Εξατομικευμενη η μεριμνα του ΔΠΘ για τα μελη του στο εξωτερικο λογω Erasmus

Απομακρυσμένη ψυχολογική στήριξη για όσους παραμένουν στις χώρες φοίτησής τους


Μαρία Μιχαλοπούλου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΔΠΘ

«Έχουμε αποκτήσει επιπλέον δεξιότητες και εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των αρμοδίων Υπουργείων καθώς και τον Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όλης της χώρας για τον συντονισμό του επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών, φοιτητών και διδασκόντων, οι οποίοι παραμένουν έως και σήμερα στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, αλλά επιθυμούν να επιστρέψουν.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε χθες, για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, καθώς και τουρίστες, που βρίσκονται στην Ισπανία, θα υπάρξουν ειδικές πτήσεις σήμερα Σάββατο, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και για όσους βρίσκονταν με το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας (Erasmus) σύμφωνα με την Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα, εδώ και αρκετές ημέρες, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες επιταγές και οδηγίες δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η ίδια, το γραφείο Erasmus και η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου κ. Γρηγορίου, η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου αλλά και το γραφείο Διεθνών Σχέσεων είναι από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με τα 73 συνολικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος ώστε να βρεθεί για τον καθένα ξεχωριστά η καταλληλότερη λύση.

Όπως εξήγησε η κ. Μιχαλοπούλου όλη η «ομάδα» του ΔΠΘ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ την Πέμπτη δόθηκαν σχετικές οδηγίες και από το Υπουργείο Εξωτερικών δια μέσου του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες περιελάμβαναν τις ειδικές πτήσεις από την Ισπανία αλλά και τα λοιπά μέτρα που θα πρέπει να τηρήσουν οι επαναπατρισθέντες, όπως η καραντίνα για 14 ημέρες.

«Από τον πρώτο καιρό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας να εξευρεθεί ανά περίπτωση η καλύτερη λύση», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «όταν κάποιος κάνει μία κινητικότητα στο πλαίσιο του Erasmus, όταν ένας φοιτητής πηγαίνει να σπουδάσει σε μία ξένη χώρα, όταν έχει επενδύσει σε αυτή την μαθησιακή εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο ο ίδιος αλλά όλη η οικογένεια και το πανεπιστήμιο, καταλαβαίνετε ότι για τον ίδιο όλη αυτή η κατάσταση ήταν απογοητευτική  ως προς την εξέλιξη του ονείρου τους».

Στήριξη σε όσους δεν έχουν επαναπατριστεί μέσω της ΔΟΣΥΠ

Η ίδια γνωστοποίησε την απόφαση της συγκλήτου του ΔΠΘ, σχετικά με τις ακυρώσεις και τις μεταβολές που υπήρξαν στο πρόγραμμα κινητικότητας, οι οποίες όπως κρίθηκε έχουν να κάνουν με λόγους ανωτέρας βίας και επομένως θα ακολουθηθεί η πιο ομαλή οδός για την κάλυψη των αναγκών και των δαπανών που είτε έγιναν είτε έπρεπε να γίνουν και δεν προχώρησαν, ενώ αναφέρθηκε και στην ειδική μέριμνα που υπήρξε από το ΔΠΘ για την σύνδεση του προγράμματος Erasmus με τις υπηρεσίες της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του Ιδρύματος, ώστε δια μέσου skype όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό να μπορούν να έχουν επικοινωνία και στήριξη από τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς της δομής.

Η κ. Μιχαλοπούλου συνέστησε ψυχραιμία αλλά και δύναμη ώστε να «διαχειριστούμε την κατάσταση και η επόμενη ημέρα να μας κάνει πιο δυνατούς» όπως επεσήμανε για τονίσει πως «έχουμε αποκτήσει επιπλέον δεξιότητες και εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων».

Σε πλήρη ανάπτυξη η τηλεκπαίδευση για τα τμήματα του ΔΠΘ την Δευτέρα

Η ίδια μίλησε και για την τηλεκπαίδευση η οποία την προσεχή Δευτέρα θα βρίσκεται στην πλήρη ανάπτυξη της για το σύνολο των Τμημάτων του ΔΠΘ, υπογραμμίζοντας την προσθήκη στην ήδη ασύγχρονη εκπαίδευση που λειτουργούσε στο ΔΠΘ δια μέσου της πλατφόρμας e-class,  τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση που δίνει πλέον την επιπλέον δυνατότητα της οπτικής επαφής διδάσκοντα-φοιτητή από την «ασφάλεια» των σπιτιών τους, σε μία εικονική αίθουσα διδασκαλίας και σύμφωνα με τον πρότερο προγραμματισμό των μαθημάτων.

Εξαιρουμένων των ιδιαιτεροτήτων κάποιων μαθημάτων όπως τόνισε η ίδια που απαιτούν την συνύπαρξη  διδάσκοντα και μαθητή σε ειδικό χώρο, όπως κάποια από τα μαθήματα του ΤΕΦΑΑ, το σύστημα θα βρίσκεται στην πλήρη ανάπτυξή του και για τα είκοσι τμήματα του ΔΠΘ την Δευτέρα, με την ίδια να κάνει λόγο για «ένα μεγάλο και σημαντικό στοίχημα για όλους μας, ώστε να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του το ΔΠΘ σε όλες τις εκφάνσεις του».

« Τα αντανακλαστικά, η διάθεση, η γνώση και η δεξιότητα τόσο των φοιτητών όσο και των διδασκόντων είναι τέτοια ώστε να μην χαθεί το εκπαιδευτικό έργο ούτε στο ελάχιστο» σημείωσε η ίδια, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχειά του, και εξ αποστάσεως καθώς όπως τόνισε «πέρα από το παράθυρο στη γνώση που προσφέρεται, αποτελεί και μία επικοινωνία που την έχουμε ανάγκη αυτή την περίοδο ιδιαίτερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.