Δυσκολο αναμενεται το 2021 για το ΔΠΘ

Μειωμένη κατά 300 χιλιάδες ευρώ θα είναι η χρηματοδότησή του

Δεν έχει καταβληθεί φέτος και έκτακτη χρηματοδότηση όπως άλλες χρονιές

Προβληματισμός επικρατεί στη διοίκηση του ΔΠΘ για το ύψος της χρηματοδότησης με τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Όπως σημείωσε ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης, το πανεπιστήμιο για το 2021, θα έχει 320.000 ευρώ λιγότερο ενώ στο κλείσιμο του φετινού οικονομικού έτους, δεν έχει λάβει έκτακτη χρηματοδότηση, όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές.

Να τονιστεί πως εδώ και αρκετά χρόνια, προς το τέλος της κάθε χρονιάς, δινόταν από το Υπουργείο Παιδείας έκτακτη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια, που κυμαινόταν για το ΔΠΘ από 500 χιλιάδες μέχρι 800 χιλιάδες, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Εκτός και αν υπάρξει κάποια τέτοια χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει, ο συνδυασμός αυτών των δύο εξελίξεων θα δημιουργήσει μια μεγάλη οικονομική στενότητα, που θα πρέπει να συζητήσουν τα αρμόδια όργανα του πανεπιστήμιου στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του ΔΠΘ, για να δουν πώς θα πρέπει αυτός να προσαρμοστεί.

Ο κ. Μάρης σημείωσε πως τόσο η έλλειψη έκτακτης χρηματοδότησης όσο και η μείωση στον προϋπολογισμό, θα λείψουν από τα πανεπιστήμια, μην αποκλείοντας ωστόσο την πιθανότητα να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση και τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά, όπως εξήγησε θα είναι πολύ δύσκολη η υλοποίηση του προϋπολογισμού και θα σημάνει περικοπές.

Ποιες θα είναι οι περικοπές αυτές, και σε ποιο βαθμό, ακόμα ο κ. Μάρης δεν μπορεί να οριοθετήσει ακριβώς, μιας και είναι ζήτημα που επαφίεται σε απόφαση των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου. Έτσι αφού γίνει αναλυτική περιγραφή των αναγκών από τις υπηρεσίες, αυτές θα ιεραρχηθούν από το πρυτανικό συμβούλιο, το οποίο και θα υποβάλλει την πρότασή του στη Σύγκλητο, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Πάντως ο Αντιπρύτανης σημείωσε πως όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, θα δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες σε άλλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, όπως η υγεία, οπότε και αναγκάζονται να προσαρμόσουν την λειτουργία τους σε αυτή την δύσκολη περίοδο για να αντέξουν.

Προμήθεια λογισμικού για την καλύτερη ψηφιακή λειτουργία του πανεπιστημίου

Σε αυτό το πλαίσιο στο πανεπιστήμιο δόθηκαν, για την προσαρμογή στις συνθήκες του κορωνοϊού, 75.000 ευρώ για το υγειονομικό υλικό, και 192.000 ευρώ για τα οπτικοακουστικά μέσα, για την προσαρμογή στην τηλεκπαίδευση, παρόλο που και εκεί ο Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε πόρους για να γίνει πιο ολοκληρωμένα η προσαρμογή, και με προοπτική και για το μέλλον.

Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα προκηρύξουν την προμήθεια λογισμικού ύψους 190 χιλιάδων ευρώ, για την προμήθεια αδειών λογισμικού για τρία χρόνια, που θα παρέχεται δωρεάν στους καθηγητές, το προσωπικό και τους φοιτητές, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα υπό τις νέες συνθήκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.