Καινοτομες επιχειρηματικες ιδεες απο τους φοιτητες του Τμηματος Οικονομικων Επιστημων Κομοτηνης

Η πρωτοποριακή για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εκδήλωση μπήκε στον 15ο χρόνο της και συνεχίζει να «γεννά» ιδέες

Με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, που συνέλαβαν στο πλαίσιο του μαθήματος Επιχειρηματικότητα Ι του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνής, γέμισε ο χώρος έξω από το αμφιθέατρο όπου πραγματοποιείται το μάθημα, το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου.

Όπως συνηθίζεται να γίνεται εδώ και 15 χρόνια, οι τελειόφοιτοι φοιτητές, χωρισμένοι σε 28 ομάδες, ανέλυσαν την αγορά, εντόπισαν τα κενά ή πρακτικές που επιδέχονται βελτίωσης, και δημιούργησαν posters τα οποία παρουσίασαν στον Καθηγητή κ. Περικλή Γκόγκα, αλλά και σε όποιον ήταν πρόθυμος να ακούσει.

Μετά την παρουσίαση, προβλήθηκαν και τα τηλεοπτικά σποτ που δημιούργησαν για το προϊόν τους. Τα παραπάνω μαζί με το τελικό Business Plan που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο θα διαγωνιστούν για τα 4 βραβεία Marketing και Promotion του τμήματος: βραβείο Poster, Δημιουργικού, Εφέ, Καλύτερου Spot.

Μια επιπλέον δεξιότητα για τους φοιτητές

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δραστηριότητα, που γίνεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Περικλή Γκόγκα και του υποψήφιου Διδάκτορα κ. Μανώλη Σοφιανού.

Στόχος είναι, σημείωσε ο κ. Γκόγκας, να βάλουν οι φοιτητές σε πράξη πολλά από όσα έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια στο πανεπιστήμιο, και να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας project, μιας και αυτά που κάνουν στο πλαίσιο του μαθήματος, παρότι εικονικά, φτάνουν πολύ κοντά στην υλοποίησή τους.

Για αυτό και την Τρίτη παρουσιάστηκαν τα poster, που αφορούν την χρηματοδότηση, και τα διαφημιστικά σποτάκια για το προϊόν που έχουν επινοήσει.

Όλα αυτά τα χρόνια που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα, οι φοιτητές φαίνεται ότι έχουν αποκομίσει σημαντική εμπειρία, με τον κ Γκόγκα να σημειώνει πως απόφοιτοί τον έχουν πληροφορήσει πως συναντούν συναδέρφους τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή στο χώρο εργασίας τους που δεν διαθέτουν αυτά τα εφόδια, να μπορούν να ετοιμάσουν ένα project ή ένα business plan χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένα όσα έχουν μάθει και όχι αποσπασματικά.

Κερδίζουν επίσης εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά αυτά που έμαθαν στο Πανεπιστήμιο, κάτι που δεν ισχύει για άλλους συναδέρφους τους.

Επιπλέον οι βραβεύσεις τους δίνουν αφενός ένα μέτρο των δυνατοτήτων τους, αλλά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού τους.

Συνδυάζονται οι γνώσεις

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που κάνει τόσο το μάθημα Επιχειρηματικότητα Ι όσο και το Επιχειρηματικότητα ΙΙ στο επόμενο εξάμηνο, είναι να συνδυάσει πολλές γνώσεις από τα μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει οι φοιτητές μέχρι τώρα, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σοφιανός, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν συνδυαστικά όλα αυτά τα εργαλεία, ώστε να φτιάξουν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια.

Αυτή η εμπειρία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν κάνουν συμβουλευτική σε εταιρείες από την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα, στο μάθημα Επιχειρηματικότητα ΙΙ, ενώ πολλά από τα σχέδια μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο μιας επιχειρήσεις.

«Όταν μιλάμε για ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, μιλάμε για σχέδια που στο εξωτερικό κοστολογούνται με πενταψήφια και εξαψήφια νούμερα», οπότε η εμπειρία που αποκτούν είναι τεράστια σε αυτό το κομμάτι, και μπορούν να ολοκληρώσουν ένα επαγγελματικό σχέδιο και μόνοι τους πολλές φορές, σημείωσε ο κ. Σοφιανός.

Ιδέες από το πρακτικό στο ψηφιακό τομέα

Για ακόμα μια χρονιά οι ιδέες που κατέθεσαν οι φοιτητές κάλυψαν όλη την γκάμα της επιχειρηματικότητας, από πρακτικά είδη για καθημερινή χρήση, μέχρι και πλήρως ψηφιακές εφαρμογές για κινητά… και ρολόγια.

Real trader

Θέλετε να μπείτε στην αγορά του Real Estate, αλλά δεν έχετε χιλιάδες ευρώ για να επενδύσετε και δεν γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της αγοράς; Μην ανησυχείτε, γιατί σας έχουν καλυμμένο οι άνθρωποι του Real trader, οι οποίοι δημιούργησαν μια εταιρεία που θέλει να εκδημοκρατίσει το Real Estate.

Πώς γίνεται αυτό; Ο καθένας μπορεί να επενδύσει, μέσω της εταιρείας, στην αγορά ακόμα και με 1 ευρώ, επιλέγοντας βραχυχρόνιες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Και μπορεί τα χρήματα ενός επενδυτή να μην αρκούν για την είσοδο στην αγορά, όταν χιλιάδες επενδυτές ενώνουν με αυτό τον τρόπο τις δυνάμεις τους, μπορούν να πάρουν ένα κομμάτι της αγοράς, της πιο ασφαλούς αγοράς, όπως τονίζουν οι δημιουργοί της εταιρείας.

Friend watch

Πολλές φορές λέμε πως η τεχνολογία μας αποξενώνει, και αυτό είναι ως ένα βαθμό αλήθεια. Σε μια λοιπόν δύσκολη καθημερινότητα, τα μέλη της Butterfly company δημιούργησαν το Friend watch, μια εφαρμογή που εγκαθίσταται στο κινητό και μέσω smartwatch, προσπαθεί να σου φτιάξει τη μέρα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Όταν λοιπόν, κρίνει μέσω των παλμών και της πίεσης σου, τα επίπεδα του στρες, τότε σου γράφει κάτι ενθαρρυντικό στην οθόνη, ή προβάλει φωτογραφίες που σου αρέσουν, και γενικά προσπαθεί να δώσει μια νότα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη μέρα.

Bootopia

Πότε μια μπότα δεν είναι μπότα; Όταν είναι η μπότα της Bootopia, η οποία δημιούργησε μια μπότα το πάνω κομμάτι της οποίας μπορεί να αφαιρεθεί, ώστε να απομείνει μόνο το κάτω μέρος.

Η μπότα τους είναι πρακτική, αφού μπορεί να μεταμορφωθεί από μπότα σε μποτάκι και το αντίστροφο, ενώ οραματίζονται ένα προϊόν με πολλούς και εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων και υφασμάτων.

Sun Umbrella

Την λύση για αυτούς που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κινητό τους ακόμα και στην παραλία, θέλει να δώσει η Sun Umbrella, τα μέλη της οποίας συνδυάζουν τα φωτοβολταϊκά με την ομπρέλα, για να παρέχουν φόρτιση για τις συσκευές σας.

Μάλιστα τα μέλη της ομάδας θέλουν να έχουν το σύστημα όχι μόνο σε μόνιμα εγκατεστημένες ομπρέλες στην παραλία, αλλά και στις φορητές, ώστε όλοι να μπορούν να έχουν μαζί τους ένα φορτιστή στην παραλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.