Καλεσμα στο ταξιδι στην Ελληνικη ιστορια απο το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης

Ενσωμάτωση της Θράκης, Ελληνική Επανάσταση και Μικρασιατική Καταστροφή ενώνονται χορευτικά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής

Κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής να παρακολουθήσουν τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Τέσσερις πίνακες αφηγούνται Ελληνική ιστορία», που διοργανώνει η ειδικότητα των παραδοσιακών χορών του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και την στήριξη επιχειρηματιών της πόλης, απεύθυναν προς τους πολίτες όλοι οι συμμετέχοντες.

Η παράσταση αναφέρεται στην προεπαναστατική Ελλάδα, την επαναστατημένη Ελλάδα, την ενσωμάτωση της δυτικής Θράκης στο ελληνικό κράτος και την καταστροφή της Σμύρνης, μαζί με αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων του 1821, συμπυκνώνοντας ουσιαστικά δράσεις που σχεδιαζόταν να γίνουν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

Η παράταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 8:15 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Συνάντηση γεγονότων επί σκηνής

Όπως τόνισε η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα, η φετινή παράσταση είναι μια πρωτότυπη, έντεχνη σκηνική παρουσίαση, την οποία έχουν οργανώσει οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του 4ου έτους της ειδικότητας, σε συνεργασία με τον καθηγητή τους κ. Φίλιππο Φιλίππου και την κ. Αθηνά Πίτση, που είναι ΕΕΔΠ του Τμήματος.

«Η παράσταση αγκαλιάζει με σεβασμό και γνώση ιστορικά γεγονός της πατρίδας μας, που δεν είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να γιορτάσουμε τα προηγούμενα δύο χρόνια» ανέφερε, καθώς και την μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή φέτος.

Τα γεγονότα αυτά συναντούν την παράδοση επάνω στη σκηνή, και μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που συνδέονται με αυτά τα γεγονότα, προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά, δείχνοντας την ευαισθησία που προβάλλεται από τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται και θεραπεύονται στο Τμήμα και τη σύνδεσή του με την κοινωνία.

Στην παράσταση, τόνισε, το χθες συναντά το σήμερα, μιας και μαζί με τους φοιτητές σε αυτή συμμετέχουν απόφοιτοι του Τμήματος που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην διδασκαλία των ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Σημαντική προσπάθεια από τους φοιτητές

Από την πλευρά του ο κ. Φιλίππου ανέφερε πως είχαν προβλέψει το 2022 να είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη Μικρασιατική καταστροφή και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, όμως λόγω της πανδημίας επεκτάθηκε.

Πιστεύει πάντως πως η προσπάθεια του τμήματος, με τη στήριξη των χορηγών και την δουλειά που έχουν κάνει οι φοιτητές του 4ου έτους θα έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, για αυτό και κάλεσε όλους τους πολίτες να χαρούν την παράσταση από κοντά.

Μια άλλη διάσταση της παράστασης ανέδειξε η κ Πίτση, μιας και με αυτή ολοκληρώνουν την ακαδημαϊκή τους πορεία οι φοιτητές της ειδικότητας των Ελληνικών Παραδοσιακών χορών, όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια, με την οργάνωση μιας παράστασης εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθαν.

Η φετινή παράσταση είναι πολύ απαιτητική σε περιεχόμενο και μηνύματα, ανέφερε, ενώ στάθηκε στο πολύ υποστηρικτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον στο οποίο οι φοιτητές δραστηριοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κρίσιμη η συμβολή της ΠΑΜΘ

Σημαντικός ήταν ο ρόλο της Περιφέρειας για την παράσταση, με την ειδική σύμβουλο του Περιφερειάρχη κ. Ζωή Κοσμίδου να εκφράζει τη χαρά της που η Περιφέρεια είχε τη δυνατότητα να συνεργαστεί για ακόμα μια φορά με το ΔΠΘ, ευχαριστώντας την Κοσμητόρισσα και τους καθηγητές του τμήματος για τη συνεργασία, αλλά και τους χορηγούς για τη στήριξη.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην Περιφέρεια, σημείωσε, επιθυμούν και ενθαρρύνουν την συνεχή συνεργασία με αυτό, και έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σε εκδηλώσεις τώρα και στο μέλλον στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική καλλιτεχνική παράταση, τέχνης λόγου και χορού, και εκπέμπει το μήνυμα της ιστορικής αναδρομής και της συνέχειας στον τόπο μας» κατέληξε.

Στήριξη από τους επαγγελματίες της πόλης

Εκ μέρους των χορηγών το παρόν έδωσαν ο κ. Νίκος Λυκούδης των Αστικών Κομοτηνής και του blue travel, ο κ. Μάνος Παυλίδης από το Κούπα καφέ και ο Κίμων Λεχούδης από το Ρεφενέ, με τον πρώτο να τονίζει εκ μέρους όλων πως συναποφάσισαν με τους συναδέρφους του επαγγελματίες να στηρίξουν την παράσταση αυτή, αντιλαμβανόμενοι και σεβόμενοι τις προσδοκίες τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών.

«Εύχομαι να ευοδώθηκαν, να βγει ένα υπέροχο αποτέλεσμα την προσεχή Κυριακή» ανέφερε, πιστεύοντας πως η αγωνία και η διάθεση στα πρόσωπα των διοργανωτών προδιαθέτει για το άριστο αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.