Η αλληλεγγυη βαση για την εναρξη των συζητησεων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας σε ηπιο κλιμα

Το βασικό συμπέρασμα της εσπερίδας με τίτλο «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Ανάμεσα στην ένταση και στη διπλωματία των σεισμών και των κοινωνιών» με ομιλητές τους Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και Νικόλαο Παπαναστασόπουλο

Η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να αποτελέσει την βάση για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ δύο χωρών, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, ωστόσο μένει στις πολιτικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν και γιατί όχι να εγκαθιδρύσουν ένα πιο ήπιο κλίμα, μέσα από τον διάλογο.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι εισηγητές της εσπερίδας με τίτλο «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Ανάμεσα στην ένταση και στη διπλωματία των σεισμών και των κοινωνιών» που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, 8 Μαρτίου, στην Κομοτηνή, η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων «Κρατερός Ιωάννου» και το Εργαστήριο Γεωπολιτικών Αναλύσεων.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ.Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ κ.Νικόλαος Παπαναστασόπουλος, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Άγγελος Συρίγος.

Το πολυπληθές κοινό καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών η τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ.Αγγελική Καλογεροπούλου, ενώ πριν την έναρξη των τοποθετήσεων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η ανθρωπιστική βοήθεια μέσα από το Διεθνές Δίκαιο

Η εισήγηση του κ. Αντωνόπουλου αφορούσε στην ανθρωπιστική βοήθεια από πλευράς του Διεθνούς Δικαίου, εστιάζοντας στην περίπτωση της Συρίας, λόγω της «ιδιαιτερότητας» του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται για περισσότερα των 12 ετών, και τον οποίο ο τραγικός σεισμός του Φεβρουαρίου ήρθε να λειτουργήσει δυστυχώς ενισχυτικά στην ήδη μαινόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Ο ίδιος επικέντρωσε στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και στις δυσκολίες της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στην επιμονή των κυβερνήσεων να ελέγχουν την διανομή αλλά και στην εργαλειοποίησή της, όπως τόνισε, πολλές φορές ούτως ώστε να πιέσουν την μη κυβερνητική πλευρά προς συνθηκολόγηση, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτο.

Σήμερα στην Συρία υπάρχουν τέσσερις ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανοιχτοί, και αυτό μετά από απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ήδη από το 2014. Όπως έκανε γνωστό ο κ.Αντωνόπουλος το 2020 ύστερα από επιμονή της ίδιας της Συρίας αλλά και της Ρωσίας οι τρεις εξ αυτών καταργήθηκαν, ενώ το γεγονός του σεισμού ήταν αυτό που κατέστησε την κατάσταση απελπιστική και ανάγκασε στην επανεργοποίησή τους λόγω της διεθνούς κατακραυγής.

Κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ο ίδιος τόνισε πως η αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα μας στην Τουρκία λόγω του σεισμού αποτελεί «αντίβαρο» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην διατήρηση ενός πιο ήπιου κλίματος μεταξύ των δύο κρατών, ειδικά δεδομένης και της αυξανόμενης έντασης και ρητορική από πλευράς της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. «Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός προσφέρουν μια κατάλληλη ευκαιρία για ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ώστε να υπάρξει και μια πιο νηφάλια αντιμετώπιση των διαφορών τους» επεσήμανε για να εκφράσει την άποψη πως θα μπορούσε το κλίμα αυτό να έχει και διάρκεια.

Νικόλαος Παπαναστασόπουλος: «Βελτιώνεται προσωρινά το παρόν, μένει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον»

«Δυστυχώς οι τραγωδίες είναι αυτές που μας φέρνουν κοντά» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νικόλαος Παπαναστασόπουλος ο οποίος επίσης μίλησε για βελτιωμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως οι θέσεις των δύο πλευρών είναι αυτές που θα δώσουν την αντίστοιχη ώθηση στο μέλλον.

Όπως εξήγησε «ενώ βελτιώνεται προσωρινά το παρόν, μένει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό γιατί οι διεκδικήσεις είναι πάντα στο τραπέζι από τη μια πλευρά και από την άλλη, οι δικές μας θέσεις, ως ανταπάντηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου απέναντι στον συνεχή αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία μπορεί να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της, ο ίδιος εξήγησε πως «κανείς δεν κάνει εκπτώσεις στα εθνικά του συμφέροντα» για να επισημάνει ωστόσο πως «μπορεί να δείξει τον ανθρωπισμό του και αυτός με την σειρά του να διαμορφώσει το περιβάλλον κατάλληλα ώστε να ξεκινήσουν κάποιες συζητήσεις». Όπως υπογράμμισε άλλωστε αυτό ακριβώς θα γίνει στις 22 Μαρτίου με την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με θετική ατζέντα και ελάσσονα θέματα, ώστε κάποια στιγμή να φτάσει ο διάλογος και στα μείζονα. «Το θέμα είναι να φτιαχτεί το κλίμα και να μην υπάρχει αυτή η ένταση» ανέφερε για να καταλήξει σημειώνοντας πως «από εκεί και μετά ο διάλογος πάντα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε δύο μέρη και θα δούμε τι έκβαση μπορεί να έχει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.