H Αννα Αναστασιαδη-Συμεωνιδη αναγορευεται Επιτιμη Καθηγητρια της Σχολης Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων του ΔΠΘ

Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή αναγόρευσης στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης

Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.30 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΔημοκριτείουΠανεπιστημίου Θράκης θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης της Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδησε Επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας τουΑ.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές σε πολλά γαλλικά πανεπιστήμια στη Θεωρητική και ΕφαρμοσμένηΓλωσσολογία, τη Λεξικολογία, τη Λεξικογραφία, την Υπολογιστική Γλωσσολογία, τη Μορφολογία και τηνΠειραματική Φωνητική.
 
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη μελέτη του λεξιλογίου της νεοελληνικής γλώσσας καιειδικότερα στα φαινόμενα της νεολογίας, του δανεισμού, του σχηματισμού των λέξεων (παράγωγα, σύνθετα), των πολυλεκτικών λεξικών μονάδων, της επιστημονικής ορολογίας, της διδασκαλίας τουλεξιλογίου και της μορφολογικής δομής, σε ζητήματα ορθογραφίας, καθώς και στη σύνταξη έντυπων καιηλεκτρονικών λεξικών της νέας ελληνικής.
 
Από το 1976 έως το 1980 ανέλαβε τον σχεδιασμό της μορφής και της δομής του Λεξικού της ΚοινήςΝεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (1998) και την εποπτεία της λεξικογραφικήςομάδας. Από το 1991 έως το 2012 συντόνισε πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS με 7 ευρωπαϊκάπανεπιστήμια. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Sorbonne-Paris IV, INALCO στο Παρίσι και στο Παν/μιο Κύπρου. Από το 1998 έως το 2005 υπήρξε Επιστημονική Υπεύθυνη τουΠρογράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΕΠΕΑΕΚ του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. με αντικείμενο τηΔιδακτική της Νεοελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας. Επίσης, υπήρξε υπεύθυνη του Νέου ΑναλυτικούΠρογράμματος Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, το οποίο συντονίστηκεαπό το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2010-2014) και του προγράμματος πανελλαδικής εμβέλειας «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών», το οποίο συντονίστηκε από το Α.Π.Θ. (2010-2014).
 
Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει 5 βιβλία και πάνω από 170 άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικάκαι πρακτικά συνεδρίων διεθνούς κύρους, ενώ έχει επιμεληθεί 5 συλλογικούς τόμους.
 

Το πρόγραμμα της τελετής

 
Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει:

18.15 Προσέλευση της τιμώμενης, των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Προέδρων της Σχολής.

18.30 Έναρξη Τελετής.

Προσφώνηση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη.

Προσφώνηση της Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτριας κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή.

19.00 Έπαινος της τιμώμενης Καθηγήτριας κ. Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ.Ζωή Γαβριηλίδου.

19.30 Ανάγνωση του Ψηφίσματος από την Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.

Αναγόρευση της κ. Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη σε Επίτιμη Καθηγήτρια και επίδοση των μεμβρανών από την Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

20.00 Ομιλία της τιμώμενης, κ. Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, με θέμα: «Η νεοελληνική λεξικογραφία μετά τη Μεταπολίτευση».

20.45 Πέρας Τελετής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.