ΔΠΘ: Για εμβαθυνση της συνεργασιας συζητησαν οι συμμετεχοντες του ΤHINC INNOVATION FORUM

Στόχος η ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας στο πανεπιστήμιο της περιοχής μας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ΤHINC INNOVATION FORUM «Η σύνδεση της έρευνας του ΔΠΘ με την επιχειρηματικότητα» που διοργάνωσε διαδικτυακά η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc Thrace Incubator, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.

Χαιρετισμό στο Forum απηύθυναν η κ. Μιχαλοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη της θερμοκοιτίδας και ο κ. Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του Forum, παρουσιάστηκε η στρατηγική του Πανεπιστημίου σε σχέση με την καινοτομία, το European Digital Innovation Hub στον τομέα της Αγροδιατροφής #DigiAgriFood, το γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την Προστασία των Ερευνητικών αποτελεσμάτων και το νεοσύστατο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Έχοντας σαν στόχευση τη σύνδεση του ερευνητικού έργου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την επιχειρηματικότητα, στο Forum παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα έως τώρα αποτελέσματα των τμημάτων του Δημοκριτείου σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία. Στην τοποθέτησή τους, οι πρόεδροι των σχολών, παρέθεσαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην δυναμική του κάθε τμήματος ως προς τον αριθμό προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, μελών ΔΕΠ, την ερευνητική τους δραστηριότητα, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, τις υπάρχουσες συνεργασίες με επιχειρήσεις και με Πανεπιστήμια, καθώς και την ύπαρξη Spin off, κατοχύρωση πατεντών, κ.α.

Στη συνέχεια στο Roundtable που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία, την ανάδειξη διεθνών πρακτικών, τον καθορισμό στόχων και στρατηγικών για την ανάπτυξη της σύνδεσης των εμπλεκόμενων στο οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής.

Προτάθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως είναι η διατμηματική συνεργασία εντός του Πανεπιστημίου για έργα έρευνας και καινοτομίας, η στοχευμένη επιλογή επιχειρήσεων και η πιο στενή επικοινωνία με τα σχετικά με το αντικείμενο τμήματα του Πανεπιστημίου ώστε να καταγραφούν ανάγκες και να προταθούν λύσεις. Επίσης, αναφέρθηκε η συνέχιση και επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στις επιχειρήσεις, η ενεργοποίηση των βιομηχανικών διδακτορικών, η αξιοποίηση και συνεργασία με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου που έχουν ιδρύσει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις, κ.α. 

Το Forum ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και την προτροπή όλων των συμμετεχόντων, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασίας και η υιοθέτηση κουλτούρας εξωστρέφειας σε όλες τις βαθμίδες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους όπου η Thinc προγραμματίζει στοχευμένες δράσεις σε πόλεις που εδρεύουν τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο να συνεχιστούν οι ενέργειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας σύνδεσης της έρευνας με την αγορά και το επιχειρείν αλλά και με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.