Ετοιμο να υποδεχτει τους φοιτητες το ΔΠΘ

Την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν, με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα τμήματα του πανεπιστημίου εξέφρασαν οι πρυτανικές αρχές

Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου και των φορέων της Κομοτηνής, την πρόθεσή τους να λειτουργήσει δια ζώσης το πανεπιστήμιο από τον Οκτώβριο, μετέφεραν στους εκπροσώπους του Δήμου Κομοτηνής και φορέων οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης 26 Αυγούστου στην πρυτανεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΔΠΘ ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, καθώς και οι αντιπρυτάνεις κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Μαρία Μιχαλοπούλου, Φώτης Μάρης και Γαβριήλ Σανδαλτζόπουλος.

Από την πλευρά του Δήμου το παρών έδωσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, οι επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Γραβάνης, κ. Ελένη  Λαφτσή και κ. Γιάννης Λεβέντης, μαζί με εκπροσώπους φορέων της πόλης, όπως την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κική Κωνσταντινίδη και από την ΟΕΒΕΣ τον κ. Γρηγόρη Τζενετίδη.

Κατά τη  συνάντηση οι πανεπιστημιακοί εξέφρασαν τη δεδηλωμένη πρόθεση του πανεπιστημίου να ξεκινήσει δια ζώσης μαθήματα από τον Οκτώβριο, παρόλο που τόνισαν πως θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τηρώντας και τις οδηγίες που αναμένουν να δοθούν μέχρι την Παρασκευή από το Υπουργείο.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο περιορισμός των 50 ατόμων ανά παράδοση, κάτι το οποίο για να επιτευχθεί είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ, τις λεπτομέρειες για το οποίο και πάλι, περιμένουν από το υπουργείο, που θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και ξεκινούν τα μαθήματα.

Στήριξη όπου χρειαστεί από το Δήμο

«Το ΔΠΘ, τουλάχιστον στα τμήματα της πόλης μας, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους φοιτητές» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης μετά την σύσκεψη, για το χειμερινό εξάμηνο και τις νέες εγγραφές.

Για αυτό και οι πρυτανικές αρχές έχουν πάρει την απόφαση να ανοίξει το πανεπιστήμιο στην κοινωνία, να έρθουν οι φοιτητές εδώ, και να λειτουργήσει ξανά.«Οι απόψεις μας ταυτίζονται, και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το τοπικό πανεπιστήμιο όπου και όπως χρειαστεί» σημείωσε. Για το θέμα της λειτουργίας των σχολών με το πλαφόν των 50 φοιτητών, σημείωσε πως θα δοθούν κονδύλια για να αυξηθεί το προσωπικό και να λειτουργήσουν κανονικά, με τον Πρύτανη να επιβεβαιώνει πως θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν όλα τα τμήματα.

Από την πλευρά του ο Δήμος δεσμεύτηκε να βοηθήσει όπου μπορεί και όπου επιβάλλεται, τόσο για τις αίθουσες, όσο και για τα επιπλέον δρομολόγια λεωφορείων αν χρειαστεί.

Η απόφαση των τμημάτων θα γίνει γνωστή την επόμενη εβδομάδα, όμως βάσει της αποφάσεως της Υπουργού ο κ. Γκαράνης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα σπάσουν τα τμήματα για να χωρέσουν όλοι.

Όσο για την έλευση των φοιτητών στην περιοχή μας από άλλες περιοχές, ο κ. Γκαράνης τόνισε πως θα ληφθούν τα ίδια μέτρα όπως στα σχολεία, όπως και για τα κρούσματα.«Υπάρχουν πρωτόκολλα, υπάρχουν υγειονομικές επισημάνσεις που πρέπει οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές να κρατούν, και αν είμαστε εντάξει σε αυτά, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα» κατέληξε.

Με όλα τα μέτρα θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο

Η ανησυχία για την λειτουργία του πανεπιστημίου το χειμερινό εξάμηνο ήταν μεγάλη, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, και πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, μιας και το πανεπιστήμιο αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής.

«Πολύ θετικό είναι ότι πήραμε διαβεβαιώσεις από τον Πρύτανη και από τους  Αντιπρυτάνεις ότι και δική τους βούληση,  καθώς αυτοί έχουν την ευθύνη, είναι να ανοίξει κανονικά το πανεπιστήμιο και όπου μπορούν να γίνονται τα μαθήματα κάτω των 50 ατόμων να γίνονται» ανέφερε.

Αυτό, μαζί με τη σύσταση προς τους καθηγητές όπου υπάρχουν μεγαλύτερα τμήματα αυτά να σπάνε σε αίθουσες όπου είναι δυνατόν κάτω των 50 ατόμων, δείχνει πως θα μπορέσει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, που προετοιμάζεται να ανοίξει τον Οκτώβριο με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία από την πανδημία.

Ο κ. Γραβάνης τόνισε πως τόσο ο Δήμος όσο και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων δήλωσαν πως βρίσκονται στη διάθεση του πανεπιστημίου για να συμβάλλουν με όποιον τρόπο χρειαστεί ώστε να ξεκινήσει με όλα τα δυνατά μέτρα, αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ δύσκολο και το δικό τους έργο, ώστε να μπορέσουν πραγματικά να οργανώσουν αυτό το μεγάλο πανεπιστήμιο και να λειτουργήσουν τμήματα χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.  

Πολλαπλός ο χαρακτήρας της παρουσίας του Πανεπιστημίου στην περιοχή

Τη διάχυτη αγωνία στην τοπική κοινωνία για το αν πραγματικά θα λειτουργήσει φέτος το πανεπιστήμιο, μετέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, επισημαίνοντας πως το πανεπιστήμιο, πέρα από τον κυρίαρχο ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, έχει και τον χαρακτήρα της βαριάς βιομηχανίας σε αυτή την πόλη, μετά την αποβιομηχανοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών.

«Άρα το πανεπιστήμιο, πέρα από τον ακαδημαϊκό του ρόλο, τον οποίο σεβόμαστε και γι’ αυτό το αγαπάμε ιδιαίτερα, έχει και έναν έντονα οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή» ανέφερε, για αυτό και θεωρεί σημαντικό να λειτουργήσει τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, λειτουργώντας και σαν αντίσταση απέναντι στον φόβο του θανάτου και της πανδημίας.

Άλλωστε από τη στιγμή που θα λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην λειτουργήσουν και τα πανεπιστήμια, σε μια περιοχή που ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη οικονομικά λόγω της έλλειψης του τουρισμού την προηγούμενη περίοδο.

«Κάποιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μας λέγανε όταν έκλεισε ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, τι θέλετε, τουρισμό ή φοιτητές; Τώρα δεν είχαμε ούτε τουρισμό, με τις γνωστές συνέπειες σε όλη την περιοχή, κινδυνεύουμε όμως να μην έχουμε ούτε και φοιτητές» σημείωσε με νόημα η κ. Λαφτσή για να εξηγήσει πως αυτό τον κίνδυνο θέλησαν να αποτρέψουν με αυτή τη συνάντηση.

Η ανταπόκριση ήταν θετική, και τα μηνύματα αισιόδοξα, όμως παρά τη δέσμευση του Πρύτανη ότι είναι έτοιμοι, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να λειτουργήσουν το πανεπιστήμιο, δεν γνωρίζουν τι θα γίνει αν από το Υπουργείο αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των τμημάτων η απόφαση αν θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.Για αυτό και ζήτησε να υπάρξει ισχυρή σύσταση από το πρυτανικό συμβούλιο προς τα τμήματα και προς τους καθηγητές, ώστε να λειτουργήσουν με φυσική  παρουσία.

Υπάρχει βέβαια ένα σοβαρό θέμα έλλειψης υποδομών, όσον αφορά και στις κτιριακές υποδομές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής να δεσμεύονται ότι θα βοηθήσουν με υγειονομικό υλικό και ό,τι άλλο χρειαστεί, αλλά και σε ό,τι αφορά τις μεταφορές των φοιτητών προς το πανεπιστήμιο, με διαρκή διάλογο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Χρηματοδότηση φοιτητών και ελάφρυνση επαγγελματιών

Το πρόβλημα, σημείωσε ο Επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιάννης Λεβέντης, έχει ουσιαστικά τρείς άξονες: ο ένας είναι οι γονείς και οι φοιτητές, ο άλλος το πανεπιστήμιο και ο τρίτος ο χώρος των επαγγελματιών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που απασχολούν.

Όλους αυτούς τους άξονες διαπερνά η φετινή πανδημία, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το θέμα του Πανεπιστημίου, καθώς και η οικονομική κρίση που έχει επέλθει.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση θα πρέπει αρχικά να εξασφαλιστούν οι υλικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να μετακινηθούν με ασφάλεια, και τα οικονομικά μέσα στις οικογένειες, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσο αφορά το πανεπιστήμιο, προτείνουν και επιμένουν στην επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, τόσο για το ακαδημαϊκό έργο του πανεπιστημίου αλλά και για την υγειονομική θωράκιση, ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό lockdown από έξαρση των κρουσμάτων.

Αυτό αφορά και κτιριακές παρεμβάσεις, όπου υπάρχουν χρόνια προβλήματα που προηγούνται του κορωνοϊού αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Όσο για τους επαγγελματίες, ο κ. Λεβέντης εκτίμησε πως δεν θα λυθούν τα χρόνια ζητήματα του κλάδου με την έλευση των φοιτητών στην πόλη, για αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση, και με αφορμή την πανδημία, ζητά μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ για τους επαγγελματίες, καθώς και την αναστολή μιας σειράς υποχρεώσεων όπως τα χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και άλλα μέτρα.

Θετικοί οι φορείς στο σχέδιο επαναλειτουργίας

Τέλος από την πλευρά των φορέων η κ. Κική Κωνσταντινίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο προτίθεται να λειτουργήσει κανονικά από τον Οκτώβριο.

Οι επαγγελματίες, σημείωσε, πιστεύουν πως θα πρέπει κάποια τμήματα να ανοίξουν, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, και να λειτουργήσει ξανά η οικονομική ζωή της περιοχής, «μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι το οποίο περάσαμε, με έναν κλειστό άξονα, και με μηδέν τουριστική ανάπτυξη και τουριστική προβολή της περιοχής».

Για αυτό είδαν θετικά ότι οι πρυτανικές αρχές προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη προετοιμαστεί για να μπορέσουν να ανοίξουν τα περισσότερα τμήματα, αν όχι όλα.

«Εμείς είπαμε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο, θέλουμε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε, και όπου χρειάζεται η συμβολή των εμπόρων και του εμπορικού κόσμου της Κομοτηνής, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην επιτυχία του πανεπιστημίου αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.