Κωλυσιεργια στο προγραμμα εξεταστικης για το Τμημα Πολιτικης Επιστημης

Στην κατάτμηση του τμήματος απέδωσε το πρόβλημα η γραμματεία

Την άμεση κοινοποίηση του προγράμματος της εξεταστικής ζήτησαν οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, του οποίου η ανακοίνωση- εκκρεμεί  και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της εν λόγω περιόδου-  αργοπόρησε.

Η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέδωσε καταγγελία στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως ζήτησε-κατόπιν αιτήματος- από τον Σύλλογο Φοιτητών να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να συνδιαμορφώσει το Πρόγραμμα Εξεταστικής μαζί με τους διδάσκοντες και τη γραμματεία, με το ίδιο το Τμήμα να μην απαντά επίσημα και μάλιστα τους διδάσκοντες αυτού να ενημερώνουν άτυπα πως η εξεταστική περίοδος ξεκινά τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

Οι φοιτητές, αιτήθηκαν την άμεση, ως σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου,ανακοίνωση του προγράμματος, τη δημοσίευση προσχεδίου, την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της εξεταστικής περιόδου για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, με την παράλληλη καθιέρωση  και τήρηση της συμμετοχής του Συλλόγου Φοιτητών στη διαδικασία διαμόρφωσης του Προγράμματος Εξεταστικής για όλες τις εξεταστικές περιόδους εφεξής.

«Με αυτά που συμβαίνουν στο τμήμα με την κατάτμηση, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος αρμόδιος επιβλέπων»

Την εν λόγω κωλυσιεργία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος κ. Γιάννης Βεργίδης, με τον ίδιο να προσθέτει πως βάσει του προγράμματος που εκδίδει κάθε χρόνο το Δημοκρίτειο, η εξεταστική θα ξεκινήσει 20 Ιανουαρίου.

«Ως Σύλλογος Φοιτητών, αιτούμαστε την  παράταση της έναρξης του προγράμματος και τη μετάθεση αυτής για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου διότι όπως είναι ευκόλως αντιληπτό δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς να διαβάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών».

Αναφορικά δε με τα προβλήματα που επιφέρει η κατάτμηση, ο κ. Βεργίδης σημείωσε πως πέρυσι είχε κατατεθεί αίτημα με προβλήματα που ενδεχομένως θα  προκύψουν, με την απάντηση του Τμήματος να είναι απαξιωτική αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε έναν χρόνο ακόμη μπροστά μας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών, γνωστοποίησε πως έχει δρομολογηθεί συνάντηση με την αντιπρύτανη ακαδημαϊκών θεμάτων, για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο τμήμα, αναφερόμενος και στην ανάγκη ύπαρξης κάποιας επίβλεψης.«Κανονικά με αυτά που συμβαίνουν στο τμήμα με την κατάτμηση, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος αρμόδιος επιβλέπων. Γίνονται τραγικά λάθη από τη διοίκηση» είπε καταληκτικά ο κ.Βεργίδης.

Άγγελος Ισπυρλίδης

«Οι λόγοι δεν αφορούν αποκλειστικά στη δυσλειτουργία του τμήματος αλλά και σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διάσπαση»

Από την πλευρά της Γραμματείας και δια στόματος του κ. Άγγελου Ισπυρλίδη, οι λόγοι δεν αφορούν αποκλειστικά στη δυσλειτουργία του τμήματος αλλά και σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διάσπαση. «Είμαστε ένα τμήμα το οποίο δανείζεται την εξέταση των μαθημάτων από άλλα τμήματα και φυσικά για να βγει το πρόγραμμα της εξεταστικής πρέπει να ανακοινωθεί ενιαία και όχι τμηματικά. Επομένως για να ανακοινωθεί το δικό μας πρόγραμμα, θα έπρεπε να ξέρω τις ημερομηνίες εξέτασης των δανειζόμενων εξετάσεων από τους άλλους καθηγητές. Εμείς λοιπόν ζητήσαμε επίσημα την εξέταση των μαθημάτων στις ώρες που είχε ορίσει καθένας τα μαθήματά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ισπυρλίδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

«Ένα επόμενο πρόβλημα ήταν ότι οι καθηγητές που θα εξέταζαν δικούς μας φοιτητές, αρνήθηκαν να το κάνουν, επομένως υπήρχε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απαιτούσε θεσμοθετημένες  ενέργειες», σημείωσε ο γραμματέας του Τμήματος, συμπληρώνοντας πως «κανένας άνθρωπος δεν ήρθε να ρωτήσει επίσημα στην γραμματεία τι συμβαίνει ή ποιες ημερομηνίες θα ξεκινήσει η εξεταστική» με ό, τι κυκλοφορεί, να αποτελεί παραφιλολογία.

Όσο δε για την ημερομηνία έναρξης, ο ίδιος ανέφερε πως η εξεταστική θα ξεκινήσει επίσημα αφού στηθεί το πρόγραμμα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό θα συμβεί εντός της ημέρας, ενώ παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια  μεταφοράς των μαθημάτων
για να υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας των φοιτητών, χωρίς να γνωρίζει αν τελικά θα ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια.

Στη συνέχεια, στάθηκε στις εξαγγελίες των φοιτητών, τονίζοντας πως «οι φοιτητές δημιούργησαν το θέμα αυτό χωρίς να ξέρουν τους πραγματικούς λόγους. Όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές», προσθέτοντας πως ο εκπρόσωπος των φοιτητών τον επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου. «Για να βγάλεις μια καταγγελία ή να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να καταγγείλεις κάτι υπαρκτό. Μπορεί το πρόβλημα να είναι υπαρκτό, αλλά είναι υπαρκτό υπέρ των φοιτητών γιατί εγώ θα μπορούσα να ανακοινώσω τα μαθήματα όποτε ήθελα και να τους έλεγα ποιος θα τα εξετάσει. Αν οριζόταν κάποιος εξεταστής που δεν είχε διδάξει το μάθημα ο φοιτητής τι θα έπρεπε να κάνει;Σε ποια ύλη θα εξεταστεί;Και ο εξεταστής που θα οριστεί, ξέρει τι δίδαξε ο προηγούμενος που έκανε το μάθημα;» ανέφερε ο κ. Ισπυρλίδης, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε πως  κατά την άποψή του,«δεν είναι κάτι σοβαρό». 

Καταγγελία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τέλος η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδωσε στη δημοσιότητα καταγγελία στην οποία αναφέρει τα εξής:

Σαν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είναι ευρέως γνωστό, ότι κάθε χρόνο παλεύουμε και μαχόμαστε μέσα από το συνδικαλιστικό μας έργο, με στόχο το καλύτερο δυνατό Πανεπιστήμιο για τον φοιτητή. Σε αυτά τα πλαίσια, κάθε χρόνο, με αίτημα δικό μας στον Σύλλογο Φοιτητών, ζητάμε από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος καθώς κι από τη Γραμματεία, να κοινοποιηθεί το Πρόγραμμα Εξεταστικής Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έτσι ώστε όλοι οι φοιτητές να έχουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα να οργανώσουν τη μελέτη τους.

Φέτος, δείχνοντας κατανόηση στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικά νεοσύστατο Τμήμα, όπως το δικό μας (το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ προέκυψε έπειτα από κατάτμηση του τέως Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης), μαζί με την κατάθεση του πάγιου αιτήματός μας, ζητήσαμε από τον Σύλλογο Φοιτητών να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να συνδιαμορφώσει το Πρόγραμμα Εξεταστικής μαζί με τους διδάσκοντες και τη γραμματεία. Το Τμήμα, δεν έδωσε ποτέ απάντηση σε αυτό μας το αίτημα και όχι μόνον αυτό: μαθαίνουμε από τους ίδιους τους καθηγητές ότι η εξεταστική περίοδος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 20/01/2020, και μέχρι σήμερα, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα το Πρόγραμμα Εξεταστικής, ούτε καν σε μορφή προσχέδιου.

Το συμβάν αυτό είναι απαράδεκτο και ανήκουστο για ένα ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Καταγγέλλουμε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ για αυτήν την ανεπίτρεπτη κωλυσιεργία και αιτούμαστε: Την άμεση κοινοποίηση του Προγράμματος Εξεταστικής, ως την Πέμπτη 16/01/2020 και τη δημοσίευση προσχεδίου αύριο κιόλας. Την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της εξεταστικής περιόδου για τη Δευτέρα 27/01/2020. Την καθιέρωση και τήρηση της συμμετοχής του Συλλόγου Φοιτητών στην διαδικασία διαμόρφωσης του Προγράμματος Εξεταστικής για όλες τις εξεταστικές περιόδους από εδώ κι έπειτα. Την καταγγελία μας θα κοινοποιήσουμε και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, ενώ παρακάτω σας παραθέτουμε την ημερομηνία δημοσίευσης του Προγράμματος Εξεταστικής όλων των υπολοίπων Τμημάτων στην Κομοτηνή.

Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας: 19/12/2019, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας: 20/12/2019, Τμήμα Νομικής: 23/12/2019, ΤΕΦΑΑ: 23/12/2019, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών: 29/12/2019 (προσχέδιο), 08/01/2020 (τελικό)
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών: 01/01/2020, Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας: 03/01/2020 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 08/01/2020

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.