Διαλεξη του Κωνσταντινου Σπ. Σταικου απο το Εργαστηρι ΠρωΝΕΓ του Τ.Ε.Φ.

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου διαδικτυακά

Το Εργαστήρι Μελέτης & Έρευνας Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας H. & N. Eideneier του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. θα φιλοξενήσει διαδικτυακά τον αρχιτέκτονα, ιστορικό του βιβλίου και εκδότη κ. Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, ο οποίος θα παραθέσει διάλεξη με θέμα: «Τα πρώτα έντυπα ελληνικά βιβλία και ο ρόλος τους στην Αναγέννηση της Δύσης».

Η διαδικτυακή διάλεξη θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, ώρα 18.00-20.00 μ.μ.

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος είναι Έλληνας αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1943 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα εφαρμοσμένων Τεχνών, Διακοσμητική – Σκηνογραφία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην École Nationale Superieur des arts Decoratif, και εργάστηκε ως αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων από τη δεκαετία του 1960.

Από το 1973, ασχολείται με την ιστορία του Ελληνικού βιβλίου, από τον 15ο αιώνα ως τον 19ο, δηλαδή από την Αναγέννηση ως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και με την αρχιτεκτονική εξέλιξη του θεσμού της βιβλιοθήκης από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Προϊόν της ενασχόλησης αυτής είναι η έκδοση με τίτλο, «Χάρτα της Ελληνικής Τυπογραφίας» και η έκδοση «Βιβλιοθήκη. Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση και Σημαντικές Ουμανιστικές και Μοναστηριακές Βιβλιοθήκες (3.000 π.Χ – 1.600 μ.Χ.)», που κυκλοφόρησαν και αγγλικά. Από το 2000, εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης και της Αμερικής του ανέθεσαν τη συγγραφή της ιστορίας της βιβλιοθήκης στο Δυτικό Πολιτισμό, έκδοση που κυκλοφόρησε σε πέντε τόμους: Ο Ελληνικός Κόσμος, η Ρωμαϊκή Εποχή, το Βυζάντιο, ο Δυτικός Μεσαίωνας και η Αναγέννηση. Το Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησαν οι μελέτες του «Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας» και «Διαχρονικά τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης», ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 εκδόθηκε το έργο του «Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη».

Info

Η διάλεξη εντάσσεται στον «Κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων για την Πρώιμη Νεοελληνική Γραμματεία (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2021)» του Εργαστηρίου, και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Team.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.