Η πανδημια δεν επληξε το ΤΕΦ του ΔΠΘ

Μαρία Τζιάτζη, πρόεδρος ΤΕΦ «Με την άψογη συνεργασία και συνεννόηση όλων η λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά σε όλα τα επίπεδα»

Σύντομα η παρουσίαση του νέου εμβλήματος του Τμήματος

 
 
Με την εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όλης της χώρας όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το στοίχημα άλλωστε της εξ αποστάσεως διδασκαλίας κρίθηκε ως επιτυχημένο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εν αντιθέσει με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες βαθμίδες, γεγονός όχι τυχαίο καθ’ ότι ως μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
 
Με την επαναλειτουργία και των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων για όσα τμήματα το απαιτούν από τις 25 Μαΐου το ερώτημα που ανακύπτει αφορά πλέον στην διενέργεια των εξετάσεων, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, δίχως ακόμα να έχει εξειδικευτεί ο τρόπος και η ημερομηνία διεξαγωγής τους.
 
Σύμφωνα με την πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαρίας Τζιάτζη, η οποία φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τα έως τώρα δεδομένα συγκλίνουν για τα τέλη του Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου ως ημέρα έναρξης των εξετάσεων για όλα τα πανεπιστήμια δεδομένης και της υποχρέωσης των εκδοτικών οίκων να αποστείλουν τα συγγράμματα στους φοιτητές έως και τις 15 του επόμενου μήνα.
 
Ως προς την λειτουργία του Τμήματος εν καιρώ πανδημίας η κ. Τζιάτζη εξήγησε πως τόσο σε διοικητικό όσο και διδακτικό επίπεδο συνεχίστηκε κανονικά, ενώ όπως σημείωσε ενισχυμένο «βγήκε» και το ερευνητικό έργο του.  «Το τμήμα λειτούργησε ομαλά και κανονικά σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά κι αυτό χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία προ της αναστολής λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εξ αποστάσεως το σύνολο των καθηγητών του Τμήματος κάναμε μία δοκιμαστική σύσκεψη μέσω σχετικής πλατφόρμας έχοντας την δυνατότητα να προετοιμαστούμε και να λύσουμε και την όποια απορία σε σχέση με την λειτουργία της εξ αποστάσεως και θεωρώ ότι όλοι τα καταφέραμε περίφημα» τόνισε.
 

Θερμότερη και της δια ζώσης η συμμετοχή των φοιτητών στην τηλεκπαίδευση

 
Σύμφωνα με την ίδια τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν κανονικά και η πλειοψηφία των καθηγητών έχουν ήδη ολοκληρώσει 10 εκ των 13 συνολικά εβδομάδων διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η ίδια στάθηκε όμως και στην θερμή όπως την χαρακτήρισε ανταπόκριση των φοιτητών, που όπως είπε σε πολλές των περιπτώσεων ήταν υψηλότερη σε σχέση και με την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και πιο «τολμηροί» στην συμμετοχή στα μαθήματα, δια μέσου ερωτήσεων αλλά και συζητήσεων που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ τους.
 

Προβληματισμός για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων

 
Ως προς την διεξαγωγή των εξετάσεων η προσεχής συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την Πέμπτη, 7 Μάϊου, αναμένεται να δώσει ακριβείς απαντήσεις με βάση πάντα και τις αποφάσεις του Υπουργείου και των αρμοδίων επιτροπών, ωστόσο όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΤΕΦ υπάρχει προβληματισμός ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με συναδέλφους του Τμήματος σχετικά με τους τρόπους διεξαγωγής των εξετάσεων που οι ίδιοι προτείνουν. Άλλοι σκέφτονται την απαλλακτική εργασία, άλλοι την προφορική εξέταση σε ολιγομελή τμήματα των 5  ατόμων μέσω skype και κάποιοι ακόμα και τρόπους γραπτής εξέτασης μέσω της πλατφόρμας eclass που χρησιμοποιούμε ήδη για την επαφή μας με τους φοιτητές» εξήγησε.
 
Αναφερόμενη και στο διοικητικό έργο η ίδια εξήγησε ότι δεν υπήρξε ούτε μία μέρα στασιμότητας, επισημαίνοντας πως «με έντονες προσπάθειες από την πλευρά όλων, την θέληση και την εξαιρετική συνεργασία μας, η πανδημία δεν μας έπληξε ούτε στο διδακτικό ούτε στο διοικητικό έργο».
Άλλωστε η ίδια κλείνοντας υπογράμμισε την συγκινητική όπως την χαρακτήρισε ανταπόκριση τόσο των συναδέλφων της ακαδημαϊκών, του διοικητικού προσωπικού αλλά και των φοιτητών, καθώς και την άψογη συνεργασία όλων σε όλα τα επίπεδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «όπως τα καταφέραμε περίφημα έως και σήμερα, θα διεξάγουμε με την ίδια επιτυχία και τις εξετάσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου και των Πρυτανικών Αρχών».
 

«Πρεμιέρα» σύντομα για το νέο έμβλημα του ΤΕΦ

 
Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε αφορμή για το Τμήμα και την κ. Τζιάτζη, όπως εξήγησε, να πραγματοποιήσει κάποιους από τους «ευγενείς στόχους της προεδρίας μου», όπως ο σχεδιασμός του νέου εμβλήματος του Τμήματος.
 
Όπως εξήγησε με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων του Τμήματος επιλέχτηκε τελικά η πρόταση του καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Γρηγόρη Παπαγιάννη, που εμπεριέχει την αρχική φράση του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, «Εν αρχή ην ο Λόγος».
 
«Πρόκειται για μία ιδέα άκρως ταιριαστή σε ένα τμήμα Φιλολογίας που υπηρετεί τον λόγο στη διαχρονία του» εξήγησε επισημαίνοντας ότι στην συνέχεια συγκροτήθηκε μία επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Γρηγόρη Παπαγιάννη, Σταμάτη Μπουσέ και Μαρία Μητσιάκη, για την τελική υλοποίησή του.
Ο κ. Μπουσέ ήταν και αυτός που ανέλαβε την σχεδίαση του, με την σύμφωνη γνώμη και υπό την καθοδήγηση της κ. Τζιάτζη και της επιτροπής και η γραφίστρια κ. Εμπρού Γιουσούφ της εταιρείας “2K Project” ανέλαβε την γραφιστική του επιμέλεια.
 
Επίσης όπως εξήγησε η ίδια το νέο αυτό έμβλημα συμπεριλήφθηκε και στον τροποποιημένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του τμήματος, ως άρθρο 1, και αναμένεται πλέον η έγκριση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ούτως ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί και να χρησιμοποιηθεί και επισήμως.
 
Τέλος η κ. Τζιάτζη αναφέρθηκε και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και λοιπές διοργανώσεις του Τμήματος, που λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν, ξεκινώντας από τις διαλέξεις στο πλαίσιο του επιστημονικού colloquium του Τμήματος, τα δύο Διεθνή Συνέδρια για τον Αυτοβιογραφικό λόγο και τον Ευγένιο Βούλγαρη, καθώς και την πρώτη ημερίδα του Εργαστηρίου Μελέτης και Έρευνας Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας για τον ρυθμό του πεζού λόγου, που θα αποτελούσε και τα εγκαίνια του νεοσύστατου εργαστηρίου. Όπως είπε η ίδια ωστόσο το σύνολο των αναβληθέντων δράσεων καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.