Για τη βελτιωση καθε πτυχης της ακαδημαικης ζωης στο ΔΠΘ φροντιζει η ΜΟΔΙΠ

Όσα έκανε η Μονάδα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Στον απολογισμό των δραστηριοτήτων του προχώρησε η ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Να θυμίσουμε ότι ο ρόλος της ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ είναι να αναδεικνύει με τεκμηριωμένο τρόπο, μέσα από τη συλλογή στοιχείων, τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία του Ιδρύματος και να τα προωθεί στην Κεντρική Διοίκηση ή στον εκάστοτε αρμόδιο σε μια λογική ανατροφοδότησης, ώστε να αποτελούν το έρεισμα για την χάραξη της στρατηγικής του Πανεπιστημίου ή της στρατηγικής των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων.

Ο θεσμός αυτός ενισχύει την αυτοδιαχείριση και την ανάληψη ευθύνης για την αυτό-αξιολόγηση του έργου που επιτελείται στο ΔΠΘ και των υπηρεσιών που προσφέρει μέσα από διαφανείς και συστηματικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν και οι φοιτητές -και ενίοτε οι εξωτερικοί φορείς- και αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας στο νέο πλαίσιο απαιτήσεων για τη λειτουργία των ΑΕΙ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πιστοποίηση Προγραμμάτων Σπουδών

Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 η ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ προχώρησε στην προετοιμασία, έλεγχο και υποβολή στην ΕΘ.Α.Α.Ε. 9 ακόμη προτάσεων για Πιστοποίηση Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) στα εξής τμήματα:

1. ΠΠΣ Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

2. ΠΠΣ Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

3. ΠΠΣ Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών

4. ΠΠΣ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

5. ΠΠΣ Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία

6. ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής

7. ΠΠΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

8. ΠΠΣ Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης

9. ΠΠΣ Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

Οι διαδικασίες Πιστοποίησης και των 9 Π.Π.Σ. προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Επίσης η ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ ήταν παρούσα στο στάδιο επιτόπιας επίσκεψης ή ηλεκτρονικής επιθεώρησης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης 8 επιπλέον Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Ο λόγος για τα:

1. ΠΠΣ Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής

2. ΠΠΣ Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

3. ΠΠΣ Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

4. ΠΠΣ Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

5. ΠΠΣ Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος

6. ΠΠΣ Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

7. ΠΠΣ Τμήματος Νομικής

8. ΠΠΣ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Ενημερωτικές συναντήσεις και συνέδρια

Παράλληλα διοργάνωσε και πραγματοποίησε επτά ενημερωτικές συναντήσεις-ημερίδες, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 οπότε και η έλευση της πανδημίας ακύρωσε εν τις πράγμασι τις υπόλοιπες ημερίδες και ενημερωτικές συναντήσεις.

Και αφού οι εν λόγω εκδηλώσεις δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης η δραστηριοποίηση της ΜΟΔΙΠ συνεχίστηκε με τη συμμετοχή σε Συνέδρια, Σεμινάρια, Συναντήσεις Εργασίας, Forum που διεξήχθησαν μέσω διαδικτύου. Κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω διαδικτυακής παρουσίας της ΜΟΔΙΠ ήταν η συμμετοχή σε διοργανώσεις του εξωτερικού με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Αξιολογήσεις μαθημάτων-φοιτητοκεντρική μάθηση-εθελοντισμός

Η δραστηριοποίηση της ΜΟΔΙΠ, όμως συνεχίστηκε και σε άλλους τομείς που άπτονται της λειτουργίας του πανεπιστημίου και της αξιολόγησης του.

Σε αυτή την κατεύθυνση δόθηκε σε πιλοτική εφαρμογή, για το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2019-2020, η διαδικασία αξιολόγησης μεταπτυχιακού μαθήματος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) της ΜΟ.ΔΙ.Π. και εξήχθησαν τα αντίστοιχα στατιστικά αποτελέσματα. Παράλληλα, παρασχέθηκε βοήθεια σε διδάσκοντες του Δ.Π.Θ. για την διενέργεια της ηλεκτρονικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

Επίσης εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του ακαδ. έτος 2019-2020 η διαδικασία αξιολόγησης μαθήματος από τους φοιτητές μέσω του Ο.Π.Σ της ΜΟ.ΔΙ.Π. και εξήχθησαν τα αντίστοιχα στατιστικά αποτελέσματα. Παράλληλα, παρασχέθηκε βοήθεια σε διδάσκοντες του Δ.Π.Θ. για την διενέργεια της ηλεκτρονικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

Τέλος η ΜΟ.ΔΙ.Π. ενέκρινε πλαίσιο στρατηγικής για φοιτητοκεντρικη μάθηση ενώ προχώρησε και στη συγκρότηση επιτροπής για τον εθελοντισμό αποτελούμενη από την Επ. Καθηγήτρια κ. Αναστασία Πασχαλίδου, το μέλος ΕΕΠ κ. Λύδια Μίτιτς και το μέλος ΕΤΕΠ κ. Μούχο Κωνσταντίνο.

Info

Δείτε τον αναλυτικό απολογισμό της ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ για το ακαδ. έτος 2019-2020 εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.