Καλωσορισμα του προεδρου ΤΕΦ ΔΠΘ στους νεους φοιτητες του Τμηματος
Το δικό του καλωσόρισμα στους νέους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας απευθύνει ο πρόεδρος του, καθηγητής κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης. Ο κ. Παπαγιάννης «συστήνει» στους νέους φοιτητές τα γνωστικά αντικείμενα και τις ποικίλες δραστηριότητες του Τμήματος και προτρέπει τους φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά στη «ζωή» του Τμήματος.
Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας:
«Αγαπητά νέα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,
Οι συνάδελφοί μου κι εγώ με μεγάλη χαρά σάς καλωσορίζουμε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.
Ανοίγεται τώρα για σας ένα νέο στάδιο αγώνα, στον οποίο ελπίζω και εύχομαι να «αποδυθείτε» και να αναδειχθείτε στεφανίτες.
Στην προσπάθειά σας αυτή σάς συμπαραστέκεται με ποικίλους τρόπους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γενικά, αλλά και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ειδικότερα. Μην παραλείψετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που σας προσφέρονται. Παράλληλα, έχετε ηθική υποχρέωση να συμβάλετε μέσα από την προσωπική και συλλογική σας δημοκρατική διάδραση και την εποικοδομητική κριτική σας, στο να εξελιχθούν και να διευρυνθούν αυτές, προς όφελος και των φοιτητών που θα ακολουθήσουν μετά από εσάς.
Μπορείτε να αισθάνεστε υπερήφανοι/ες για το Τμήμα, στο οποίο εισαχθήκατε και ήδη ξεκινάτε την φοίτησή σας, καθώς αυτό, έχοντας ήδη ηλικία περίπου 26 χρόνων, δεν υστερεί σε τίποτε από τα άλλα φιλολογικά τμήματα της χώρας μας. Παρέχει ποιοτική και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση σε επί μέρους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών και προβάλλει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ως εθνικό πολιτισμικό αγαθό. Εκπαιδεύει, με υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, φιλολόγους και γλωσσολόγους και διαμορφώνει επιστήμονες ικανούς να προσφέρουν σημαντικό έργο, είτε ως ερευνητές είτε ως δάσκαλοι. Προωθεί τα ιδεώδη του Ανθρωπισμού ως αξίες που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος έχει πιστοποιηθεί (29-05-2020) από το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). H πιστοποίηση ισχύει για τέσσερα έτη, δηλαδή έως 28-05-2024.
Στο πλαίσιο του Τμήματος λειτουργούν τέσσερα Εργαστήρια: α. Παπυρολογίας–Παλαιογραφίας, β. Γλωσσολογίας («ΣυνΜορΦωΣη»), γ. Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας και δ. το «Εργαστήρι Βυζαντινής Δημώδους και Μεταβυζαντινής/Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας ‘Hans & Niki Eideneier’». Συμμετέχοντας στις δράσεις τους (διαλέξεις, σεμινάρια, διαδικτυακές ή διά ζώσης συναντήσεις), θα έχετε την ευκαιρία να διευρύνετε τις γνώσεις σας και να εντρυφήσετε στις αντίστοιχες επιστήμες.
Πέρα από τις προσωπικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλες δράσεις των μελών του, το Τμήμα δραστηριοποιείται και συνολικά στον ακαδημαϊκό χώρο, μέσα από την διοργάνωση επιστημονικών Συνεδρίων, και σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο: Από το 2001 έως σήμερα έχει διοργανώσει περισσότερα από είκοσι διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Από την άλλη μεριά, σε τοπικό επίπεδο, συνεργάζεται με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ροδόπης, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, αλλά και κάθε πολιτιστικό φορέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να συντελεί με κάθε ευκαιρία στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας, π.χ. μέσα από θεατρικές παραστάσεις, επιμορφωτικούς κύκλους διαλέξεων και ανοιχτά μαθήματα για το ευρύ κοινό. Δίνεται, μάλιστα, και σε σας τους φοιτητές η ευκαιρία να συμμετέχετε ενεργά στις δράσεις αυτές, είτε στην διοργάνωσή τους μέσα από την εθελοντική εργασία, είτε στην διαμόρφωση του περιεχομένου τους, αξιοποιώντας τις καλλιτεχνικές και όποιες άλλες δεξιότητές σας.
Τα «θερινά σχολεία» είναι ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός «θεσμός», στον οποίο το Τμήμα μας σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Περιλαμβάνουν συνήθως εντατικά (και, όσο είναι δυνατόν, βιωματικά) μαθήματα λίγων ημερών (διαλέξεις, εργαστήρια κ.ά.), στα οποία διδάσκουν, ως προσκεκλημένοι, εκτός από τους διοργανωτές, και διακεκριμένοι επιστήμονες ή καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικές εκδρομές – επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα κ.ά.
Από το 2016 μέχρι και το 2019 λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στο Τμήμα μας Θερινό Σχολείο με αντικείμενο «το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη», υπό την αιγίδα του Προ-γράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κείμενα και Πολιτισμός» του Τμήματός μας, και σε σύμπραξη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλους φορείς. Τα θερινά μαθήματα απευθύνονταν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλολογίας και προσέφεραν, εκτός από εμβάθυνση των γνώσεων στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και την διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους συμμετέχοντες.
Τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε στην Θάσο το Θερινό Σχολείο με θέμα «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», στο πλαίσιο υλοποίησης του Ερευνητικού Προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», το οποίο διεξάγει το Τμήμα μας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ». Στόχοι του Θερινού Σχολείου ήταν η εξοικείωση με τους αρχαίους μύθους που αναφέρονται στις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών «πόρων» που παρήχθησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και αποφοίτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό) μέσω βιωματικών εργαστηρίων (π.χ. κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής, δημιουργικής γραφής και απασχόλησης), και η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της ΠΑΜΘ ως άξονα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Υποσχόμαστε ότι, όσο εξαρτάται από εμάς, αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, το Τμήμα, όπως και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνολικά, ανταποκρίθηκε δημιουργικά στις προκλήσεις των καιρών, και κατάφερε να αντισταθμίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις όποιες «απώλειες», με τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού του, με την ευρύτερη «ενσωμάτωση» των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, με την δυναμική «είσοδό» του στον χώρο της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», την οποία πλέον αξιοποιεί συστηματικά μαζί με την ήδη από παλιότερα αναπτυγμένη «ασύγχρονη εκπαίδευση», παρέχοντάς σας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για πρόσβαση στην γνώση.
Επιπλέον, το Τμήμα, για άτομα που αποφοίτησαν πριν τη δημοσίευση του Ν. 4957/2022, παρέχει, στο πλαίσιο του βασικού πτυχίου, την «παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια» (μία από τις τυπικές προϋποθέσεις, για να εργαστείτε στη Δημόσια Εκπαίδευση), αλλά και όλους/ες σάς εφοδιάζει με βασικές θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, ώστε αποφοιτώντας να αξιοποιήσετε και εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης.
Πέρα, βέβαια, από τα παραπάνω, ο Πρόεδρος και όλο το προσωπικό (διδακτικό και διοικητικό) είμαστε στην διάθεσή σας, και δεν πρέπει να διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μας σχετικά με όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζετε.
Σας εύχομαι, και πάλι, καλή ολοκλήρωση των σπουδών σας, τέτοια που να σας ανταμείψει για τους κόπους σας.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
Καθηγητής Παπαγιάννης Γρηγόριος»
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.