Εργαζομενοι υπ. Παιδειας: Οχι στην Πανεπιστημιακη Αστυνομια

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Την αντίθεσή της στη σύσταση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εκφράζει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή της, η πρωτοβουλία τονίζει ότι το κόστος για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ (κάμερες, σημεία ελέγχου, κάρτες εισόδου κ.α) θα φτάσει τα 30 εκ. ευρώ, ένα χρηματικό ποσό με το οποίο «αν η κυβέρνηση νοιάζονταν πραγματικά για τα ιδρύματα, θα μπορούσε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό επιστασίας και φύλαξης -ανθρώπους που θα εργάζονταν στο ίδρυμα για να εξυπηρετούν, να λύνουν προβλήματα και να βοηθούν και ΟΧΙ να καταστέλλουν».

Επιπλέον, η πρωτοβουλία καταγγέλλει την τροπολογία Κεραμέως που προβλέπει την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ με των αποφοίτων κολεγίων: «Έτσι ένας μαθητής που γράφει 8 απαγορεύεται πλέον να σπουδάσει στα δημόσια ΑΕΙ, αλλά ο ίδιος μαθητής μπορεί να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό κολέγιο, να το τελειώσει και να αποκτήσει πλήρη και ισοδύναμα εργασιακά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΑΕΙ», τονίζει χαρακτηριστικά.
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ακόμα ένα χτύπημα για τη νεολαία και τα δημοκρατικά δικαιώματα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μέσα σε ένα γενικό κλίμα απαγορεύσεων και καταστολής σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, η Κεραμέως ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις δώρο 30 εκ. ευρώ για τη «φύλαξη των ΑΕΙ», ένα ποσό που θα διατεθεί για υποδομές, όπως ελεγχόμενες είσοδοι/ακαδημαϊκές ταυτότητες, τεχνητά μέσα ελέγχου των πανεπιστημίων (κάμερες κλπ), έργα περίφραξης και άλλα. Όσο δηλαδή είναι το κόστος 1500-2000 υγειονομικών, 1500-2000 εκπαιδευτικών ή Διοικητικών, ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ.  

Με τόσα χρήματα, αν η κυβέρνηση νοιάζονταν πραγματικά για τα ιδρύματα, θα μπορούσε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό επιστασίας και φύλαξης -ανθρώπους που θα εργάζονταν στο ίδρυμα για να εξυπηρετούν, να λύνουν προβλήματα και να βοηθούν και ΟΧΙ να καταστέλλουν- και ταυτόχρονα να συντηρήσει τα άθλια και επικίνδυνα κτήρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες και η εκπαιδευτική διαδικασία των ιδρυμάτων, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και φοιτητές, καθημερινά. Και σε όλα αυτά προστίθεται η  ίδρυση αστυνομικού σώματος πανεπιστημίων, για το οποίο μάλιστα θα γίνουν 1.000 προσλήψεις και το οποίο θα υπάγεται απευθείας στην ΕΛΑΣ. 

Παράλληλα, η Κεραμέως κατάφερε να περάσει τροπολογία με την οποία τα πτυχία των «κολεγίων» θα θεωρούνται ισοδύναμα με εκείνα του Πολυτεχνείου, αφού προηγουμένως είχε επαναφέρει τη βάση του 10 στις πανελλαδικές. Έτσι ένας μαθητής που γράφει 8 απαγορεύεται πλέον να σπουδάσει στα δημόσια ΑΕΙ, αλλά ο ίδιος μαθητής μπορεί να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό κολέγιο, να το τελειώσει και να αποκτήσει πλήρη και ισοδύναμα εργασιακά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΑΕΙ. Έχουμε κατάργηση δηλαδή του άρθρου 16 του Συντάγματος από το παράθυρο.

Ταυτόχρονα, το σύστημα υγείας γκρεμίζεται και ζητάει προσλήψεις και ενίσχυση. Προφανώς όμως, για αυτή την κυβέρνηση, ένα ένστολο υποχείριο είναι πιο απαραίτητο από έναν/μία γιατρό, νοσηλευτή/-τρια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βαδίζει στο δρόμο της καταστολής (στα Πανεπιστήμια, στην εργασία, στους δρόμους) και του φασισμού, που αποτελεί συνέχεια της περσινής εκτροπής με τον νόμο «κατάργησης του ασύλου».
Το ακαδημαϊκό άσυλο δέχεται ένα ακόμα βαρύ πλήγμα, μαζί με τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Με την ίδρυση του πανεπιστημιακού αστυνομικού σώματος και με τον έλεγχο εισόδου, το σύστημα αυτομάτως περιορίζει την είσοδο αποκλειστικά σε αυτούς που θέλει μέσα στις σχολές. Απαγορεύοντας την είσοδο σε σωματεία, εργατικές οργανώσεις και συλλόγους, καταργείται στην πραγματικότητα το δικαίωμα να οργανώνονται και να κοινοποιούν τις απόψεις τους στους χώρους του πανεπιστημίου, δηλαδή καταργείται η ίδια η ουσία της κατάκτησης της πραγματικής και ιστορικής έννοιας του ασύλου, δηλαδή ενός ασύλου ανοικτού στις ιδέες, στο λαό και στο κίνημά του.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές και έρχεται να λειτουργήσει τρομοκρατικά και κατασταλτικά. Οι «αυξημένες δικαιοδοσίες» της θα την καθιστούν ικανή να φορτώνει ποινές όπως πειθαρχικά μέχρι και διαγραφές φοιτητών ακόμα και με το πρόσχημα καταπολέμησης πράξεων, όπως η αντιγραφή και άλλα τέτοια φαιδρά, ειδικά με τα δίκτυα αντιγραφών και πελατειακών σχέσεων που μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνητικές παρατάξεις. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι πρόκειται για διάταξη που στοχοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, πρωτίστως της νεολαίας, και μάλιστα μέσα στις σχολές.

Φαίνεται ότι το σύστημα πασχίζει να θωρακιστεί για να αντιμετωπίσει σκληρά τις αντιδράσεις, μπροστά σε μια παρατεταμένη κρίση και σ΄ αυτά που επιφυλάσσει για το λαό και τη νεολαία και δεν θέλει αντίλογο ή διεκδίκηση καλύτερων προοπτικών από τους νέους, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους (εντός, αλλά και εκτός ΑΕΙ). Στο χέρι μας είναι να τους εμποδίσουμε. Αν πιστεύουν πως η νεολαία και η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ο βολικός και εύκολος στόχος και ο «συνήθης ύποπτος/ένοχος», είναι γελασμένοι. Εργαζόμενοι και φοιτητές ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ να περάσουν αυτά τα μέτρα. Όσο για τις Πρυτανικές Αρχές, ας θυμηθούν το ρόλο τους και ας πουν, για μια φορά έστω, ΟΧΙ και να το εννοούν! Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων και Τμημάτων ΑΕΙ που σώζουν την τιμή της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Να μην περάσει η ρύθμιση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία!
Όχι σε πειθαρχικά και κάρτες εισόδου!
Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Άσυλο.
Αγώνας για δικαιώματα και ελευθερίες.

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ.

Πηγή: alfavita.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.