Διαμαρτυρια απο το Τμημα Ιστοριας Εθνολογιας για το θεμα της Παιδαγωγικης και Διδακτικης Επαρκειας

Μαζί με άλλα 11 Τμήματα Ιστορίας της χώρας μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στη Βουλή

Την αντίθεση τους στις πρόσφατες ρυθμίσεις  στο  άρθρο  99 του Νόμου 4957/2022 που σχετίζονται με τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας εκφράζουν με ανακοίνωσή τους 12 τμήματα Ιστορίας της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Η συνάντηση έγινε στις αρχές του χρόνου στην Αθήνα, και στην ανακοίνωση τονίζεται αφενός ότι ανατρέπουν το  υφιστάμενο Πρόγραμμα Σπουδών και θέτουν υπό αμφισβήτηση την πιστοποίησή του, ενώ τα ασφυκτικά χρονικά όρια εφαρμογής των νέων διατάξεων δημιουργούν προβλήματα τόσο στα Τμήματα, όσο και στους ίδιους τους φοιτητές, που θα δουν το χρόνο φοίτησης να παρατείνεται κατά ένα έτος.

Για αυτό και ζητούν την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου  99 του Νόμου 4957/2022 και την έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης για το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η συνάντηση των Προέδρων-Αντιπροέδρων διαπιστώνει ότι:

Τα εν λόγω Τμήματα είχαν διαμορφώσει με βάση την κείμενη  νομοθεσία το Πρόγραμμα Σπουδών, ώστε  αυτά να ανταποκρίνονται στην ανάγκη παιδαγωγικής κατάρτισης των φοιτητών/τριών τους. Οι προβλέψεις του άρθρου 99 του Νόμου 4957/2022  ανατρέπουν το  υφιστάμενο Πρόγραμμα Σπουδών και απαιτούν  την άμεση αναθεώρησή του, ενώ παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση την πρόσφατη πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ των προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων.

Παράλληλα ορίζονται ασφυκτικά χρονικά όρια εφαρμογής των νέων διατάξεων, ενώ αποκλείονται τα Τμήματα από την επιστημονική επιμέλεια και την οργάνωση του Προγράμματος Σπουδών της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Οι προϋποθέσεις αποδοχής και τα χρονικά πλαίσια του προγράμματος της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας οδηγούν αντικειμενικά σε παράταση των σπουδών κατά, τουλάχιστον, ένα ακαδημαϊκό έτος επιβαρύνοντας οικονομικά τους/τις φοιτητές/τριες και τις οικογένειές τους, ενώ η παράταση αυτή καταστρατηγεί τη θεσπισμένη διάρκεια σπουδών που οι φοιτητές θεώρησαν δεδομένη όταν δήλωναν τις Σχολές της προτίμησής τους. 

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές προτείνουμε την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου  99 του Νόμου 4957/2022 και την έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης για το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, επισημαίνοντας ότι αυτή, στη μορφή που θα συμφωνηθεί, πρέπει να περιλαμβάνεται και να περατώνεται στο υφιστάμενο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών.

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων

Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Αθήνα)-Ε.Κ.Π.Α., Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Θεσσαλονίκη) -Α.Π.Θ., Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ιωάννινα)-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο)- Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιστορίας και Εθνολογίας (Κομοτηνή)-Δ.Π.Θ., Ιστορίας (Κέρκυρα)- Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Πάτρα)-Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα)-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος)- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Μυτιλήνη)-Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (Αθήνα)- Πάντειου Πανεπιστημίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.