ΔΠΘ: Ημεριδα για την βελτιστοποιηση της Διαχειρισης του Περιβαλλοντος

Μέσω της αξιοποίησης των συστημάτων Δορυφορικής Παρακολούθησης

Την Τετάρτη 26 Μαΐου το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει μια ανοιχτή διαδικτυακή Ημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus στον τομέα της διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων σε τοπική κλίμακα, με ειδικό ενδιαφέρον την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας. Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου PONTOS το οποίο από την έναρξη του τον Ιούλιο του 2020 έχει ολοκληρώσει ένα σύνολο προπαρασκευαστικών ενεργειών σε 4 επιλέξιμες χώρες (Ελλάδα, Αρμενία, Ουκρανία & Γεωργία).

Το έργο PONTOS χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και αποσκοπεί στην δημιουργία και λειτουργία μίας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας που θα διευκολύνει την πρόσβαση και την αξιοποίηση των δεδομένων, προϊόντων και υπηρεσιών του συστήματος Copernicus. Η πλατφόρμα, που αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), θα συνδυάζει δεδομένα και πληροφορίες από το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης της Γης τα οποία θα είναι ελευθέρα διαθέσιμα για τους ενδιαφερόμενους φορείς και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα μπορεί να υποστηρίζει την δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σκοπός της Ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί και παράλληλα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τον σχεδιασμό της επιχειρησιακής πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημερίδα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων που θα πραγματοποιήσει το ΔΠΘ ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες τους και να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην διαμόρφωση των υπηρεσιών και προϊόντων του έργου PONTOS. Στόχος του ΔΠΘ είναι να αναβαθμίσει την συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει στην δορυφορική παρακολούθηση, προκειμένου να συμβάλλει σε τοπική κλίμακα στην ενίσχυση των ικανοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας στο τομέα της διαχείρισης και προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων καθώς και στην κατανόηση και άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, το έργο αποτελεί μια ευκαιρία για την μεταφορά της τεχνογνωσίας προς τις Παρευξείνιες χώρες, ώστε αφενός να υποστηριχθεί με αποτελεσματικό τρόπο η εναρμόνιση των διαδικασιών με τις ισχύουσες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου να ενισχυθεί η πολύπλευρη και πολυδιάστατη συνεργασία με ένα σύνολο χωρών με τις οποίες τόσο η περιοχή όσο και η χώρα μας διαθέτει μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς.

Το έργο PONTOS με λίγα λόγια

Το έργο «PONTOS – Περιβαλλοντική Παρακολούθηση της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσάς υποστηριζόμενη από το σύστημα Copernicus» στοχεύει στην προώθηση της εναρμονισμένης περιβαλλοντικής παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας στις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι το Acopian Κέντρο Περιβάλλοντος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας, και οι εταίροι του είναι από Ελλάδα το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από τη Γεωργία η ΜΚΟ Green Alternative, από την Ουκρανία το I.I. Mechnikov Εθνικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και Επιθεώρησης Μεταλλείων της Αρμενίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται έχει προϋπολογισμό 999.967 ευρώ, και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και Εθνικούς Πόρους.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

  • Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, 10:00 – 13:00

ZOOM: ID: 999 5837 2860; Password: PONTOS

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 10:00-10:05 Σύνδεση (Πιέστε εδώ:

ΖΟΟΜ ID: 999 5837 2860; Password: PONTOS

  • 10:05-10:10 Εισαγωγικά Σχόλια για την Ημερίδα

Μενέλαος Χατζηαποστολίδης (Ομάδα Έργου ΔΠΘ)

  • 10:10-10:40 Εισαγωγικές Ομιλίες

Κωνσταντίνος Σιμιτσής (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, π.Δήμαρχος Καβάλας), Φίλιππος Αναστασιάδης (Δήμαρχος Παγγαίου, Πρόεδρος Επιτροπής ΚΕΔΕ Ανάπτυξης & Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας), Γεώργιος Γκαϊτατζής, (Πρόεδρος ΔΣ Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, Αν. Καθηγητής ΔΠΘ)

  • 10:40 -10:50 Συνοπτική Παρουσίαση του έργου PONTOS και του προγράμματος παρακολούθησης της Γης Copernicus

Ιωάννης Μανάκος (Επικεφαλής Ομάδας έργου ΕΚΕΤΑ)

  • 10:50-11:00 Παρουσίαση των δράσεων του έργου στην πιλοτική περιοχή Νέστου

Καθ. Γεώργιος Συλαίος (Επικεφαλής Ομάδας έργου ΔΠΘ)

  • 11:00-11:10 Προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποτίμησης της παράκτιας διάβρωσης στις εκβολές του π. Νέστου

Κωνσταντίνος Ζαχόπουλος (Ομάδα Έργου ΔΠΘ)

  • 11:10-11:20 Συζήτηση / Ερωτήσεις

Γ. Συλαίος / Ι. Μανάκος

  • 11:20-11:30 Ενέργειες μελέτης, παρακολούθησης και αποτίμησης του ευτροφισμού στις λιμνοθάλασσες του π. Νέστου

Μαρία Ζωίδου, Νικόλαος Κόκκος (Ομάδα Έργου ΔΠΘ)

  • 11:30-11:40 Συζήτηση / Ερωτήσεις

Γ.Συλαίος / Μ. Ζωίδου

  • 11:40-11:50 Δυνατότητες βελτίωσης της χρήσης νερού στην γεωργία μέσω συστημάτων άρδευσης ακριβείας στο Δέλτα του π. Νέστου, Ιωάννης Τσακμάκης (Ομάδα Έργου ΔΠΘ)
  • 11:50-12:00 Συζήτηση / Ερωτήσεις

Γ.Συλαίος / Ι.Τσακμάκης

  • 12:00-12:45 Παρουσίαση του σχεδιασμού της πλατφόρμας PONTOS και Διερεύνηση αναγκών των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων μέσω συζήτησης

Ιωάννης Μανάκος / Μαρία Μπαντή (Ομάδα Έργου EKETA)

  • 12:45-13:00 Συμπεράσματα / Ενέργειες Παρακολούθησης

Γ.Συλαίος / Ι.Μανάκος

Info

Για την εγγραφή σας, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAQUWeflpeVnOkUWMS9dmSm2owVUN1vtWvmTwXkfCTIW30vQ/viewform

Εναλλακτικά ακολουθήστε το σύνδεσμο: https://forms.gle/cWiAfRD3pE13nr9o9 ή αντιγράψτε τον και επικολλήστε τον στο πεδίο διευθύνσεων του φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.