Κινητοποιησεις φοιτητων σε Ξανθη και Αλεξανδρουπολη

Διαμαρτύρονται για την παύση της δωρεάν μεταφοράς

Κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δωρεάν μεταφορά τους πραγματοποίησαν φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ) σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, καθώς για άλλη μια φορά, καλούνται να πληρώσουν αντίτιμο για την μεταφορά τους προς τις σχολές.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν στη Ξάνθη από ανακοίνωση των Αστικών και στην  Αλεξανδρούπολη από το γραφείο φοιτητικής μέριμνας, πως οι συμβάσεις του ΔΠΘ με τα ΚΤΕΛ στη Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη λήγουν, και από 24 Δεκέμβρη θα καλούνται να πληρώνουν αντίτιμο.

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης πραγματοποίησε παρέμβαση στη Κοσμητεία την Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ στην Αλεξανδρούπολη ο Φοιτητικός Σύλλογος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) «Δημήτριος Γληνός» πραγματοποίησε αντίστοιχη παρέμβαση στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας του ΔΠΘ, διεκδικώντας δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές όπως και έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες μεταφοράς.

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών: «Δεν θα δεχτούμε κανένας φοιτητής να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει στη σχολή»

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης ξεκαθαρίζει ότι «όπως δεν δεχθήκαμε τον Σεπτέμβρη, όταν μέσα στην εξεταστική μας το ΔΠΘ δεν έπαιρνε κανένα μέτρο για να λυθεί το πρόβλημα με την μετακίνηση, έτσι και τώρα δεν θα δεχτούμε κανένας φοιτητής να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει στην σχολή του, στις εστίες».

Παράλληλα τονίζει πως «η τραγική κατάσταση αυτή έχει υπεύθυνο. Είναι μια πολιτική που αφήνει τις σχολές μας να ρημάζουν από υποχρηματοδότηση, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για να έχουμε δωρεάν αναλώσιμα, καθηγητές και εργαστήρια, θέρμανση στα αμφιθέατρα, σύγχρονες εστίες, αλλά αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος την ίδια στιγμή που βρίσκει δισεκατομμύρια ευρώ για να τα χαρίσει σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, βρίσκει χρήματα για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάνει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές όταν οι οικογένειές μας τσακίζονται από τους φόρους και την ακρίβεια. Είναι η πολιτική που ακολουθεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ χέρι χέρι με την προηγούμενη του Σύριζα που χαρίζει την φοιτητική μέριμνα σε εργολαβικές εταιρίες για να κερδοφορούν στις πλάτες των αναγκών μας. Τα αποτελέσματά της εισόδου των εργολάβων στην μέριμνα τα ξέρουμε καλά στις εστίες που μας λένε να πληρώσουμε τρία ευρώ για το φαγητό, στην λέσχη της πόλης που κάνουμε ουρές για να φάμε».

Ευθύνες και στη διοίκηση του ΔΠΘ

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων επιρρίπτει ευθύνες και στη Διοίκηση του ΔΠΘ επισημαίνοντας πως «και ξέρανε για την λήξη της σύμβασης και δεν πήρανε κανένα μέτρο για την ανανέωση της. Μάλιστα έφτανε η διοίκηση του ΔΠΘ τον Σεπτέμβρη να βάζει το εκβιαστικό δίλλημα θέρμανση ή μεταφορές και φτάνουμε τον χειμώνα να μας λένε ότι τελικά δεν θα έχουμε τίποτα από τα δύο. Έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αντί να ζητήσουν έκτακτο κονδύλι για να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση πετάνε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας μας πώς “ευθύνεται μόνο ο εργολάβος”».

Σύλλογος Φοιτητών ΠΤΔΕ: «Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για τις συνέπειες της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων»

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Φοιτητών ΠΤΔΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως «επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για τις συνέπειες της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων που όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν, βάζοντας εργολάβους σε σίτιση, μεταφορά, στέγαση. Από τη μια οι κυβερνήσεις δεν δίνουν φράγκο για τις ανάγκες μας και από την άλλη χαρίζουν την φοιτητική μέριμνα σε εργολαβικές εταιρείες για να κερδίζουν στις πλάτες μας, πετώντας, με αυτόν τον τρόπο, το κράτος την ευθύνη από πάνω του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.