Επιτιμος Διδακτορας του ΤΕΦ ΔΠΘ ο ερευνητης Δημητρης Αποστολοπουλος
Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ αναγορεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μάϊου ο Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Δημήτριος Αποστολόπουλος, για την σημαντική προσφορά του στην έρευνα της ιστορίας της νεοελληνικής κοινωνίας την περίοδο της τουρκοκρατίας, την ιστορία του δικαίου και της ιδεολογίας στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και την πρόσληψη των ιδεών του Ευρωπαϊκού ∆ιαφωτισµού στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για το έργο και την προσφορά του τιμώμενου μίλησαν η Αντιπρύτανης Φοιτητικών υποθέσεων κ. Μαρία Γρηγορίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Μανόλης Βαρβούνης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης,
Την παρουσίαση του έργου του Τιμώμενου πραγματοποίησε ο Καθηγητής του ΤΕΦ κ. Νικόλαος Μαυρέλος, πριν την ανάγνωση των ψηφισμάτων και την περιένδυσή του.

Από τη νομική στην έρευνα της ιστορίας
«Για μένα σήμερα είναι μια μέρα τιμής, μιας και το Πανεπιστήμιο της Θράκης θέλησε να μου απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα» τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, που ακολούθησε μια ιδιάζουσα διαδρομή για να φτάσει στο πεδίο στο οποίο διέπρεψε.
Ξεκίνησε λοιπόν ως νομικός, ασχολήθηκε στη συνέχεια με την πολιτική επιστήμη, και όταν αποφάσισε να μελετήσει την ιστορία του μεταβυζαντινού ελληνισμού, μια περίοδο εξαιρετικής σημασίας αλλά με ελάχιστες πηγές, οδηγήθηκε τελικά στη φιλολογία και την παλαιογραφία, έναν άλλο κύκλο τον οποίο δεν είχε σπουδάσει, ήταν όμως αναγκαίος για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του.
Μάλιστα ξεκίνησε από τη διδασκαλία, την οποία όμως εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην έρευνα, γιατί είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα επάνω στο ερευνητικό του αντικείμενο, που τον υποχρέωσαν να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις.
Είχε τότε την τύχη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να ιδρύσει ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε «Θεσμοί και ιδεολογία στη νεοελληνική κοινωνία, 15ος – 19ος αι.» που ασχολείται με την περίοδο από την άλωση και πριν την επανάσταση, με μια ομάδα που είχε αφοσιωμένους συναδέρφους του με βασικά μέλη τον Παναγιώτη Μιχαηλάρη, την Μάχη Παϊζη και την Γιούλη Ευαγγέλου.
«Εμείς οι τέσσερις προσπαθήσαμε να κάνουμε το έργο αυτό. Προφανώς για να με τιμούν το έργο ήταν καλό, όμως δεν το έκανα μόνος μου, όπως σε όλα τα πράγματα χρειαζόταν μια ομάδα» τόνισε.

Εντοπισμός 7.500 πατριαρχικών εγγράφων σε όλο τον κόσμο
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την μελέτη της εποχής εκείνης, δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο με πηγές της ιστορίας της περιόδου εκείνης.
Πρώτη τους σκέψη ήταν να προσεγγίσουν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και να μελετήσουν τα έγγραφα του για την περίοδο εκείνη, γιατί όπως τόνισε «Ιστορία χωρίς έγγραφα και τεκμήρια δε γίνεται». Τα αρχεία τότε ήταν κλειστά, όμως με την βοήθεια του λόγιου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου κατάφεραν να τα ανοίξουν, όμως με έκπληξη διαπίστωσαν πως για τα 150 χρόνια μετά την άλωση, τα πιο αποφασιστικά για την αναδιοργάνωση του νέου Ελληνισμού, υπήρχαν μόνο 9 έγγραφα.
«Πώς θα κάνεις ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση, αν δεν θέλεις να κάνεις ιδεολογία, με τόσες λίγες πηγές;» τόνισε, για αυτό και επιδόθηκαν σε ένα τεράστιο αγώνα να μπορέσουν να αναπληρώσουν τα χαμένα αρχεία με επισκέψεις σε άλλα αρχεία σε όλο τον κόσμο.
Η προσπάθειά τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν 7.500 πατριαρχικά έγγραφα από την περίοδο αυτή, και προσπαθούν να βρουν τους πόρους για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων, με ανοιχτή πρόσβαση, στο διαδίκτυο.
Το έργο αυτό χρειάζεται δουλειά και μελέτη, και ελπίζουν πως το πρόγραμμα θα μπορέσει να συνεργαστεί με Τμήματα Φιλολογίας, όπως αυτό του ΔΠΘ, που μπορούν να βρουν πόρους, ώστε αυτό το αρχείο να μπορέσει να αποτελέσει κοινό κτήμα όλων όσων μελετούν τον νέο Ελληνισμό.
Είναι ένα υλικό το οποίο θα βοηθήσει νομικούς, ιστορικούς, φιλολόγους, ακόμα και κοινωνιολόγους, σημείωσε, με το θέμα να είναι τεράστιο. «Το να μπορέσεις να κατανοήσεις τι έγινε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, να κατανοήσεις πως για 400 χρόνια οι άνθρωποι επέζησαν και προσαρμόστηκαν, έχει μεγάλη σημασία» κατέληξε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.