«Επεστεψε» στην οικογενεια του ΔΠΘ ο Στυλιανος Περρακης

Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής της Παντείου, ο οποίος από το 1978 -93 δίδαξε στη Νομική Κομοτηνής

Στην οικογένεια του ΔΠΘ και στην Κομοτηνή «επέστρεψε», αν και ψυχικά δεν είχε φύγει ποτέ, ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στυλιανός Περράκης, που το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαΐου αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

Η επιτιμοποίηση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής, ένα κτιριακό συγκρότημα που γνωρίζει καλά, μιας και δίδαξε σε αυτή από το 1978 έως το 1993, πριν αφήσει την Νομική Κομοτηνής και το ΔΠΘ για την Πάντειο.

Εμφανώς συγκινημένος, και παρουσία παλιών μαθητών του που πλέον κατέχουν θέσεις καθηγητή στο πανεπιστήμιο που αυτός δίδασκε, περιενδύθηκε με την τήβεννο της Σχολής από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη, με τον πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή κ. Περικλή Πολυζωίδη, να του επιδίδει τις μεμβράνες.

Απευθυνόμενος στο κοινό, τόνισε πως η καρδιά του πεταρίζει από την προηγούμενη μέρα, και ευχαρίστησε από καρδιάς τους εισηγητές το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο για την ύστατη αυτή τιμή, την οποία θα προσπαθήσει να τιμήσει.

Έκανε δε μερικές αναφορές στο χθες, το οποίο προσδιορίζει το σήμερα, και προδιαγράφει το αύριο, μοιραζόμενος τις αναμνήσεις από τα πρώτα του χρόνια στη Νομική Κομοτηνής, όταν η σχολή είχε πολλούς νέους, ονειροπόλους και με φιλοδοξίες για ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο και μια διαφορετική Νομική.

Στο Στρασβούργο, ένα άλλο σταθμό της ζωής του που τον καθόρισε όπως η Κομοτηνή, είδε τι σημαίνει να περνάς ελεύθερα τα σύνορα στη Γερμανία, ακόμα από τη δεκαετία του ’70, και όταν ήρθε στη Θράκη, είδε την απλωσιά αυτής της γης, τι σημαίνει σύνορο, άκρη, και ταυτόχρονα την προοπτική.

Μέσα σε ένα πανεπιστήμιο που αναπτυσσόταν, είχε σημασία η Νομική να αναπτυχθεί, να είναι πρωτοποριακή, και να είναι ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με ένα πρόγραμμα σπουδών που ήταν μπροστά, έδινε έμφαση στα διεθνή μαθήματα, με καλή δουλειά, και φοιτητές ακόμα καλύτερους.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το κεντρικό θέμα της ομιλίας του, «Η Αξιοπρέπεια ως ηθικό και δικαιικό πρόταγμα: Από τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στα Δικαιώματα των Ευάλωτων Προσώπων και ο ρόλος της Διεθνούς Δικαιοταξίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.