Δυο νεες εκδοσεις απο το Εργαστηριο Ερευνας για τη Νεοελληνικη και Συγκριτικη Φιλολογια του ΤΕΦ ΔΠΘ

Εντάσσονται στη σειρά «Κείμενα και Μελέτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού»

Δύο νέες εκδόσεις κυκλοφόρησε πρόσφατα το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Και οι δύο νέες εκδόσεις εντάσσονται στη σειρά «Κείμενα και Μελέτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού» του Εργαστηρίου.

«Περί συντάξεως των του λόγου μερών» του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του «εξ Απορρήτων» (1641-1709) – Κριτική έκδοση 

Η πρώτη είναι η κριτική έκδοση του «Περί συντάξεως των του λόγου μερών» του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του «εξ Απορρήτων» (1641-1709) που υπογράφει ο κ. Δημήτρης Ηλ. Τζελέπης.

Η κριτική έκδοση του ανέκδοτου μέχρι και τις ημέρες μας έργου του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του «εξ Απορρήτων» (1641-1709), το οποίο φέρει τον τίτλο «Περί συντάξεως των του λόγου μερών», έρχεται να συμπληρώσει την έκδοση της «Γραμματικής περί Συντάξεως» του 1745. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο που διασώζεται στο χειρόγραφο της Ρουμανικής Ακαδημίας 576 (σ. 13-50) φαίνεται πως αποτελούσε το εισαγωγικό τμήμα του εκδεδομένου συγγράμματος του «εξ Απορρήτων», περιλαμβάνοντας την «πρόληψιν και προθεωρίαν της συντάξεως», καθώς και το εισαγωγικό τμήμα της «συντάξεως των του λόγου μερών», όπως δηλώνει, άλλωστε, και ο τίτλος του.

Πριν από το κείμενο προηγείται εκτενής εισαγωγή, η οποία πραγματεύεται ποικίλα θέματα. Έτσι, μετά από τα απαραίτητα σύντομα βιογραφικά του συγγραφέα, καταγράφονται τα σχετικά με τη διδασκαλία του στη Σχολή του Μανολάκη Καστοριανού και περιγράφονται τα συγγράμματα γραμματικού χαρακτήρα, εκδεδομένα και –κυρίως– ανέκδοτα, τα οποία υπήρξαν προϊόν της εκεί διδασκαλίας του. Ακολουθούν τα σχετικά με την περιγραφή του χειρογράφου και τον αντιγραφέα του κειμένου, το περιεχόμενο του υπό έκδοση έργου, όπως, επίσης, και η σχέση του με τη «Γραμματικήν περί Συντάξεως». Τμήμα ύστατο της εισαγωγικής μελέτης αποτελεί η αναζήτηση των πηγών του κειμένου, με τον εντοπισμό ομοιοτήτων με τα έργα τριών σημαντικών γραμματικών, του Θεόδωρου Γαζή (c. 1398-1475), του Κωνσταντίνου Λασκάρεως (1434-1501) και του πολύ προγενέστερού τους Μιχαήλ Σύγγελου (761-846).

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Δημήτρης Ηλ. Τζελέπης γεννήθηκε στον Αχινό Σερρών (1978). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας (Κατεύθυνση Κλασική) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), με μεταπτυχιακές σπουδές Παλαιογραφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2002). Από το 2020 είναι Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2023 Μεταδιδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Από το 2004 μέχρι και σήμερα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, στο 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής.

Έχει συγγράψει, σε επιστημονικά περιοδικά, πλήθος άρθρων σε ένα ευρύ χρονικό φάσμα της νεοελληνικής γραμματείας (17ος-20ος αι.), ενώ έχουν εκδοθεί και τα ακόλουθα βιβλία του:

1) «Το όνειρο και οι μεταμορφώσεις του. Δοκίμια για τους Αλ. Παπαδιαμάντη, Η. Βενέζη, Μ. Σέλλεϋ, Χ. Τζ. Ουέλλς, Φ. Ντοστογιέβσκη» (2016, εκδόσεις Νησίδες),

2) «Στα κύματα η μοίρα του κόσμου. Προσεγγίζοντας τη ζωή και το έργο του Ηλία Βενέζη» (2019, εκδόσεις Νησίδες) (έργο το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την Εστία Νέας Σμύρνης το 2022),

3) «Θρινακίην δ’ ες νήσον αφίξεαι. Ταξιδεύοντας στη γη της Σικελίας» (2021, εκδόσεις Νησίδες),

4) «“Τα Ρωμαϊκά” του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του “εξ Απορρήτων”. Τόμος A΄. Ο συγγραφέας και το έργο του. Πρόλογοι Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος – Νίκος Εμμ. Μαυρέλος»· «Τόμος Β΄. Το κείμενο. Βιβλία Α΄-Β΄. Κριτική έκδοση»· «Τόμος Γ΄. Το κείμενο. Βιβλίο Γ΄. Κριτική έκδοση»· «Τόμος Δ΄. Το κείμενο. Βιβλίο Δ΄. Κριτική έκδοση» (2023, εκδόσεις Ηρόδοτος).

5) «“Περί συντάξεως των του λόγου μερών” του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του “εξ Απορρήτων” (1641-1709) – Κριτική έκδοση – Κείμενα και Μελέτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αρ. 4» (2024, Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

«H αυγή της νεοτερικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και οι ηγεμόνες Μολδοβλαχίας Νικόλαος και Κωνσταντίνος»

Η δεύτερη τιτλοφορείται «H αυγή της νεοτερικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και οι ηγεμόνες Μολδοβλαχίας Νικόλαος και Κωνσταντίνος». Πρόκειται για τα πρακτικά του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου για τους πρώτους Μαυροκορδάτους σε επιμέλεια Ν. Μαυρέλου, Δ. Τζελέπη και Γ. Κιορίδη.

Οι μελέτες που συμπεριλαμβάνονται στον τόμο των πρακτικών του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τους πρώτους Μαυροκορδάτους συμπληρώνουν την εικόνα που είχε διαμορφωθεί από τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου («Πρώιμος Διαφωτισμός στην Εποχή των Πρώτων Μαυροκορδάτων – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και Νικόλαος»). Οι δύο αυτές συναγωγές μελετών αποτελούν μια από τις σημαντικότερες συμβολές στη βιβλιογραφία, όχι μόνο για τους πρώτους Μαυροκορδάτους, αλλά και για την εποχή από το τέλος του 17ου ως το μέσο του 18ου αιώνα. Ο παρών τόμος, με τίτλο «Η αυγή της νεοτερικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και οι ηγεμόνες Μολδοβλαχίας Νικόλαος και Κωνσταντίνος», περιέχει δεκατέσσερις συνολικά μελέτες, μερικές από αυτές καθαρά ιστορικές, άλλες βιογραφικές, άλλες που αφορούν πορτρέτα και απεικονίσεις των Μαυροκορδάτων, χειρόγραφες και έντυπες μορφές των έργων τους, προσεγγίσεις σε λογοτεχνικά, δοκιμιακά και ιστορικά κείμενά τους, συγκρίσεις των έργων τους με έργα άλλων συγγραφέων (ελληνόφωνων και ξένων), αλλά και τοποθέτηση του έργου τους στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «πρώιμης νεοτερικότητας».

Ο τόμος των πρακτικών περιλαμβάνει συγκεκριμένα τις εξής εισηγήσεις:

—Στέση Αθήνη – Γιάννης Ξούριας, «Ερευνητική συγκομιδή για τους πρώτους Μαυροκορδάτους και την εποχή τους»

—Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος, «Για τα νεανικά καμώματα του Αλέξανδρου»

—Άννα Ταμπάκη, «Το μεταφραστικό εγχείρημα στο πλαίσιο της πρώιμης νεωτερικότητας. Μια αποτίμηση»

—Jacques Bouchard, «Ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος Πινδαρικός ποιητής»

—Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, «Ο Αλέξανδρος και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος στις εξαρχίες της Χίου»

—Χαρίτων Καρανάσιος, «Έργα, εκδόσεις και χειρόγραφα των Μαυροκορδάτων»

—Μαρία Αθ. Χουλιάρα, «Η έννοια της φιλίας στα “Φροντίσματα” του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και στην “Επιστολή περί φιλίας” του Ευγένιου Βούλγαρη»

—Δημήτρης Ηλ. Τζελέπης, «“Τὰ δὲ συγγεγραμμένα […] μετὰ σπουδῆς ἀνέγνων”: αναζητώντας τις πηγές των “Ῥωμαϊκῶν” του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του “ἐξ Ἀπορρήτων”»

—Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, «Ο κύκλος του Νικολάου Μαυροκορδάτου και η συλλογή χειρογράφων D’ Orville στη Βοδληιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης»

—Στέση Αθήνη, «Δημήτριος Προκόπιος Πάμπερης: μια παραγωγική θητεία στην αυλή του Ν. Μαυροκορδάτου»

—Αναστασία Νικολάου, «Βυζαντινές απηχήσεις στο έργο του Ν. Μαυροκορδάτου “Περὶ γραμμάτων σπουδῆς καὶ βιβλίων ἀναγνώσεως”»

—Θεοδώρα Γρηγοριάδου, «Ν. Μαυροκορδάτος και “ἡ τῶν Λουκιανοῦ λόγων ἀνάγνωσις”»

—Νίκος Μαυρέλος, «Τα “Φιλοθέου Πάρεργα” και η ευρωπαϊκή Πρώιμη Νεοτερικότητα»

—Βασίλειος Ν. Μακρίδης, «Απεικονίσεις του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου του εξ Απορρήτων: Προβλήματα έρευνας και νεώτερα στοιχεία»

—Tudor Dinu, «Απεικονίσεις του Νικόλαου και του Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου στις εκκλησίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας»

Info

Ν. Μαυρέλος, Δ. Τζελέπης, Γ. Κιορίδης (επιμ.)

H αυγή της νεοτερικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και
οι ηγεμόνες Μολδοβλαχίας Νικόλαος και Κωνσταντίνος

Έτος Έκδοσης: 2024

Αριθμός Σελίδων: 388

ISBN: 978-618-85138-7-7

Σχήμα: Βιβλίου 17×24

Σειρά: Κείμενα και Μελέτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αρ. 5

Εκδότης: Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δημήτρης Ηλ. Τζελέπης

«Περί συντάξεως των του λόγου μερών» του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του «εξ Απορρήτων» (1641-1709) – Κριτική έκδοση 

Έτος Έκδοσης: 2024

Αριθμός Σελίδων: 136

ISBN: 978-618-85138-6-0

Σχήμα Βιβλίου: 17×24

Σειρά: Κείμενα και Μελέτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αρ. 4

Εκδότης: Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Και οι δύο εκδόσεις διατίθενται από τις Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.