Κοινωνικη αναγκαιοτητα σημερα η επιστημονικη ερευνα πανω στην διαπολιτισμικη ψυχολογια
«Αναγκαία η επιστημονική έρευνα για την ενσωμάτωση πληθυσμών με τρόπο ομαλό και δίχως κοινωνικές αναταραχές και δυσκολίες»
Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου, τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας, που διοργανώνουν ο κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το διήμερο συνέδριο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, ενώ αναμένεται να φιλοξενήσει συμπόσια, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις που καλύπτουν σημαντικό εύρος θεματικών ενοτήτων με επίκεντρο τη διαπολιτισμική ψυχολογία, έναν κλάδο ο οποίος υφίσταται εδώ και αρκετές δεκαετίες, με σημαντική έρευνα και στον ελλαδικό χώρο, η οποία όμως «διανθίζεται» και με νέους ερευνητές τα τελευταία χρόνια.
Η «στροφή» αυτή των ερευνητών και ακαδημαϊκών την διαπολιτισμική ψυχολογία όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Ευθύμιος Λαμπρίδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» έγκειται και την ορατή πλέον κοινωνική αναγκαιότητα της έρευνας, δεδομένων των μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Δεν πρόκειται άλλωστε όπως εξήγησε απλώς για μία μετακίνηση πληθυσμών, αλλά για ανθρώπους που «κουβαλούν πολιτισμό, γλώσσα, ήθη και έθιμα, συνήθειες, νοοτροπίες, κοσμοθεωρίες κ.α. τα οποία επιθυμούν να εισάγουν στους νέους τόπους διαβίωσής τους, στις νέες συλλογικότητες, ώστε σταδιακά να ενταχθούν, να ενσωματωθούν και να συμπεριληφθούν». Μια διαδικασία σπουδαία όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος πάνω στην οποία η επιστημονική έρευνα και γνώση απαιτείται να είναι παρούσες ώστε αυτή να γίνει με τρόπο ομαλό και δίχως κοινωνικές αναταραχές και δυσκολίες.
Οι εξελίξεις της νέας εποχής αλλάζουν το ζητούμενο της έρευνας
Ο κλάδος της διαπολιτισμικής ψυχολογίας τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν μια συγκεκριμένη ειδίκευση στην ψυχολογική επιστήμη που μελετούσε από πιο μακριά τις διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς, όπως για παράδειγμα ο δυτικός κόσμος και η Ανατολή. Σήμερα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της διοργάνωσης, η έλευση της τεχνολογίας και η ψηφιακή συνύπαρξη όλων των ανθρώπων του πλανήτη σε πραγματικό χρόνο, έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στο ζητούμενο της έρευνας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο πώς ζουν και τι κάνουν οι άνθρωποι στην άλλη μεριά του πλανήτη, αλλά επεκτείνεται και στο πώς τελικά οι μεν και οι δε συναντιούνται, συνυπάρχουν και πώς διαμορφώνουν αυτό το καινούργιο κοινωνικοπολιτισμικό «χαρμάνι».
Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία πολυπολιτισμική, υπογράμμισε ο ίδιος, όπως και το ελληνικό σχολείο, επομένως αυτά τα δεδομένα είναι ήδη υπαρκτά και η επιστημονική έρευνα έρχεται να τα μελετήσει και να προσπαθήσει να τα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων και μέσα από τη διάχυση της πληροφορίας, όπως στην προκειμένη με το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν ευρήματα της επιστημονικής έρευνας με τρόπο απλό ώστε να γίνουν αντιληπτά από μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων που δυνητικά θα το παρακολουθήσουν.
Τα θέματα του συνεδρίου
Ήδη οι εγγραφές στις εργασίες του συνεδρίου έχουν ξεπεράσει όπως έκανε γνωστό τις 450, μεταξύ των οποίων φοιτητές, εκπαιδευτικοί, καθηγητές, αλλά και ενδιαφερόμενους πολίτες διαφορετικών επαγγελματικών ιδιοτήτων, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου μια σειρά διαφορετικών θεματικών ποικίλων ενδιαφερόντων.
Σε μεγάλο βαθμό όπως τόνισε ο κ.Λαμπρίδης θα συζητηθούν θέματα όπως η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα αλλά και το πώς η ίδια η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντί τους, καθώς και το πώς η εκπαιδευτική κοινότητα «βλέπει» πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές, αλλά και μαθητές με διαφορετικά εθνοπολιτισμικά χαρακτηριστικά όπως επί παραδείγματος χάρη οι Ρομά. Θα συζητηθούν επίσης ζητήματα σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα, την ψυχική ευρωστία των ανθρώπων που μεταβαίνουν από ένα πολιτισμικό πλαίσιο στο άλλο και πολλά άλλα ζητήματα καίριας σημασίας για το αύριο των κοινωνιών μας.
«Μονόδρομος η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τα βήματα προόδου της ελληνικής κοινωνίας ως προς την αποδοχή του διαφορετικού»
Ερωτηθείς σχετικά με τα βήματα προόδου της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην αποδοχή της διαφορετικότητας και γενικότερα του «άλλου» ο ίδιος δήλωσε την αισιοδοξία του ως «μονόδρομο», για να τονίσει ωστόσο πως δεν φτάνει μόνο αυτό. «Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλη προσπάθεια. Οι άνθρωποι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αλλαγές. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε. Γεγονός που δεν είναι κακό, είναι απλώς ανθρώπινο» σημείωσε εξηγώντας πως ήδη βλέπουμε προσπάθειες σε διαφόρους τομείς όπως αυτός της εκπαίδευσης. «Σταδιακά το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλάζει. Σταδιακά οι ίδιοι άνθρωποι που αποτελούν μέρη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο δουλεύουν, δεδομένου ότι η ίδια η σχολική τάξη είναι ένα ιδιαιτέρως δυναμικά μεταβαλλόμενο πεδίο μέσα στο οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί αποτελούν κομμάτια-μέρη, του ίδιου πεδίου, της ίδιας πραγματικότητας, που τη συνδιαμορφώνουν» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει τη σημασία συνέχειας της έρευνας πάνω στα ζητήματα αυτά αλλά και τη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτής προς τους δυνητικούς ωφελούμενους, εν προκειμένω τους εκπαιδευτικούς.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.