Η ομαδα Γαλλοφωνιας της Νομικης ΔΠΘ συμμετεχει στον θεσμο “Prix Goncourt des lycéens”

Τέσσερις φοιτητές του Δημοκριτείου εντρυφούν στη γαλλική λογοτεχνία και αποτελούν μέρος της κριτικής επιτροπής ενός εκ των διαπρεπέστερων βραβείων

Την ισχυρή παρουσία του στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τη συμμετοχή του στο “Prix Goncourt des lycéens”, έναν θεσμό απονομής βραβείου γαλλικής λογοτεχνίας που δημιουργήθηκε το 1987 ως ένα είδος βράβευσης που συγγενεύει με το διάσημο “Prix Goncourt”,το πλέον πολύτιμο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο, ο θεσμός του οποίου έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
Το εν λόγω βραβείο,  φέρει το όνομα της  “Académie Goncourt”,ενώ ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από το γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και τη μεγαλύτερη γαλλικήαλυσίδα ηλεκτρονικών, τεχνολογίας και πολυμέσων “Fnac”, με απώτερο στόχο να ενθαρρύνει τους νέους να εντρυφήσουν στον κόσμο της γαλλικής λογοτεχνίας.
 
Μαθητές και φοιτητές από διάφορες γωνιές της Ευρώπης και της Αφρικής, διαβάζουν τα προεπιλεγμένα εκ των μελών  της ακαδημίας “Goncourt” μυθιστορήματα και αφού συμμετάσχουν σε σχετική συζήτηση, αναδεικνύουν τελικά τον δικό τους βραβευθέντα.
 
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων προτάθηκε η συμμετοχή της χώρας μας, με εκπροσώπους από τα τμήματα Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ΕΚΠΑ, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, δύο ελληνογαλλικών σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και του τμήματος Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, να καλούνται να αναδείξουν το δικό τους νικητήριο βιβλίο γαλλικής λογοτεχνίας.
 
Η απονομή του ελληνικού βραβείου, θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης βιβλίου, παρουσία του Πρόεδρου και ενός μέλους της επιτροπής και θα αποφασιστεί η επιλογή σε συνεδρίαση των νέων και των φοιτητών των ελληνικών επιτροπών.
 

Ιδιαίτερη πρόκληση η συμμετοχή για τους επιλεχθέντες φοιτητές

 
Σχολιάζοντας τη συμμετοχήτου Δημοκριτείου, οκαθηγητής της Γαλλικής Γλώσσας στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, υπεύθυνος της ομάδας Γαλλοφωνίας, κ. Στέφανος Γραβάνης ανέφερε πως απευθύνθηκε στο  γαλλικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, αιτούμενος τη συμμετοχή της ομάδας Γαλλοφωνίας, χαρακτηρίζοντας την ως «ιδιαίτερη πρόκληση» για τους τέσσερις συμμετέχοντες σπουδαστές, την κ. Ευρυδίκη Παλαιολόγου, τον κ. Κωνσταντίνο Μουρτοπάλλα, την κ. Ευαγγελία-Αγγελική Γκάνα και την κ. Βαλεντίνα Μπεχλιβάνου, καθώς τα τέσσερα προς ανάγνωση βιβλία απευθύνονται σε ενήλικες.
 
Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών, ο ίδιος τόνισε πως αυτά αποτέλεσαν έναν συγκερασμό αγάπης για τη λογοτεχνία και γνωστικού επιπέδου της γαλλικής γλώσσας. «Πρωτεύον κριτήριο για την επιλογή μου, αποτέλεσε η σχέση των φοιτητών με τη λογοτεχνία και δευτερεύον η σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη που έχουν να αποκομίσουν οι ίδιοι οι φοιτητές μέσω της συμμετοχής τους. «Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες φοιτητές θα μπουν στη διαδικασία να αντιληφθούν τον τρόπο γραφής κάποιων Γάλλων λογοτεχνών και κατ’ επέκταση το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Αυτό είναι και το μείζον κέρδος τους ως φοιτητές, δηλαδή νέοι που ανακαλύπτουν έναν  κόσμο όχι τόσο γνωστό για αυτούς να βλέπουν ένα νέο τρόπο  της έρευνας , προσέγγισης , μια νέα πραγματικότητα.
 
Όσο για τα βιβλίατα οποία καλούνται να εξετάσουν οι φοιτητές, αυτά είναι το “Soif” της Amélie Nothomb, το “Τous les hommes n’ habitent pas le monde de la même façon” του  Jean-Paul Dubois, το “Extérieur monde”  του  Olivier Rolin  και το “La part du fils”  του Jean-Luc Coatalem, το σύνολο των οποίων αποτελεί φετινή «σοδειά»της γαλλικής λογοτεχνικής παραγωγής.
 

Τα όσα κατέγραψαν οι ίδιοι οι φοιτητές για τη συμμετοχή τους

 
Οι  πρωταγωνιστές και επιλεγόμενοι φοιτητές κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αποτιμώντας την αξία της συμμετοχής τους στην εν λόγω λογοτεχνική διοργάνωση. Ο λόγος στους ίδιους λοιπόν αναλυτικά:
 

Ευρυδίκη Παλαιολόγου, φοιτήτρια πρώτου έτους

 
Πήρα το βιβλίο “Soif”, κεντρικός άξονας του οποίου είναι η χριστιανική θρησκεία η οποία προσεγγίζεται με έναν καθόλα ιδιαίτερο τρόπο.Στην μέχρι στιγμής μου ανάγνωση έχω καταφέρει να καλλιεργήσω το λεξιλόγιο μου και να μπω στη διαδικασία μιας διαφορετικής οπτικής όσον αφορά τη γαλλική λογοτεχνία.
 

Ευαγγελία-Αγγελική Γκάνα, φοιτήτρια τρίτου έτους

 
Ήδη ο τίτλος μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων. Όλοι οι άνθρωποι δεν κατοικούν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Οι πρωταγωνιστές με προϊδεάζουν θετικά και μου διεγείρουν το ενδιαφέρον. Είναι κάτι εξαιρετικά διαφορετικό αυτό που κάνουμε. Η εμπειρία είναι μεταξύ άλλων σημαντική και για την ανάπτυξη  της σχέσης μας με τη γαλλική λογοτεχνία οπότε χαίρομαι πολύ που συμμετέχω στον διαγωνισμό.
 

Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας, φοιτητής επί πτυχίω

 
Εγώ άρχισα με το  βιβλίο “La part du fils” .Η αλήθεια είναι πως η περίοδος της κυβέρνησης Βισύ είναι μια πολυτάραχη περίοδος για τη Γαλλία. Το να την προσεγγίζεις με μια μυθιστορηματική ματιά έχει σίγουρα ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από να την προσεγγίζεις μονοσήμαντα και ιστορικά, οπότε νομίζω ότι δεν έρχομαι σε επαφή μόνο με τη γλώσσα αλλά με την ταυτότητα της γαλλικής ιστορίας και μέρος της κουλτούρας όπως είναι η ιστορική μνήμη, όπως μάλλον θέλει το συγκεκριμένο βιβλίο να καλλιεργήσει.
 

Βαλεντίνα Μπεχλιβάνου, τελειόφοιτη

 
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη σχετικά με τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό για το βραβείο “Goncourt” καθώς έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία όσον αφορά τη λογοτεχνία και την ανάδειξη αξιόλογων έργων. Η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα το κίνητρο της συμμετοχής μου. Τα οφέλη σίγουρα είναι πολλά και υπάρχουν τόσο σε ατομικό επίπεδο, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία μόνο πλούσιοι σε γνώση θα βγούμε, όσο και εν γένει σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι η συμμετοχή μας τονίζει την ισχυρή παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε πολλά σημαντικά δρώμενα.
 

Λιγα λόγια για το Βραβείο

 
Το Βραβείο Γκονκούρ (στα γαλλικά Prix Goncourt ) είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας. Απονέμεται κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου στον συγγραφέα του «καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς».
 
Η ιστορία του ξεκίνησε με το κληροδότημα του Εντμόν ντε Γκονκούρ, επιτυχημένου συγγραφέα, κριτικού και εκδότη, ο οποίος ίδρυσε τη φερώνυμη Ακαδημία (Académie Goncourt). Το βραβείο έλαβε την ονομασία του από το όνομα του αδερφού του και συνεργάτη, Ζυλ ντε Γκονκούρ (1830-1870). Η πρώτη απονομή του εν λόγω βραβείου έγινε από την Ακαδημία στις 21 Δεκεμβρίου 1903. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη βράβευση, αρχικά ανερχόταν σε πενήντα (50) γαλλικά φράγκα, ποσό του οποίου η αξία υποτιμήθηκε σταδιακά και κατέληξε σήμερα στο συμβολικό ύψος των 10 ευρώ.
 
Το βραβείο Γκονκούρ απευθύνεται βασικά σε μυθιστορήματα, παράλληλα όμως απονέμονται και άλλα ομώνυμα βραβεία για άλλα λογοτεχνικά είδη καθώς και για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, τα οποία παλαιότερα δίδονταν ως υποτροφία:
 
Βραβείο Ποίησης το οποίο απονέμεται σε έναν ποιητή για το σύνολο του έργου του στην αρχή κάθε χρόνου στο Παρίσι (στο εστιατόριο Ντρουάν, που φιλοξενεί κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα τη συνάντηση των κριτών).
Βραβείο Μυθιστορήματος πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (μέσα στην άνοιξη στο Παρίσι).
Βραβείο Νουβέλας (Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο).
Βραβείο Βιογραφίας (Σεπτέμβριο στο Νανσύ).
Από το 1988 έχει θεσμοθετηθεί το βραβείο Γκονκούρ για μαθητές λυκείου, αρχικά σε τοπικό επίπεδο (Βρετάνη) και μεταγενέστερα σε εθνικό επίπεδο από γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων, το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Γκονκούρ.
 
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Didier Decoin που διαδέχτηκε τον Bernard Pivot, θρυλικό δημοσιογράφο και παρουσία στη διάσημων εκπομπών για το βιβλίο και την εκδοτική παραγωγή.
 
Εξέχοντα μέλη είναι οι συγγραφείς  Pierre Assouline, Virginie Despentes, Τahar Ben Jeloun. Ο Προεδρος D.Decoin  θα παραστεί μαζί με τον P. Assouline στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού και θα συνεδριάσει μαζί με τους νέους των ελληνικών επιτροπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.