«Η Ελληνικη Επανασταση απο την πλευρα των Οθωμανων»

Σεμινάριο από το Εργαστήριο Έρευνας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του ΤΙΕ ΔΠΘ

Σεμινάριο με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση από την πλευρά των Οθωμανών» διοργανώνει το Εργαστήριο Έρευνας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 και ώρες 11.00-14.00. Εισηγητής θα είναι ο κ. Λεωνίδας Μοίρας, Διδάκτωρ Ιστορίας και Διδάσκων Οθωμανικής Ιστορίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ τον συντονισμό του σεμιναρίου θα έχει ο κ. Άγγελος Παληκίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου.

Αφορμή για την διοργάνωση του σεμιναρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η διαπίστωση ότι «γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς είδαν οι Οθωμανοί την Ελληνική Επανάσταση∙ και ότι όσα γνωρίζουμε, προέρχονται από ελληνικές ή ευρωπαϊκές πηγές. Εδώ θα προσεγγίσουμε την οπτική του “άλλου” μέσα από τις δικές του ιστορικές πηγές.

Μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα, στα οποία θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε, είναι:

  • Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της οθωμανικής εξουσίας στην Ελληνική Επανάσταση;
  • Πώς επηρέασε η Επανάσταση τις σχέσεις της οθωμανικής εξουσίας με το Πατριαρχείο;
  • Ποιες αντιλήψεις διαμορφώθηκαν στον οθωμανικό κόσμο για τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην ελληνική υπόθεση;
  • Πώς αξιολόγησαν οι Οθωμανοί το φιλελληνικό κίνημα;
  • Πώς αντέδρασαν οι οθωμανικές αρχές σε γεγονότα, όπως η ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας (1830);
  • Ποιες ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες είχε η δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους στην οθωμανική αυτοκρατορία;».

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου απαιτείται εγγραφή και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.


Εγγραφές

Όσοι/ες ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποστείλουν μήνυμα στην κ. Έλενα Μαυρουδή [email protected] με θέμα «Σεμινάριο Η Ελληνική Επανάσταση από την πλευρά των Οθωμανών» και στο σώμα του κειμένου τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Προθεσμία εγγραφής έως Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, ώρα 14.00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.