Εορταστικο δωρο… αλλιως

Το ΤΕΦ/ΔΠΘ μοίρασε τον νέο Οδηγό Σπουδών στους πρωτοετείς φοιτητές του

Οι πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και σύμπαν το ακαδημαϊκό του προσωπικό έλαβε αυτήν την εβδομάδα ένα πρωτότυπο εορταστικό «δώρο», τον νέο Οδηγό Σπουδών του Τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. 

Ο νέος Οδηγός Σπουδών διαθέτει ένα λιτό και κομψό εξώφυλλο στο οποίο κυριαρχεί το φύλλο 1 r. του περγαμηνού κώδικα αρ. 1 της Μονής Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων, που χρονολογείται το πρώτο μισό του 12ου αιώνα, και στο οποίο αποτυπώνεται η αρχή του κειμένου τού κατά Ιωάννην Ευαγγελίου –από αυτό είναι εξάλλου εμπνευσμένο και το λογότυπο του ΤΕΦ. Το χειρόγραφο αυτό, με το περίτεχνο πρωτόγραμμα της φράσης «Εν αρχή»,  διαθέτει και ορθογώνιο επίτιτλο που είναι διακοσμημένο με φυλλοφόρους βλαστούς και άνθη. Ένας πρωτότυπος διάκοσμος λοιπόν, απόλυτα εναρμονισμένος όμως με το «περιβάλλον» του. 

Όσον αφορά τη διάρθρωση του Οδηγού, αυτός διαχωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες και συμπεριλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται οι πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές ώστε να γνωρίσουν το νέο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, ήτοι τη διάρθρωση και τη σύνθεση του Τμήματος, με αναλυτικές αναφορές στο προσωπικό που τη στελεχώνουν, τα Εργαστήρια και τις Αίθουσες που την απαρτίζουν, τα Ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται το Τμήμα στο πλαίσιο του Erasmus+, τους φορείς στους οποίους δύνανται να πραγματοποιήσουν οι φοιτητές μελλοντικά την πρακτική τους άσκηση κ.ά. Επίσης, συμπεριλαμβάνει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το νέο ακαδημαϊκό έτος, το πρόγραμμα των διδασκομένων μαθημάτων και άλλα πολλά πολλά. 

Φυσικά, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε πως και τον φετινό Οδηγό επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα η Πρόεδρος του Τμήματος και Καθηγήτρια κ. Μαρία Τζιάτζη, η οποία είναι πάντοτε αρωγός στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τμήματος, σε συνεργασία με την ομάδα της Two K Project.  

Μ. Τζιάτζη, «Θέλω να γνωρίζετε ότι το Τµήµα µας διανύει πλέον την περίοδο της ωριµότητάς του και είναι ένα από τα πιο δραστήρια Φιλολογικά Τµήµατα της χώρας»

Η κ. Τζιάτζη καλωσορίζει στον Οδηγό τους πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος τονίζοντας μερικές από τις ιστορικές στιγμές του καθώς και τις σημαντικές επιτυχίες που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Θέλω να γνωρίζετε ότι το Τµήµα µας (που ιδρύθηκε το 1993) διανύει πλέον την περίοδο της ωριµότητάς του και είναι ένα από τα πιο δραστήρια Φιλολογικά Τµήµατα της χώρας µας. Παρέχει ποιοτική και εξειδικευµένη επιστηµονική γνώση που αφορά τους επί µέρους τοµείς των Ανθρωπιστικών Επιστηµών και προβάλλει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ως εθνικό πολιτισµικό αγαθό. Εκπαιδεύει µε υψηλά επιστηµονικά και παιδαγωγικά κριτήρια φιλολόγους και διαµορφώνει επιστήµονες ικανούς να προσφέρουν σηµαντικό έργο σε τοµείς που συνδέονται µε την πνευµατική παραγωγή της χώρας. Προωθεί τα ιδεώδη του Ανθρωπισµού ως αξίες που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Επιπλέον, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών, το Τµήµα σάς παρέχει ήδη από το 2014, στο πλαίσιο του βασικού πτυχίου, την “παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια” (µία από τις τυπικές προϋποθέσεις, για να εργαστείτε στη Δηµόσια Εκπαίδευση), αλλά και σας εφοδιάζει µε βασικές θεωρητικές και εφαρµοσµένες γνώσεις, ώστε αποφοιτώντας να αξιοποιήσετε και εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης.

Επίσης, το Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών του Τµήµατος πιστοποιήθηκε από το Συµβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), µε διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης για τέσσερα έτη, από 29-05-2020 έως 28-05-2024.

Από το 2001 έως σήµερα το Τµήµα Ελληνικής Φιλολογίας έχει διοργανώσει πάνω από είκοσι διεθνή συνέδρια και ηµερίδες, ενώ σε συνεργασία µε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοµοτηνής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νοµού Ροδόπης και τη Δηµοτική Βιβλιοθήκη Κοµοτηνής πραγµατοποίησε επιµορφωτικούς κύκλους διαλέξεων και ανοιχτά µαθήµατα για το ευρύ κοινό της πόλης στην οποία εδρεύει.

Από το 2016 λειτουργεί µε µεγάλη επιτυχία στο Τµήµα Θερινό Σχολείο µε αντικείµενο το αρχαίο ελληνικό δράµα ως παραστατική τέχνη. Τα θερινά µαθήµατα απευθύνονται σε Έλληνες προπτυχιακούς και µεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλολογίας και προσφέρουν, εκτός από εµβάθυνση των γνώσεων στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και τη διεύρυνση των επαγγελµατικών προοπτικών για τους φοιτητές».
Ένας Οδηγός άκρως απαραίτητος λοιπόν, ο οποίος εκτός της έντυπης μορφής του βρίσκεται αποταμιευμένος και στην ιστοσελίδα του Τμήματος: https://helit.duth.gr/undergraduate/programm/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.