Η Sofia Delijorgji στο Επιστημονικο Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ

Διάλεξη με θέμα «Ελληνικά δάνεια στην Αλβανική: Λεξιλογικές και σημασιολογικές σχέσεις»

Την αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου των Τιράνων κ. Sofia Delijorgji θα υποδεχθεί διαδικτυακά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ για τη δεύτερη διάλεξη του Επιστημονικού Colloquium 2022-2023. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00.  Το θέμα της διάλεξης της κ. Delijorgji είναι «Ελληνικά δάνεια στην Αλβανική: Λεξιλογικές και σημασιολογικές σχέσεις».

Όπως εξηγεί η ίδια για το περιεχόμενο της διάλεξης: «Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν τα ελληνικά δάνεια στην Αλβανική, έχοντας υπ’ όψη τις λεξιλογικές και σημασιολογικές σχέσεις που έχουνε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο γλωσσών των δυο από τους αρχαιότερους λαούς της Ευρώπης, σχέσεις που εκτείνονται σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από την προχριστιανική φάση μέχρι τις μέρες μας. Ο παράγοντας χώρος παίζει σημαντικό ρολό για την φύση και την ένταση των επαφών των γλωσσών, άρα οι επαφές αυτές λαμβάνουν χώρα όχι μεταξύ γλωσσών αλλά και μεταξύ ομιλητών που ζουν σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Στο τέλος θα γίνει αναφορά στις λεξιλογικές και σημασιολογικές σχέσεις των δύο γλωσσών με επικέντρωση και στους φρασεολογισμούς και τα μεταφραστικά δάνεια της ελληνικής στην αλβανική, στα κύρια εννοιολογικά και σημασιολογικά λεξικά πεδία και τις εξελίξεις αυτών στην αλβανική».

H Sofia Delijorgji

H Sofia Delijorgji (Σοφία Δεληγιώργη) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου των Τιράνων, καθώς και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Τιράνων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Ελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο “Eqerem Cabej” Αργυρόκαστρου το 1999 και τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2006 με θέμα Φρασεολογικοί παραλληλισμοί της ελληνικής και της αλβανικής (για τα μέρη σώματος), στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, Σχολή Ξένων Γλωσσών, και αργότερα τις διδακτορικές της σπουδές το 2011. Η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα Λεξικο- σημασιολογικές παρεμβολές της ελληνικής στην αλβανική γλώσσα και λεξικο-σημασιολογικές παρεμβολές της αλβανικής στην ελληνική (Πανεπιστήμιο Τιράνων, Σχολή Ξένων Γλωσσών, 2016). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της Γλωσσολογίας και της Επικοινωνίας (Μορφολογία, Λεξικολογία, Διαλεκτολογία, Τουριστική Διαπολιτισμική Επικοινωνία).

Info

O Σύνδεσμος παρακολούθησης της εκδήλωσης (μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams) είναι ο εξής: https://tinyurl.com/ColloquiumPhilology

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.