Η αναδειξη οσων «ευεργετουν» τις Νεοελληνικες σπουδες ανα τον κοσμο στρατηγικος στοχος της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ

Με αφορμή την εκδήλωση για τον ευεργετισμό στις Νεοελληνικές σπουδές ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ Μανόλης Βαρβούνης μιλά για την διαχρονική αναγκαιότητα αλλά και τα «επιτεύγματα» του ευεργετισμού

Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στον ευεργετισμό και τα παραδείγματα αυτού σε σχέση με τις νεοελληνικές σπουδές «ανοίγει» την «αυλαία» των εκδηλώσεων της για το νέο έτος η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης την προσεχή Παρασκευή.

Και σε έναν τόπο που αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ευεργετισμού στην πόλη μας, ήτοι την Τσανάκλειο Σχολή, της ύπαρξη της οποίας χρωστάμε στον μεγάλο Κομοτηναίο ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή.

Ο λόγος για την εκδήλωση με τίτλο «Νεοελληνικές Σπουδές στα Βαλκάνια: Η σημασία του ευεργετισμού» που διοργανώνει η ΣΚΑΣ σε συνεργασία με τον «Παρατηρητής της Θράκης», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει» στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται μεταξύ άλλων να βραβευτεί με το χρυσό μετάλλιο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της ΣΚΑΣ η κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού,  Μ. Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και η τιμώμενη Αικατερίνη Μπελεφάντη

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κ.Μανόλης Βαρβούνης, μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Θανάσης Κούγκουλος θα παρουσιάσει τα έως τώρα βήματα που έχουν γίνει προς την επίτευξη του προγραμματικού στόχου της Σχολής ως κόμβο νεοελληνικών σπουδών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής για να ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου ενός διαπρεπούς Καθηγητή του Νεοελληνικού Πολιτισμού, του Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Επίτιμου Διδάκτορα του ΔΠΘ Tudor Dinu για την μόδα στην Βλαχία της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης που θα πραγματοποιηθεί από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Νάντια Μαζά – Μπιζούμη.

Αναφερόμενος στην απόδοση του μεταλλίου στην κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού, ο κ.Βαρβούνης εξήγησε πως αυτό έρχεται σε συνέχεια ενός σπουδαίου και πολύχρονου έργου της ιδίας στις ελληνικές σπουδές, τις οποίες υποστηρίζει μέσω δράσεων ευεργετισμού στην Ρουμανία και όχι μόνο, αναφερόμενος σε χορηγίες της ιδίας για την ανακαίνιση εκκλησιών και υποδομών του Οικουμενικού Πατριαρχείου έως και την συνεισφορά της στην ΣΚΑΣ η επετηρίδα της οποίας εκδίδεται με δική της χορηγία.

Εμμένοντας στην έννοια του ευεργετισμού και την εξέλιξή του στο πέρασμα των αιώνων σε ό,τι αφορά και τις νεοελληνικές σπουδές ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ αναφέρθηκε στην τεράστια αξία και το έργο των ευεργετών που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν.

«Οι ευεργέτες καλύπτουν είτε πράγματα τα οποία λόγω της πάγιας και εκ γενετής αδυναμίας του δεν μπορεί να καλύψει το ελληνικό κράτος, είτε καλύπτουν τη δράση σε χώρες τις οποίες το κράτος είναι αδιάφορο» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ρουμανίας και της «άνθισης» των ελληνικών σπουδών αλλά και αυτό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που μεταξύ άλλων ανακαινίζει ερειπωμένες υποδομές και τους ξαναδίνει ζωή μέσω της φιλοξενίας συνεδρίων, εκδηλώσεων κ.ο.κ.

Το ελληνικό κράτος παρά τις φιλότιμες όπως τόνισε προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει μεγάλο έργο, κενό το οποίο καλύπτεται από ανθρώπους που επιτελούν τον σκοπό αυτό, που είναι, όπως εξήγησε, ο ίδιος πολλαπλά σημαντικός και σε εθνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ο ευεργετισμός δεν λείπει σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη ούτε σήμερα, αναφερόμενος σε γνωστές περιπτώσεις εξεχόντων ευεργετών στην Ελλάδα όπως ο κ. Μαρτίνος και η οικογένεια Μαρτίνου, αλλά και άλλες περιπτώσεις εκτός Ελλάδος κυρίως που προσφέρουν σημαντικό και επιδίωξη της ΣΚΑΣ είναι αυτοί να αναδειχθούν μέσα και από τις υφιστάμενες ήδη συνεργασίες που διαθέτει.

Παραδείγματα ευεργετισμού στις Νεοελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο

«Εάν δείτε τις ελληνικές σπουδές σε όλο τον κόσμο, δεν είναι μόνο νεοελληνική φιλολογία, όπως συνήθως όταν λέμε νεοελληνικά, εννοούμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι το τρίπτυχο γλώσσα-ιστορία-πολιτισμός και μέσα σε αυτά εντάσσονται και η τέχνη και η ιστορία και ο πολιτισμός και οι διδασκαλίες γλώσσας, όλα αυτά είναι για τους ξένους νεοελληνικές σπουδές η ανάπτυξη των οποίων γίνεται με βάση τον ευεργετισμό» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού το ασκεί η Εκκλησία.

Αναφερόμενος στην Αμερική, όπως εξήγησε, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής εκπαίδευσης, των ελληνικών γραμμάτων, υποστηρίζεται από την  Αρχιεπισκοπή Αμερικής, γεγονός που αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς λόγους που ως Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και ως ΣΚΑΣ πριν από λίγο διάστημα τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, θέλοντας να υπογραμμίσει πως «μπορεί καμιά φορά οι κινήσεις που κάνουμε να τιμάμε ανθρώπους ή να απονέμουμε μετάλλιο να φαίνονται στο ευρύ κοινό ως σποραδικές, είναι όμως κινήσεις που γίνονται με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και σκοπό και όλα αυτά συνδέονται στην στρατηγική μας επιδίωξη και στο πλαίσιο του οράματος και των εξειδικεύσεων για την ανάπτυξη του ΔΠΘ που φέτος γιορτάζει και τα 50 του χρόνια».

Ερωτηθείς για το αν συνεχίζει να υπάρχει η αναγκαιότητα ύπαρξης του ευεργετισμού υπό τις σύγχρονες πλέον μορφές του ο κ. Βαρβούνης εξήγησε ότι «υπάρχει η αναγκαιότητα ο ευεργετισμός να συνεχιστεί» δεδομένου ότι πολλά από όσα τέτοιες κινήσεις στηρίζουν δεν μπορεί, λόγω οικονομικών συνθηκών, η πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο να τα στηρίξει.

Ευτυχώς σύμφωνα με τον ίδιο ο ευεργετισμός έχει μέλλον καθώς υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν, για να καταλήξει λέγοντας πως στις επιδιώξεις της ΣΚΑΣ είναι η περαιτέρω ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων ανθρώπων οι οποίοι κινούνται αθόρυβα και με μετριοπάθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.