Επιστρεφει ακομα πιο δυναμικο το Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης & Αθλητισμου της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνης

Με βραβεύσεις του Ελληνικού Μπάσκετ παρουσία των πρωταθλητών Ευρώπης του 2005 αλλά και της Άδας Σταματάτου, που αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού

Στις δράσεις του συνεδρίου εντάσσεται φέτος το KomoRun με χιλιάδες δρομείς να αναμένεται να πάρουν τους δρόμους

Επιστρέφει, λίγο αργότερα λόγω εκλογών, στις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2023 στις εγκαταστάσεις του τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της Επιστήμης του Αθλητισμού ο καθηγητής Andrew Jones που βρίσκεται «πίσω» από τις μεγάλες διακρίσεις του Eliud Kiptchoge, ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 19.45 στο Αμφιθέατρο «Γ. Παπαδριέλλης» κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί το ελληνικό μπάσκετ, στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΟΚ, Ευάγγελου Λιόλιου, με την παρουσία παικτών και προπονητών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην λαμπρή ιστορία του.

Στην ίδια εκδήλωση θα βραβευτεί με το κορυφαίο βραβείο του τμήματος, «Βραβείο Νίκος Σαμαράς» μια εμβληματική γυναίκα, η Άδα Σταματάτου που προάγει τον αθλητισμό και το αθλητικό κίνημα με βάση την αξία του για τον άνθρωπο.

Οι παράλληλες δράσεις του συνεδρίου περιλαμβάνουν τα δύο δρομικά event του KomoRun, παράσταση παραδοσιακών χορών στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής καθώς και την συνάντηση των αποφοίτων του ΤΕΦΑΑ.

Για το συνέδριο και τις παράλληλες δράσεις του μίλησαν οι διοργανωτές του συνεδρίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη.

Δύο διαφορετικές πλευρές του αθλητισμού

Το 31ο Συνέδριο είναι ενταγμένο στους εορτασμούς των 50 ετών του Πανεπιστημίου, τόνισε η Κοσμήτορας της Σχολής κ. Ελένη Δούδα και φιλοξενεί όπως κάθε χρόνο επιστημονικές συνεδρίες και στρογγυλές τράπεζες που υποστηρίζονται από τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χαράζοντας καινούρια μονοπάτια μελέτης και έρευνας, όπως οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε θέματα άσκησης και υγείας και αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ο επόμενος πρωταθλητής.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί και ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα με θέμα τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά την άσκηση, και θα γίνει και βιωματική επίδειξη στους συνέδρους για τα μέτρα πρόληψης, από μέλη του Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών διάσωσης της Καρδιακής ανακοπής.

«Χωρίς αμφιβολία το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αποτελεί για το τμήμα μας την πλέον κορυφαία επιστημονική δράση διαχρονικά, που υλοποιείται αδιάλειπτα από το 1993 μέχρι σήμερα» ανέφερε η κ. Δούδα, όμως πέρα από την επιστημονική του οντότητα αποτελεί και ένα πεδίο δράσης όπου το ΤΕΦΑΑ αναγνωρίζει, αναδεικνύει και προβάλλει την αξία του αθλητισμού, τιμώντας ανθρώπους που είτε υπηρέτησαν και υπηρετούν με αφοσίωση το άθλημα τους, είτε στηρίζουν με πάθος την αθλητική ιδέα ως κοινωνικό εργαλείο ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα άσκησης και υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, την ημέρα της επίσημης τελετής έναρξης του συνεδρίου, ανταμώνουν δύο διαφορετικοί κόσμοι του αθλητισμού, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δείχνουν το δρόμο των αξιών που υπηρετεί η αθλητική ιδέα.

Από τη μία η παρουσία των παικτών της Εθνικής ομάδας Καλαθοσφαίρισης που κατέκτησαν την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2005 και την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών το 2006 αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της βραδιάς, καθώς θα ζωντανέψουν μνήμες από εκείνες τις όμορφες αθλητικές στιγμές.

Πέρα όμως από τα μετάλλια και τις διακρίσεις του πρωταθλητισμού, στην τελετή έναρξης θα βραβευτεί και μια άλλη πτυχή του αθλητισμού, που λειτουργεί ως μοχλός κοινωνικής ευαισθητοποίησης μέσα από τον προσωπικό αγώνα της κ. Άδας Σταματάτου, η οποία είναι μητέρα του Γιάννη που ανήκει στο φάσμα του Αυτισμού.

Τερματίζοντας η ίδια σε τέσσερις παγκόσμιους μαραθωνίους στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λονδίνο, επέλεξε συνειδητά να επικοινωνήσει αφηγηματικά την ιστορία «Η ζωή μου με τον Γιάννη», ως εργαλείο γνώσης, αποδοχής και ενημέρωσης της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα αυτισμού, αποτελώντας πραγματικά ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Η καρδιά της περιοχής χτυπά στο ΤΕΦΑΑ

Το συνέδριο έχει πολύ μεγάλο αριθμό κατατεθειμένων εργασιών, και γι’ αυτό περιμένουν πολλούς συνέδρους να παραστούν, τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕ του ΔΣΦΑΑ, Καθηγητής κ. Αντώνης Καμπάς, που τόνισε πως το Τμήμα αγωνίζεται εδώ και χρόνια, έχοντας σημαντικούς συμπαραστάτες, για να πετύχει τον συνεδριακό τουρισμό.

Τα 31 χρόνια ύπαρξής του το Συνέδριο έχει δείξει πως ένα μεγάλο στοίχημα της περιοχής είναι ο συνεδριακός τουρισμός, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο να καταφτάνουν στην Κομοτηνή, με συνέδρους φέτος από τη Νορβηγία, από την Κίνα, από την Αγγλία και από όλη την Ελλάδα, που διαμένουν για τρεις μέρες στην περιοχή.

Για αυτό και ευχαρίστησε το Δήμο Κομοτηνής, την Περιφέρεια ΑΜΘ, και ιδιαίτερα φέτος την Σύμβουλο του Περιφερειάρχη κ. Ζωή Κοσμίδου, ενώ και φέτος τους βοήθησαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και πολλές άλλες εταιρείες που έχουν σχέση με το χώρο του αθλητισμού και της ακαδημίας, με τη βοήθεια των οποίων καταφέρνουν να κάνουν ένα πολύ καλό συνέδριο.

Ειδική μνεία έκανε στον κεντρικό ομιλητή του συνεδρίου το Σάββατο, τον καθηγητή Andrew Jones που βρίσκεται «πίσω» από τις μεγάλες διακρίσεις του μαραθωνοδρόμου Eliud Kiptchoge, ο οποίος έριξε το χρόνο του μαραθωνίου κάτω από τις δύο ώρες, και θα έχει πολλά να πει ακόμα και για τον κοινό δρομέα που αγωνίζεται στα τοπικά event, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Παράλληλα θα γίνουν πολλές στρογγυλές τράπεζες, που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιστήμης τους, καινοτόμες δράσεις, σε τρεις μέρες που η καρδιά της περιοχής θα χτυπά στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ.

Δέκατη χρονιά για το χορευτικό δρώμενο στο πλαίσιο του Συνεδρίου

Για το χορευτικό δρώμενο που θα παρουσιάσουν οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου μίλησε ο Καθηγητής Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού κ. Φίλιππος Φιλίππου.

Οι φοιτητές της ειδικότητας του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού θα διοργανώσουν λοιπόν ένα δρώμενο στο Μέγαρο, την δέκατη παράσταση που πραγματοποιεί η ειδικότητα στο πλαίσιο του συνεδρίου, και φέτος έχει τον τίτλο Έλληνες Ροβινσώνες».

Στην παράσταση αναφέρονται στους απανταχού Έλληνες μετανάστες, αλλά ακόμα περισσότερο στις μητέρες τους, μέσα από την ιστορία τριών αδερφών, με το ένα αγόρι να βρίσκεται στο Μόναχο, το δεύτερο αγόρι στην Μελβούρνη και η αδερφή στη Νέα Υόρκη, με τη μάνα να μένει στην Ελλάδα.

Η παράταση είναι ανοιχτή σε όλους, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΔΠΘ, με τον κ. Φιλίππου να ευχαριστεί 40 πρώην φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην παράσταση, αλλά και την περιφέρεια και τη Σύμβουλο του Περιφερειάρχη κ. Ζωή Κοσμίδου, της οποία η βοήθεια είναι ανεκτίμητη, τα Αστικά Κομοτηνής και το Ρεφενέ για την οικονομική τους υποστήριξη, καθώς και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμωνα που από το 2013 που ξεκίνησαν έχει σταθεί κοντά τους ηθικά και οικονομικά.

Συνεχίζει τη στήριξη ο Δήμος Κομοτηνής

Για ακόμα μια χρονιά την διοργάνωση στηρίζει ο Δήμος Κομοτηνής, με τον Αντιδήμαρχο κ. Κίμωνα Λεχούδη να ευχαριστεί τους αρμόδιους για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και την σημαντική δουλειά που γίνεται κάθε χρόνο, τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να μην το στηρίξει ο Δήμος Κομοτηνής.

Στάθηκε δε στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του συνεδριακού Τουρισμού στην περιοχή, με τον Δήμο να την έχει σαν προτεραιότητά του, καθώς και στην συνδιοργάνωση του KomoRun, το οποίο θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπάνω, με τη συμμετοχή και των Rodopi Runners, που είναι γνωστή δρομική ομάδα, που θα δώσει μεγαλύτερη ένταση στο δρομικό κίνημα της περιοχής.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το KomoRun

Για τη διοργάνωση του KomoRun μίλησε ο κ. Κώστας Αστραπέλλος, που τόνισε πως με το Συνέδριο να έχει μια παράδοση στις δρομικές διοργανώσεις, αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν με τους Rodopi Runners, την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης και το Δήμο Κομοτηνής, με δράσεις το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ο νυχτερινός αγώνας 5 χιλιομέτρων στην πόλη, οι εγγραφές του οποίου έχουν κλείσει με 1.200 συμμετοχές, παρόλο που μπορούν να συμμετάσχουν κάποιοι ελεύθερα χωρίς αριθμούς.

Το πρωί της Κυριακής στις 8:30 θα ξεκινήσει ο Ημιμαραθώνιος 21 χλμ., όπου συμμετέχουν περίπου 200 άτομα.

Ευελπιστούμε πως η συνδιοργάνωση αυτή θα είναι μια καλή αρχή και θα φέρει ακόμα περισσότερες συμμετοχές τον επόμενο χρόνο, και να φέρει κόσμο στην Κομοτηνή» ανέφερε.

Ανέφερε δε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί για ακόμα μια χρονιά το κλασικό reunion των αποφοίτων του, αυτή τη φορά αυτών που αποφοίτησαν το 2003.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.