«“Εχει γεια!”: αναζητωντας την ανδρικη φωνη στις Ηρωιδες του Οβιδιου».

Διαδικτυακή διάλεξη του Ανδρέα Μιχαλόπουλου στο Επιστημονικό Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ

Ο κ. Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, θα φιλοξενηθεί στο Επιστημονικό Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας για τους σκοπούς της 8ης Διαδικτυακής Διάλεξης του. Θέμα της διάλεξης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 18.00 είναι « “Έχει γεια!”: αναζητώντας την ανδρική φωνή στις Ηρωίδες του Οβίδιου».

Όπως εξηγεί σε σημείωμά του ο κ. Μιχαλόπουλος για το περιεχόμενο της διάλεξης : «Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι Ηρωίδες του Οβιδίου -τόσο οι μονές επιστολές όσο και οι διπλές- αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για τη μελέτη του «γυναικείου» λόγου στη λατινική ποίηση. Ειδικότερα οι μονές επιστολές, οι οποίες υποτίθεται ότι γράφτηκαν από γνωστές ηρωίδες του μύθου που εγκαταλείφθηκαν από τους συζύγους (ή τους εραστές τους) ή χωρίστηκαν προσωρινά από αυτούς, έχουν μελετηθεί εκτενώς όσον αφορά την ικανότητα του Οβιδίου, ενός άνδρα συγγραφέα, να αναλάβει με επιτυχία τη γυναικεία φωνή και να γράψει από τη σκοπιά των γυναικών, ένα πραγματικά δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα από κάθε άποψη. Οι μελετητές του Οβιδίου δεν έχουν καταλήξει σε ομόφωνη ετυμηγορία αναφορικά με τον βαθμό επιτυχίας του ποιητή ως προς το εγχείρημα αυτό.

Τι συμβαίνει, όμως, με την ανδρική φωνή στις Ηρωίδες; Έχει εξαφανιστεί εντελώς κάτω από το πέπλο της «γυναικείας» γραφής; Στην ομιλία μου αυτή θα επιχειρήσω να φέρω την ανδρική φωνή στο προσκήνιο, εξετάζοντας ορισμένα χαρακτηριστικά χωρία από τις μονές Ηρωίδες, στα οποία ακούγεται η ανδρική φωνή είτε σε πλάσιο λόγο είτε με την άμεση παράθεση των λόγων των ανδρών παραληπτών των επιστολών. Θα προσπαθήσω να ανιχνεύσω, μεταξύ άλλων, τους λόγους για τους οποίους η γυναίκα επιστολογράφος παραθέτει αυτά τα λόγια, τα κριτήρια που διέπουν την επιλογή των συγκεκριμένων παραθεμάτων και τη λειτουργία τους μέσα στην επιστολή».

Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Ο Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος είναι Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιοτριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές. Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λατινική Φιλολογία (Master και ΡhD) στο Πανεπιστήμιο του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας.

Δίδαξε στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2007 στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, διετέλεσε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Αυγούστεια ποίηση, το Ρωμαϊκό δράμα, το Ρωμαϊκό μυθιστόρημα, την Αρχαία Ετυμολογία και τη σύγχρονη πρόσληψη της κλασικής λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εθνικών και διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και μονογραφιών πάνω σε ποικίλα θέματα της λατινικής λογοτεχνίας.

Info

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι ο εξής:

https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3Ameeting_Njc3MDc2NjQtYTU5Ni00NGEwLWFkZmItOGExYzc5ZjYzZTIw%40thread.v2%2F0%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%25228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%2522%252c%2522Oid%2522%253a%2522b1ac39eb-d4ce-45fc-8cec-f39f337a11b4%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=7cd2ea19-e0ed-4d60-84e8-87ccc62d7c1f&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.