Κεντρο Αριστειας Jean Monnet θελει να δημιουργησει ο τομεας Διεθνων Σπουδων της Νομικης Κομοτηνης

Με το συνέδριο «Το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ, κεκτημένο ή ζητούμενο» ολοκληρώνεται ο κύκλος χρηματοδότησης της Έδρας Jean Monnet

Την απαρχή της διεκδίκησης δημιουργίας στην Κομοτηνή Κέντρου Αριστείας Jean Monnet θα σημάνει η ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος της Έδρας Jean Monnet της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (2016 – 2019).
 
Αυτό τόνισε ο κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Καθηγητής κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες που ανέπτυξε η Έδρα στο διάστημα 2016 – 2019 με την ευκαιρία της διοργάνωσης, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Κράτος Δικαίου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης: κεκτημένο ή ζητούμενο;» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου.
 
Το συνέδριο αποτελεί μέρος της εκδήλωσης μνήμης στον Καθηγητή και Δικαστή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αείμνηστο Κρατερό Ιωάννου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατό του, η οποία έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου (προηγουμένη του συνεδρίου) και θα έχει ως τίτλο «Ο Κρατερός Ιωάννου στην Επιστήμη και στο Πανεπιστήμιο».

Μια επιτυχημένη δράση για την Έδρα

Η έδρα θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο, όμως λήγει η μικρή χρηματοδότηση που είχε δοθεί, για να καλυφθούν οι δράσεις της πρότασης που είχαν υποβάλλει το 2016με  τίτλο «Το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ, κεκτημένο ή ζητούμενο».
 
Όπως είναι γνωστό το Σεπτέμβριο 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Έδρα Jean Monnet, μετά από διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία αξιολογήθηκαν 737 αιτήσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο και δόθηκαν 146, με τον τίτλο της πρότασης της Νομικής να αποδεικνύεται προφητικός, σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλλη, μιας και πλέον η Ένωση αντιμετωπίζει διαρκείς και συνεχείς -όχι τόσο διάσημες όσο οι κρίσεις χρέους- κρίσεις κράτους δικαίου σε κράτη μέλη της, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
 
«Το θέμα στην αρχή φάνταζε δογματικό, αλλά όσο εξελίσσονταν η δράση έγινε πραγματικό, και είμαστε περήφανοι για την προβλεψιμότητα που είχαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στα τρία αυτά χρόνια, δούλεψαν πολύ επάνω στην θεματική με πολλά μαθήματα, αν και ήδη το πρόγραμμα της Νομικής εμπεριέχει πλήθος μαθημάτων που αφορούν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές σπουδές, συγκεντρώνοντας τον αριθμό των 480 ωρών το χρόνο, ενώ πρόσθεσαν και ένα μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών που είχε μεγάλη επιτυχία στους φοιτητές.
 
Υπήρξε επίσης μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα, που αποτυπώθηκε και σε εκδόσεις, εκδίδοντας μια σειρά από βιβλία που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τον Ευρωπαϊκό Συνταγματισμό, όπως η «Αρχή του κράτους Δικαίου» η οποία δημιουργήθηκε για το μάθημα και αποτελεί διδακτικό εγχειρίδιο, «Ο Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η κρίση του», τα πρακτικά του περυσινού συνεδρίου, το βιβλίο «Οικονομική Διακυβέρνηση» και η «Αρχή της Αλληλεγγύης στην έννομη τάξη της Ένωσης»
 
Έγιναν επίσης δύο σεμινάρια, το πρώτο από τα οποία αφορούσε στην οικονομική διακυβέρνηση και ζητήματα δημοκρατίας και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Νομικής.
 
Επίσης πραγματοποιήθηκε σεμινάριο επιμόρφωσης δικηγόρων από όλους τους Συλλόγους του Εφετείου Θράκης, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Δράμα, ενώ φέτος ολοκληρώνουν τον κύκλο τους με το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης «Επίκαιρα θέματα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Το δίκαιο της ΕΕ και τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν

Στο πρόγραμμα που είχαν υποβάλλει για να πάρουν την έδρα, συμπεριλαμβανόταν και δύο συνέδρια, ένα πέρυσι, «Ο Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η κρίση του» και φέτος κλείνουν με το συνέδριο της Τετάρτης, που είναι ομότιτλο της έδρας.
 
Μέσα από αυτό, και με τις εισηγήσεις αξιόλογων επιστημόνων που θα έρθουν στην Κομοτηνή από όλη την Ελλάδα, επιθυμούν να αποτυπώσουν το κεκτημένο της Ένωσης στον σεβασμό του κράτους δικαίου, αλλά επίσης να διαπιστώσουν που υπάρχουν κενά και γκρίζες ζώνες, που χρειάζεται περεταίρω δουλειά είτε σε επίπεδο κρατών μελών είτε σε επίπεδο της ίδιας της Ένωσης.
 
Το συνέδριο συνδυάζεται με μια εκδήλωση, το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου που θεωρούσαν χρέος τους να κάνουν, για να τιμήσουν τον Κρατερό Ιωάννου, τον αείμνηστο Καθηγητή που το 2019 συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του.
 
Ο Καθηγητής πέθανε ως εν ενεργεία δικαστής στο δικαστήριο της ΕΕ, ευρισκόμενος στο υψηλότερο σημείο αναγνώρισης για ένα καθηγητή της σχολής, και για την προσφορά του θα μιλήσουν ο κ.Βασίλης Κουρής, επί 12 χρόνια πρόεδρος του δικαστηρίου της ΕΕ που διαδέχτηκε τον κ. Ιωάννου, ο κ. Χρήστος Ροζάκης με τον οποίο ο κ. Ιωάννου συνέγραψε το βιβλίο «Το διεθνές Δίκαιο», ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο κ. Χρήστος Περράκης, συνεργάτης του κ. Ιωάννου στον τομέα των διεθνών σπουδών που θα μιλήσει για την προσφορά του στην χώρα, μιας και ήταν αυτός που έφτιαξε την ενδιάμεση συμφωνία με το τότε κράτος των Σκοπίων που διήρκησε μέχρι την συμφωνία των Πρεσπών και ήταν ο νομικός παραστάτης της χώρας κερδίζοντας τις δίκες στο Δικαστήριο της ΕΕ για το εμπάργκο στα Σκόπια.
 
Τέλος το παρόν θα δώσει ο πρώην  Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Γιάννης Πανούσης, που θα μιλήσει για την προσφορά του κ. Ιωάννου στο ίδιο το πανεπιστήμιο, συμβάλλοντας στο χτίσιμό του, ως Αντιπρύτανης, και επέβαλλε την διδασκαλία των Διεθνών Σπουδών στη Νομική Κομοτηνής και την Ελλάδα.
 

 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.