Ενα πανεπιστημιο 30 και πλεον τμηματων και 7 πολεων- εδρων το μελλον του ΔΠΘ
Τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης της νέας Πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία επίσης της Υπουργού Παιδείας κ.Νίκης Κεραμέως, μετέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου ο Πρύτανης κ.Φώτης Μάρης.
Τόσο ο ίδιος όσο και έξι επίσης στελέχη του Πανεπιστημίου, παρουσία επίσης του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Χρήστου Μέτιου και του βουλευτή της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη συμμετείχαν σε αυτήν την συνάντηση εργασίας κατά την διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα επόμενα βήματα του ΔΠΘ, αναφορικά με την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού, αρχής γενομένης από την επέκταση του ιδρύματος στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δια μέσου της ενσωμάτωσης των Τμημάτων που σήμερα λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του ΔΙΠΑΕ.
Η επίτευξη του στόχου αυτού, όπως εξήγησε ο κ. Μάρης, παράλληλα υποστηρίζεται και από την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και του Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, επί των οποίων άλλωστε υπήρξαν και οι επίσημες ανακοινώσεις ίδρυσής τους δια στόματος του Πρωθυπουργού, όπως αντίστοιχα και για το Τμήμα Νοσηλευτικής που αναμένεται να «μεταφερθεί» στην Αλεξανδρούπολη.
«Αθροιστικά, όλο αυτό μαζί δίνει ένα πανεπιστήμιο που θα ξεπεράσει τα τριάντα τμήματα και αυτομάτως το καθιστά ένα από τα πληρέστερα στην Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Μάρης ερωτηθείς σχετικά με τον στόχο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το ΔΠΘ να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, τονίζοντας πως αντίστοιχη πληρότητα αυτή την στιγμή έχει μόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Η ενσωμάτωση των νέων τμημάτων δίνει στο ΔΠΘ ένα επιπλέον πλεονέκτημα υπογράμμισε ο ίδιος καθώς αφορά και σε τμήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν σε αυτό, όπως το παράδειγμα της Σχολής Θετικών Επιστημών που βρίσκεται στην Καβάλα. «Υπάρχουν κι άλλα τμήματα τα οποία είναι συμπληρωματικά στη λειτουργία μας, ενώ συνολικά όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα πανεπιστήμιο με εφτά πόλεις-έδρες που με την σειρά τους θα μας δώσουν την δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας και την ίδια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» ανέφερε.
Πέραν των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και στόχων του ΔΠΘ την συζήτηση απασχόλησαν και «λειτουργικά» ζητήματα του πανεπιστημίου όπως η στήριξή του σε ανθρώπινο δυναμικό. «Ζητήσαμε άμεση ενίσχυση του διοικητικού μας προσωπικού, παρουσιάσαμε και τα στοιχεία, και από κει και πέρα ζητήσαμε ενίσχυση και στο ακαδημαϊκό προσωπικό, έτσι ώστε και για τα δύο καινούργια τμήματα να πετύχουμε γρήγορα μια στελέχωση, τουλάχιστον οκτώ μέλη ΔΕΠ για το καθένα, έτσι ώστε να έχουμε δυναμική από την αρχή, και από κει και πέρα ενίσχυση με ένα σχετικά μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ και ειδικού διδακτικού προσωπικού, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε τον σκοπό ενός πανεπιστημίου με εφτά πόλεις σε λειτουργία» εξήγησε.
Προσπάθεια χρόνων
Ο Πρύτανης του ΔΠΘ εξήγησε πως ο,τιδήποτε καινούργιο απαιτεί κόπο και από τα στελέχη του Πανεπιστημίου, ειδικά σε εποχές ανταγωνιστικές μεταξύ των πανεπιστημίων τόσο εντός της χώρας όσο και παγκόσμια, για να τονίσει πως στον προγραμματισμό και τις προϋποθέσεις επιτυχίας αυτού του στρατηγικού προγράμματος εμπεριέχεται και η ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και της διεθνοποίησης του ΔΠΘ. Ως προς την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού ο ίδιος μετέφερε την ικανοποίησή του, δεδομένου ότι ως πρυτανική αρχή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση και του νέου νόμου.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διεθνοποίηση του ΔΠΘ βασικός στόχος
«Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια που θα διαρκέσει χρόνια, με τα πρώτα βήματα ωστόσο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησής του, να γίνεται από την έναρξη λειτουργίας των σχετικών με το αγγλόφωνο τμήμα στις ελληνικές σπουδές ΦΕΚ, αλλά και την εξέλιξη των συνεργασιών που ήδη έχουν υπογραφεί – και αυτών που θα ακολουθήσουν – με αμερικανικά πανεπιστήμια.
Έως το προσεχές καλοκαίρι όπως έκανε γνωστό ο ίδιος «θα έχουμε αρκετές περισσότερες συνεργασίες, ενώ θα τρέξουμε και τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, όπου συμμετέχουν πανεπιστήμια από έξι χώρες και στο οποίο υποβάλαμε την πρόταση χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία και τη διοργάνωση summer schools, τα οποία θα φέρουν φοιτητές από το εξωτερικό στην περιοχή μας».
Όλα αυτά μαζί με την προσπάθεια για την δημιουργία παραρτήματος του ΔΠΘ που είχε ανακοινώσει ο ίδιος σε προγενέστερη συνέντευξή του στον «ΠτΘ» θα συνθέσουν όπως εξήγησε «το πρόγραμμα εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης συντονισμένα, για να πετύχουμε τους στόχους μας».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.