Δρασεις και συνεδρια ετοιμαζει το Τμημα Γλωσσας, Φιλολογιας και Πολιτισμου Παρευξεινιων Χωρων για τα 20 του χρονια

Τελετή ενημέρωσης υποδοχής για τους πρωτοετείς φοιτητές στο Τμήμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, τις κατευθύνσεις του αλλά και τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα γνώρισαν οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου κατά την ενημέρωση-υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών από το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος.
 

Απαραίτητη η ενημέρωση

 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση, οι νέοι φοιτητές πρέπει να προσαρμοστούν από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  στην Τριτοβάθμια, και πρέπει να τους δώσουν τις πληροφορίες σε ένα πρώτο επίπεδο, ενώ την Τρίτη θα ορίσουν Ακαδημαϊκό σύμβουλο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη των πρωτοετών για όλες τις πληροφορίες τους και την περαιτέρω πορεία τους.
 
Για αυτό θέλησαν να τους καλωσορίσουν, να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα οικειότητας, και να λύσουν τις απορίες τους.
 
Ένα σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης είναι και η επιλογή κατεύθυνσης, γιατί έχουν ζητήματα γραμματειακής στελέχωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση στις επιλογές τους, μιας και όπως φαίνεται επέλεξαν σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλές κατευθύνσεις.
 
Για αυτό και θα τους ενημερώσουν για την ποσόστωση, η οποία εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά, και σύμφωνα με την κ. Δημάση απέβη σε σωτήρια για την σωστή λειτουργία του τμήματος, και από σήμερα Παρασκευή, θα μάθουν τις κατευθύνσεις τους με βάση το βαθμό εισαγωγής και τις επιλογές τους.
 
Έτσι κάποιος που έχει εισαχθεί στη Ρωσική κατεύθυνση, που είναι η δημοφιλέστερη κατεύθυνση και έχει το 45% των νέων εισακτέων, μπορεί να μετακινηθεί προς τις άλλες, όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν όσοι έχουν χαμηλότερο βαθμό προς αυτή.
 
Να σημειωθεί πως η ποσόστωση επιλέχθηκε ως λύση γιατί οι εισακτέοι τους επέλεγαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τη Ρωσική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα αφενός να μην μπορεί το διδακτικό τμήμα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αφετέρου να χάσει τον Παρευξείνιο χαρακτήρα του το Τμήμα.

 

Σημαντικές δράσεις για τα 20 χρόνια του Τμήματος

 
Φέτος κλείνουν τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, με αφορμή τα οποία θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες ακόμα διαμορφώνονται.
 
Δεδομένα είναι όμως τα συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν. Το πρώτο, με τίτλο «Μεταναστευτικό και προσφυγικό: Κοινωνία και Εκπαίδευση»  θα λάβει χώρα την πρώτη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Μαΐου, σε συνεργασία με πανεπιστήμια από την Ιταλία και την Αυστρία, το τμήμα κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Λέσβο, το Τμήμα πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και άλλους.
 
Το δεύτερο Συνέδριο, επίσης Διεθνές, θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη, με θέμα τον Καζαντζάκη, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και πολλές παράλληλες δραστηριότητες και με το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
 

Συνεχίζει στο δεύτερο χρόνο του το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού

 
Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης άλλωστε, που έκλεισε ένα χρόνο ύπαρξης την Πέμπτη, έχει σκοπό να συνεχίσει την δραστηριοποίηση του  τόσο εντός του Πανεπιστημίου, όσο και στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης.
 
Το Κέντρο έχει λάβει προτάσεις για συνεργασία με τα όμορα Ρωσικά Κέντρα που έχουν ιδρυθεί και σε άλλα πανεπιστήμια τόσο της Ευρώπης, όσο και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ οι φοιτητές τους διακρίθηκαν φέτος σε φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
 
Οι δράσεις είναι πολλές, όπως και τα αποτελέσματα, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις όποιες διοικητικές δυσκολίες και να ανοιχτούν ακόμα περισσότερο τόσο στην Τοπική κοινωνία, όσο και σε άλλες περιοχές στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.