Διαλεξη του Χρηστου Ζαφειροπουλου στο επιστημονικο Colloquium ΤΕΦ ΔΠΘ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 18.00

«Η τυχαία συνάντηση Συνταγματαρχών και Περικλή πάνω από μια χειρουργική κλίνη: η ταινία Ιπποκράτης και Δημοκρατία του Ντίμη Δαδήρα (1972)» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Ζαφειρόπουλος στην 7η διαδικτιακή διάλεξη του επιστημονικού colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 18.00.

Το περιεχόμενο της διάλεξης

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των αρχαιόμυθων κινηματογραφικών παραγωγών της περιόδου της Επταετίας, η ομιλία περνά σ’ ένα σύντομο επεισόδιο που συναντάμε μόνο στο κόρπους σχετικά με τον βίο του Ιπποκράτη – και μάλιστα στριμωγμένο σε λιγοστές πηγές των αυτοκρατορικών χρόνων – κι αφορά την καίρια και λυτρωτική παρέμβασή του που έσωσε την Αθήνα από την επιδημία του λοιμού. Η ανάλυση της ταινίας του Ντίμη Δαδήρα «Ιπποκράτης και Δημοκρατία» που θα ακολουθήσει, θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις ιδεολογικές και ιστορικοπολιτικές εκείνες παραμέτρους που εξηγούν τόσο την επιλογή του εν λόγω επεισοδίου όσο και τις αιτίες της παταγώδους αποτυχίας της συγκεκριμένης κινηματογραφικής υπερπαραγωγής του Τζαίημς Πάρις.

Ο Χρήστος Ζαφειρόπουλος

Ο Χρήστος Ζαφειρόπουλος είναι Κλασικός Φιλόλογος στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο University of Exeter, και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το αισωπικό corpus, τους πλατωνικούς διαλόγους, το αρχαίο δράμα και την πρόσληψη της αρχαιότητας.  Στο δημοσιευμένο και στο υπό συγγραφή έργο του ασχολείται κυρίως με το πολιτικό συγκείμενο της ανάδυσης του διανοουμένου στην κλασική Αθήνα, τον ελεύθερο χρόνο, τη φιλοσοφική θεραπευτική στους πλατωνικούς διαλόγους, την προφορικότητα και την εγγραμματοσύνη, την πρόσληψη της αρχαιότητας στις ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές της περιόδου της επταετίας, όπου και το θέμα της συμμετοχής του στο Colloquium.

Info

O σύνδεσμος παρακολούθησης της εκδήλωσης (μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams) είναι ο εξής: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Njc3MDc2NjQtYTU5Ni00NGEwLWFkZmItOGExYzc5ZjYzZTIw%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22b1ac39eb-d4ce-45fc-8cec-f39f337a11b4%22%7d

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.