και προτάσεις, δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το Υπουργείο, ώστε να έχει και το ΔΠΘ μια ξεκάθαρη εικόνα για την εφαρμογή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.