Η εκπαιδευση στη Ροδοπη μεσα απο το πρισμα των φοιτητων

Καλλιτεχνικό σχόλιο επάνω στην πραγματικότητά της σύγχρονης εκπαίδευση από του Φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής

Τις εμπειρίες που συγκέντρωσαν περίπου 130 φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, από τις επισκέψεις τους σε πάνω από 30 φορείς και Συλλόγους της Κομοτηνής  στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη» εξέθεσαν για δύο μέρες στο φιλόξενο χώρο της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων, βρισκόταν στους τοίχους της έκθεσης, ενώ παρουσιάστηκαν και σε αρκετούς από τους φορείς που έδωσαν το παρών εκεί το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου.

Μέσα από τις επισκέψεις τους, οι μαθητές γνώρισαν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της παιδαγωγικής, αλλά και έμαθαν πώς να διατυπώνουν τις δικές τους ιδέες, κάτι που θα τους χρειαστεί στο μέλλον, όταν κληθούν και οι ίδιοι να ασχοληθούν ως πτυχιούχοι πλέον με πολλά από τα ζητήματα με τα οποία είχαν τριβή παλιότερα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, όπου δόθηκε έμφαση στην μουσειοπαιδαγωγική, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας «Ορφέας» όπου υπογραμμίστηκε η σημασία της ψυχικής υγείας για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής όπου έγινε αναφορά στην εκπαίδευση των κρατουμένων, στον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» όπου προτάθηκε η σημασία της πρόσβασης και της ισότιμης μεταχείρισης στην εκπαίδευση για τα ΑμεΑ, καθώς επίσης και στον Σύλλογο Εβριτών, το Ωδείο Θράκης και θεατρικό εργαστήριο όπου αναδείχθηκε η δύναμη της μουσικής, του χορού και της έκφρασης στην εκπαιδευτική πράξη.

Βιωματική προσέγγιση του μαθήματος

Το μάθημα «Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη» είναι πολύ σημαντικό για το Τμήμα, τόνισε η Πρόεδρος κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, που είναι ένα από τα μαθήματα που οδηγούν στο πιστοποιητικό λήψης πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας στο τμήμα και επιλέγεται από πολλούς φοιτητές.

Επέλεξαν λοιπόν να λειτουργήσουν με ένα βιωματικό τρόπο στις επισκέψεις των φορέων της πόλης, έφτιαξαν έργα τα οποία αποτυπώθηκαν με τη μορφή βίντεο, ζωγραφιάς και κολλάζ, εκφράζοντας την εμπειρία που αποκόμισαν από τη συγκριμένη δράση του Τμήματος.

Ευχαρίστησε δε το Δήμο Κομοτηνής που τους διέθεσε τον συγκεκριμένο χώρο, τα μέλη του Τμήματος που βοήθησαν στην οργάνωση της όλης προσπάθειας, ενώ η κ. Πεμπετζόγλου ευελπιστεί πως θα συνεχίσει τη συνεργασία τους με τους συγκεκριμένους φορείς και θα έχουν την συνδρομή τους και σε άλλες δράσεις του Τμήματος.

Άριστη συνεργασία με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αρκετοί από τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια βρέθηκαν στο χώρο της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιορδάνης Αγγελάκης, που τόνισε πως η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ροδόπης έχει μια πολύ καλή συνεργασία με όλα τα τμήματα του ΔΠΘ, αλλά ιδιαίτερα με αυτό της Κοινωνικής Πολιτικής, μιας και για χρόνια κάνουν την πρακτική τους στα σχολεία τους.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο συγκεκριμένα πρόγραμμα είχαν απορίες για τις μετακινήσεις και τις εκδρομές των μαθητών, πώς ακολουθείται η νομοθεσία, και πώς γίνονται οι εκδρομές. Είναι δε πάντα στη διάθεση όλων των τμημάτων του ΔΠΘ, μιας και το πανεπιστήμιο δίνει ζωή και ζωντάνια στην πόλη μας.

Ενίσχυση μέσω των σχολικών δραστηριοτήτων

Ομάδες φοιτητών όμως δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Γιάννη Σιγούρο να σημειώνει πως ένας αριθμός φοιτητών επισκέφτηκαν την διεύθυνση, για να γνωρίσουν τόσο το ρόλο όσο και τις δράσεις του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Εξέφρασε δε τη χαρά του που αυτή η προσπάθεια μετουσιώθηκε σε μια πρωτότυπη έκθεση και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι γνώρισαν όλους τους φορείς που σχετίζονται με την ευρύτερη εκπαίδευση και έμαθαν μέσα από τα βιώματά τους πως όλοι μαζί συμβάλλουν στην εκπαίδευση παιδιών και νέων.

Το κομμάτι της ψυχικής υγείας κομμάτι της εκπαίδευσης

Οι φοιτητές δεν ασχολήθηκαν μόνο με τον στενό κύκλο της εκπαίδευσης, αλλά ήρθαν σε επαφή με όλους όσους μπορούν να εμπλακούν σε αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφτηκαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Ορφέας, με τον ψυχολόγο κ Σπύρο Βόλτση, να σημειώνει πως τα μέλη του Κέντρου υποδέχτηκαν με χαρά τους φοιτητές στο χώρο του, και συζήτησαν με τους φοιτητές για την ψυχική υγεία στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές.

Ο φορέας τους άλλωστε έχει στενή σχέση με αυτή την κοινότητα από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, για αυτό και κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και παρατηρήσεις, σε ένα γόνιμο διάλογο για το τι διευκολύνει και τι δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε τάξη.

Η Καλλιτεχνική πλευρά

Τέλος οι συμμετέχοντες στο μάθημα δεν παρέλειψαν να ασχοληθούν και με την πλευρά της τέχνης, και τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του ρόλου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ασσαριωτάκης, η προσπάθεια δίνει ένα ιδιαίτερο μήνυμα, αφενός γιατί επέλεξαν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και δούλεψαν σε ομάδες. Ο Σύλλογος αποτελούσε μέρος αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στην καλή έκβαση του μαθήματος και την έκθεση που το επιστέγασε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.