Διαδικτυακη διαλεξη του Καθηγητη Ιωαννη Πολεμη

Στο πλαίσιο του Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα μιλήσει ο Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης με θέμα: «Λεονάρδος Ντελλαπόρτας. Προβλήματα έκδοσης και ερμηνείας ενός κειμένου της δημώδους γραμματείας».

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά (εξ αποστάσεως) και θα μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»: https://meet.lync.com/duth/gpapagia/B57FM4LA
(Ο σύνδεσμος θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.: https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021)

Ώρα τηλεδιάσκεψης:18.00-20.00

Ο καθηγητής Ιωάννης Πολέμης

Ο Ιωάννης Πολέμης είναι σήμερα καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αλλά στο παρελθόν έχει προσφέρει τις υπηρεσίες τουκαι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στους υστεροβυζαντινούς χρό¬νους, και πιο συγκεκριμέναστηνθεολογική γραμματεία (κινείται με εντυπωσιακή άνεση στο χώρο της Θεολογίας του Ησυχασμού αλλά και των Αντιπαλαμικών)και την Ρητορική: μελετά τα έργα (ακόμη και ανέκδοτα κείμενα) ως φιλόλογος, ανιχνεύει τις πηγές τους,ασχολείται τόσο μεεπιφανείς προσωπικότητες όσο και με συγγραφείς σχετικά άγνωστους.

Την θεωρητική προσέγγιση ενός κειμένου συχνά την πλαισιώνει με νέα κριτική έκ¬δοση ή/και με νεοελληνική μετάφραση (Θεόδωρος Μετοχίτης, Μιχαήλ Ατταλειάτης κ.ά.).

Σημαντική θέση μέσα στο έργο του καταλαμβάνουν ακόμη η έκδοση/μελέτη υμνο¬γραφικών αλλά και σχεδογραφικών κειμένων, αλλά και το εκδοτικό πρόγραμμα επι¬ταφίων λόγων του Μιχαήλ Ψελλού.

Πολλά άρθρα του είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε κριτικές διορθώσεις σε διάφο¬ρους βυζαντινούς συγγραφείς, όπου καταφαίνεται η φιλολογική δεινότητά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.