Η «Ψηφιακη Θρακη» ειναι μονο η αρχη
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου το απολογιστικό συνέδριο για το ερευνητικό πρόγραμμα «Ψηφιακή Θράκη», που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή.
Για δύο ημέρες, προβλήθηκαν πτυχές της προσπάθειας που έγινε για τη δημιουργία της ομώνυμης ψηφιακής ερευνητικής πλατφόρμας που καταγράφει, ταξινομεί, μελετά, οργανώνει και μετασχηματίζει το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση, τη διάσωση και την προβολή του ψηφιοποιημένου υλικού προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών-περιηγητών.
Η κεντρική εκδήλωση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Τσανάκλειο, το απόγευμα της Πέμπτης 1 Ιουνίου, όπου αναλύθηκαν όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και τα σχέδια που έχουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για το μέλλον.
Το ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Θράκης σε ένα σημείο
Η «Ψηφιακή Θράκη» φτάνει στο τέλος της το Σεπτέμβριο, τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κ. Άγγελος Παληκίδης αναπληρωτής καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, που καταγράφει, ψηφιοποιεί και οργανώνει το ιστορικό και Πολιτισμικό απόθεμα της Θράκης.
Μέσω αυτού η Ιστοσελίδα, που θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, θα παρέχει πληροφορίες για διάφορες ανθρωπιστικές επιστήμες με επίκεντρο τη Θράκη, σε ένα ψηφιακό αποθετήριο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν ερευνητές στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ενώ μέσα από την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές, οι περιηγητές θα μπορούν να προσανατολιστούν, και όταν βρίσκονται σε μνημεία να βλέπουν πληροφορίες στις συσκευές τους.
Για το έργο εργάστηκαν 32 ερευνητές 17 ειδικοτήτων από καθηγητές Πανεπιστημίου μέχρι μεταπτυχιακούς φοιτητές, και οι δημιουργοί του φιλοδοξούν ότι θα συμβάλλει, εκτός από την επιστημονική και πολιτισμική διάσταση, στην αναπτυξιακή διάσταση της Θράκης.
Αυτή περιλαμβάνει, σημείωσε ο κ. Παληκίδης, αφενός τον τουρισμό, αφετέρου μια πιο ποιοτική διάσταση του πολιτισμού, ειδικά σε περιοχές της Θράκης πέρα από τα αστικά κέντρα και την παραλιακή ζώνη.
Σημαντικό το άνοιγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα
Μέσα από την πλατφόρμα ενισχύουν και την διασύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, για σχολεία όλων των βαθμίδων, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, αλλά και τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων, τα οποία θα φέρουν τα θρακιωτόπουλα σε επαφή με τον τόπο τους, ώστε να τον γνωρίσουν, αλλά και θα προσελκύσουν μαθητικές ομάδες και σχολεία στη Θράκη, ώστε να την επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον τόπο και την ιστορία του.
Το υλικό τους πλέον αριθμεί σε χιλιάδες καταχωρήσεις, όμως δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία. «Εμείς δημιουργούμε την υποδομή, ανεβάζουμε τεκμήρια, και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε θεσμικά με φορείς» ανέφερε.
Ελπίζουν να συνεχιστεί το πρόγραμμα
Ήδη έχουν συνεργασίες με 86 πολιτιστικούς φορείς που ασχολούνται με τη Θράκη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχουν συνάψει και 30 μνημόνια με μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, ιστορικά αρχεία, που θα μπουν μέσω του προγράμματος στον ψηφιακό πολιτισμικό χάρτη της Θράκης, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα μικρότερα μουσεία, που δεν έχουν το ψηφιακό αποτύπωμα των μεγαλύτερων.
Αρχικά η πλατφόρμα θα έχει τις καταχωρήσεις στα Ελληνικά, με κομμάτια της να είναι μεταφρασμένα στα Αγγλικά, ενώ ελπίζουν πως στο μέλλον θα έχουν την χρηματοδότηση τόσο για να επεκτείνουν την πλατφόρμα, όσο και να προσθέσουν και μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το έργο αυτό, ως πιλοτικό, αποτελεί μόνο την αρχή, όμως θα προσπαθήσουν να το εμπλουτίσουν, να βάλουν περισσότερους φορείς, να επεκταθεί και να γίνουν πιο ενεργοί, φορείς που μπορεί να μην έχουν μεγάλη δραστηριότητα.
Ελπίζουν δε πως θα μπορέσουν από το Σεπτέμβριο, όταν και θα ενεργοποιηθεί, η πλατφόρμα να διασυνδεθεί με εθνικούς και παγκόσμιους κόμβους, ώστε αν κάποιος κάνει μια αναζήτηση, για παράδειγμα για τον Θράκα Ιππέα, στην άλλη άκρη του κόσμου, να τον οδηγεί και στη δική τους ιστοσελίδα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.