«Ελλαδα και Ευρωπη μετα την Επανασταση του 1821»

Διαδικτυακή διάλεξη της Λίνας Λούβη στο ΤΙΕ την Πέμπτη 1 Απριλίου

Την Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Λίνα Λούβη, θα φιλοξενήσει την Πέμπτη 1 Απριλίου και ώρα 19.00 διαδικτυακά το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Η κ. Λούβη θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη μετά την Επανάσταση του 1821».

Την ομιλήτρια θα παρουσιάσει η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΙΕ κ. Ελεονώρα Ναξίδου.

Το περιεχόμενο της διάλεξης

Πώς αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στο νεοσύστατο κράτος τους; Πώς αντέδρασαν απέναντι στην υποχώρηση του φιλελληνισμού και στις έμμεσες ή άμεσες επεμβάσεις των εγγυητριών Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας; Πώς αξίωναν τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» να συνδράμουν αυτές οι Δυνάμεις στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης –και όχι μόνο–, εξαργυρώνοντας έτσι πολιτικά την πνευματική οφειλή τους στην ένδοξη αρχαιοελληνική κληρονομιά; Η διάλεξη καταγράφει και αναλύει αυτά τα ζητήματα με βάση τον Τύπο, που συνιστούσε το πιστότερο κάτοπτρο των ιδεολογικών ζυμώσεων στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα, έως και τον Κριμαϊκό Πόλεμο, προσφέρει το πιο κατάλληλο πλαίσιο για να αναδειχθούν οι αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη. Δίπλα στις «ιδιοτροπίες» και τις «φαντασίες» τους, καταγράφονται οι πικρίες, οι απογοητεύσεις και οι διαψεύσεις, ή αλλιώς οι φοβίες και οι ανασφάλειές τους απέναντι στους ισχυρούς «προστάτες» τους.

 Η Λίνα Λούβη

Η Λίνα Λούβη γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Σήμερα είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο γνωστικό αντικείμενο Πολιτική Ιστορία του Ελληνικού κράτους. Έχει γράψει άρθρα και μελέτες για την πολιτική ιστορία του ελληνικού κράτους και το ελληνικό εθνικό ζήτημα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Info

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου: http://tinyurl.com/jzwrcr4b

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.