ΔΠΘ και Οικουμενικο Πατριαρχειο «μελετουν» τις πολλαπλες δυνατοτητες συνεργασιας τους

Ο Γιώργος Τσομής, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ΔΠΘ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έθεσαν από κοινού τις βάσεις για μια πλούσια, όπως διαφαίνεται, συνεργασία σε ερευνητικό και όχι μόνο επίπεδο

Οι βάσεις για την έναρξη της πιθανής συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης φαίνεται πως τέθηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης εποικοδομητικής συνάντησης που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Καθηγητής του ΤΕΦ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας κ.Γιώργος Τσομής.

Ο κ.Τσομής εκπροσώπησε το ΔΠΘ σε μια συνάντηση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις πιθανές συνεργασίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο φορέων, σε ερευνητικό και όχι μόνο επίπεδο και όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, 1η Μαΐου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», να αποτελέσουν την βάση μιας ευρύτερης και συνολικής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής, όπως και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της επίσκεψης ο κ.Τσομής αναφέρθηκε αρχικά στην διδακτορική έρευνα του διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και κλασικού φιλολόγου, κ.Μιχαήλ Αναστασιάδη, που τον συνόδεψε επίσης, αναφορικά με την έκδοση των τακτικών επιγραμμάτων των κοιμητηρίων της Πόλης, ένα εγχείρημα που έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος δήλωσε την υποστήριξή του.

Ο κ.Τσομής εξήγησε πως πρόκειται για τάφους που χρονολογούνται από τον 18ο έως και τον 20ο αιώνα, την περίοδο ακμής της ελληνικής παροικίας, που σήμερα όμως βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και άρα το όλο εγχείρημα κρίνεται πολύ σημαντικό για την διάσωση μέρους της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μάλιστα όπως τόνισε η πλειοψηφία αυτών έχει και λογοτεχνική αξία καθώς είναι γραμμένα στην αττική ιωνική διάλεκτο, ενώ υπάρχουν και στα νεοελληνικά, ενώ στο σύνολό τους αξίζουν μια έκδοση.

Το ΔΠΘ παρών και στην ενίσχυση της ελληνομάθειάς των Ρωμιών

Το δεύτερο πεδίο συζήτησης αφορούσε σε θέματα ελληνομάθειας των μαθητών της Πόλης, με τον κ.Τσομή να δηλώνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη την ετοιμότητα του τομέα γλωσσολογίας του ΤΕΦ και της ΣΚΑΣ γενικότερα να συμβάλλει τόσο στην συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων όσο και στην επιμόρφωση των εκεί εκπαιδευτικών. Άλλωστε όπως υπενθύμισε ήδη έχει ερευνήσει και εφαρμόσει στην Αμερική πρόγραμμα διδασκαλίας των ελληνικών ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομίας υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου, και άρα όπως σημείωσε «έχει προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μπορεί να το εφαρμοστεί και στους Ρωμιούς της πόλης».

«Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια συνεργασία και μάλιστα στην χθεσινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο Διοίκησης ενθάρρυνε αυτήν την πρωτοβουλία» όπως ανέφερε ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει και έχει συνεργαστεί με πρόσωπα της Σχολής όπως οι κ.κ.Βαρβούνης και Βαλσαμίδης, οι οποίοι αμφότεροι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο Πατριαρχείο.

Ερωτηθείς ως προς τα επόμενα βήματα, ο ίδιος εξήγησε πως θα πρέπει να ακολουθήσει δεύτερη επαφή παρουσία και του Πρύτανη και λοιπών ενδεχομένως μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ενώ σημαντική είναι η επαφή που θα πρέπει να γίνει με τον συντονιστή εκπαίδευσης της Πόλης και τους διευθυντές των τριών μεγάλων σχολείων της περιοχής, το συντομότερο δυνατόν.

Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην «ανταλλαγή» μαθητών, με Ρωμιούς της Πόλης να επισκέπτονται την Κομοτηνή, να παρακολουθούν θερινά σχολεία, να έρχονται σε επαφή με τα εδώ σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να τονίσει πως υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες συνεργασίας που θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στην εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του ΔΠΘ.

Δωρεά βιβλίων στο Μειονοτικό Σχολείο της Ίμβρου

Κλείνοντας έκανε γνωστό πως αναμένεται η αποστολή λογοτεχνικών, και επιστημονικών βιβλίων που θα δωρίσει η βιβλιοθήκη του ΤΕΦ του ΔΠΘ στο Μειονοτικό Σχολείο της Ίμβρου με στόχο την ενίσχυσή της εκεί βιβλιοθήκης του, σε συνέχεια και ικανοποίηση σχετικής απόφασης που ελήφθη πέρυσι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.