Επιτιμη καθηγητρια του Τμηματος Κοινωνικης Πολιτικης η Στελλα Καραγιαννη

Μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες στον χώρο της δημόσιας οικονομικής έγινε η πρώτη επίτιμη καθηγήτριά του Τμήματος

Για τις επιπτώσεις της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων στο Μεσοπόλεμο στον Βορειοελλαδικό χώρο μίλησε η τιμώμενη

Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι από το βράδυ της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου η αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια Δημόσιας Οικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Στέλλα Καραγιάννη, με την τελετή αναγόρευσής της να λαμβάνει χώρα στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.

Την περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο της Σχολής πραγματοποιήσαν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, με την επίδοση των μεμβρανών από την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, ενώ τον έπαινο της τιμώμενης, που είναι η πρώτη επίτιμη καθηγήτρια του Τμήματος, πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Τμήματος κ. Αλέξης Ιωαννίδης.

Συνεχής η συνδρομή στο Τμήμα

Μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες στον χώρο της δημόσιας οικονομικής, με ευρύτατη αναγνώριση του έργου της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χαρακτήρισε την κ. Καραγιάννη η πρόεδρος του Τμήματος στην προσφώνησή της, που αποτελεί μια από τις μακροβιότερες διδάσκουσες, έχοντας υπηρετήσει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο προσφέροντας τις διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες της για 44 έτη.

Η συνεργασία της με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, ξεκίνησε από την ίδρυση του πρώην τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ακόμη και σήμερα διατηρούν την ερευνητική συνεργασία τους σε θέματα που επικεντρώνονται στις ασκούμενες κοινωνικές πολιτικές για την μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, και άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του τμήματος.

Ευελπιστούν δε στην ενεργό συνδρομή της σε ερευνητικό και διδακτικό επίπεδο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που σκοπεύουν να υλοποιήσουν, αλλά και σε διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται στο Τμήμα.

Δυναμισμό παρουσιάζει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, που παρόλο που είναι καινούριο έχει τις ρίζες του σε παλιότερα τμήματα με ευρύτερο αντικείμενο και τώρα εξειδικεύεται περισσότερο, είναι ένα Τμήμα που παρουσιάζει ένα δυναμισμό, σημείωσε η κ. Καραγιάννη.

«Απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, επιστήμονες πολύ καλά καταρτισμένους στο αντικείμενο τους» σημείωσε, με το συγκεκριμένο αντικείμενο του, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, να αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ως ένα από τα μόλις δύο Τμήματα στη χώρα με αυτό το αντικείμενο.

Η ίδια είχε ως αντικείμενο την Δημόσια Οικονομική, για αυτό και συνεργάστηκε με το τμήμα, και συμβάλλοντας στις εκλογές μελών ΔΕΠ, και παρέμεινε κοντά του σε όλες τις διαφορετικές περιόδους της ύπαρξής του.

Τα θετικά της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων

Στην ομιλία της η τιμώμενης είχε σαν θέμα την «Αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων στο Μεσοπόλεμο: Οι επιπτώσεις στον Βορειοελλαδικό χώρο», επιπτώσεις, που όπως τόνισε, ήταν θετικές.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την οριοθέτηση των συνόρων της χώρας, αποκόπηκαν τμήματα γεωγραφικών ενοτήτων που παρουσίαζαν μια ιστορική και κοινωνική συνέχεια, με αποτέλεσμα κομμάτια του βορειοελλαδικού χώρου που εντάχθηκαν στον εθνικό κορμό να απαρτίζονται από ένα μωσαϊκό πληθυσμών.

Έτσι υπήρχαν σε αυτά, παρά τις διώξεις κατά τη διάρκεια των πολέμων, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αρμένιοι και άλλες εθνοτικές ομάδες, με το Ελληνικό στοιχείο να μην επικρατεί.

Όπως επεσήμανε η κ. Καραγιάννη, σε περιόδους εθνικιστικής έξαρσης όπως τότε, η εθνολογική καθαρότητα ήταν μεγάλη αρετή στα Βαλκάνια, και υπήρχε αναταραχή και επιθυμία διεκδίκησης των περιοχών αυτών. Έπρεπε λοιπόν αυτές οι περιοχές να «επικοιστούν». Διαφορετικά δεν ξέρουμε αν η Δυτική Θράκη και η Ελληνική Μακεδονία θα μπορούσαν να παραμείνουν στο εθνικό κορμό.

Από την άλλη η Μακεδονία είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν είχε εκμεταλλευτεί η παρηκμασμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για να υπάρξουν λοιπόν θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής, έγιναν σημαντικά έργα η επίδραση των οποίων είναι ορατή ακόμα και σήμερα.

Άλλωστε τα θετικά έργα κατά το μεσοπόλεμο, δεν ήταν τόσο ορατά την εποχή εκείνη, όμως έβαλαν τη βάση για να φανούν αργότερα τα αποτελέσματα.

Βέβαια ο προσφυγικός πληθυσμός που εγκαταστάθηκε σε αυτές τις περιοχές υπέφερε αρκετά, ειδικά τα δύσκολα χρόνια 1927-31, κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν καλλιεργούσαν, εξαιτίας των μικρών κλήρων, δημητριακά και καπνό σε ακατάλληλα εδάφη.

«Βοήθησαν στην ομογενοποίηση οι πρόσφυγες εδώ, στην κατοχύρωση των συνόρων, γιατί διαφορετικά δεν ξέρουμε αν η Μακεδονία ή η Δυτική Θράκη θα παρέμεναν στην Ελλάδα» ανέφερε.

Η περίοδος των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή μπορεί να φαντάζει πολύ μεγάλη, όμως ιστορικά είναι πολύ δίπλα μας, και υπάρχουν αντιστοιχείς και παραλληλίες, που θα πρέπει να μας δώσουν διδαχές για πολλά από τα θέματα που απασχολούσαν ακόμα και τότε κράτη και κοινωνίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.