Ημεριδα με θεμα: «Ελληνικη γλωσσα: παρον, παρελθον και διδακτικες προκλησεις»

Σε συνεργασία του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΤΕΦ - ΔΠΘ "+ΜορΦωΣη" με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Center of Hellenic Studies) του Πανεπιστημίου του Σικάγο και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΣυνΜόρΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συνδιοργανώνουν διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Ελληνική γλώσσα: παρόν, παρελθόν και διδακτικές προκλήσεις». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 και θα περιλαμβάνει προσκεκλημένες ομιλίες για τη σημασία και τη διάδοση της Eλληνικής στον κόσμο, δύο ωριαία βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς (1. Στρατηγικές εκμάθησης και διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, 2. Σχεδιάζοντας διδακτικές ενότητες για τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς) και σύντομες (διάρκειας 15 λεπτών) παρουσιάσεις καλών πρακτικών εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε σχολεία της Ομογένειας.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποιο από τα δύο βιωματικά εργαστήρια να αποστείλουν το αργότερο έως 30 Ιανουαρίου 2022 ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] με θέμα «Βιωματικό Εργαστήριο» και δηλώνοντας ονοματεπώνυμό και το σχολείο όπου διδάσκουν καθώς και το βιωματικό εργαστήριο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Λόγω περιορισμένων θέσεων (30 συμμετέχοντες ανά εργαστήριο) θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να μοιραστούν τις καλές πρακτικές τους για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς παρακαλούνται όπως αποστείλουν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση έως την 23η Ιανουαρίου 2022 τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, σχολείο όπου διδάσκουν, τίτλο δραστηριότητας ή διδακτικού σεναρίου που επιθυμούν να παρουσιάσουν, διευκρίνιση αν αποτελεί πρόταση διδασκαλίας ή έχει ήδη δοκιμαστεί στην τάξη, χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του, συνοπτική παρουσίαση (όπου παρουσιάζονται οι διδακτικοί στόχοι, και η γενική του ιδέα και πορεία υλοποίησης). 

Για μεγαλύτερη διάχυση, μετά την ημερίδα, θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο, όπου θα καταχωρηθούν όλες οι καλές πρακτικές, με τη σύμφωνη γνώμη των συγγραφέων.

Το οριστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την 31η Ιανουαρίου 2022.

Info

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη κα Γιούλη Ζήκα: [email protected] 

Οργανωτική Επιτροπή

Εμμανουήλ Κουμπαράκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο

Αναστασία Γιαννακίδου, Πρόεδρος του Center of Hellenic Studies του Πανεπιστημίου του Σικάγο

Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.

Στέφανος Κατσίκας, Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Μαίρη Χατζηνάκου, Υπεύθυνη Ελληνικής Παιδείας της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης του Σικάγο

Μαρία Μητσιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.

Λύδια Μίτιτς, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Δ.Π.Θ. 

Γιούλη Ζήκα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Έβρου, Υποψήφια Διδάκτορας Δ.Π.Θ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.