Δεν σταματα η δραστηριοτητα της Σχολης Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων
Μπορεί η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών να βρίσκεται σε περίοδο μετασχηματισμού μέσω της συγχώνευσης των Τμημάτων της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως σταματά η δραστηριότητά της.
Αντίθετα, όπως τόνισε ο επανεκλεγείς στη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, συνεχίζουν τις δράσεις τους τόσο με συμμετοχή σε συνέδρια, όσο και στην διοργάνωσή τους τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την λειτουργία του νέου ενιαίου Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, με την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών.
Διεργασίες για την αναδιάρθρωση
Ο κ. Βαρβούνης ευχαρίστησε θερμά το Συμβούλιο Διοίκησης και τις αρχές του πανεπιστημίου για την εμπιστοσύνη τους, αλλά και τους συναδέλφους των τριών τμημάτων, που εκφράστηκαν θετικά προς το πρόσωπό του, μετά από μια μεγάλη ενασχόληση με τη διοίκηση από το 2010, αρχικά ως αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, στη συνέχεια ως πρόεδρος για δυο θητείες και τώρα Κοσμήτορας της σχολής για δεύτερη θητεία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της περιόδου, σημείωσε, είναι η συγγραφή και πιστοποίηση των δυο προγραμμάτων σπουδών με τα οποία θα λειτουργήσει από του χρόνου, όπως προβλέπεται στον νόμο, η καινούργια μονοτμηματική σχολή, δηλαδή το ενιαίο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, που θα απορροφήσει και τα τρία Τμήματα.
«Είναι μια αναδιάρθρωση η οποία έχει γίνει από το υπουργείο και εμείς τώρα καλούμαστε να εφαρμόσουμε όχι μόνο με τρόπο αξιόπιστο, αλλά και με τρόπο ανταγωνιστικό, ώστε και φοιτητές να έρχονται στη νέα σχολή, αλλά και το έργο το επιστημονικό των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτήν να συνεχιστεί και να μεγιστοποιηθεί» ανέφερε.
Ήδη έχει συγκροτηθεί το νέο τμήμα, με πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής τον κ. Ντεληγιάννη, ενώ υπάρχουν δυο επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με τη συγγραφή των δυο προγραμμάτων σπουδών από εκλεκτούς καθηγητές.
Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται συνεχείς τηλεδιασκέψεις και συσκέψεις για να φτιάξουν τα προγράμματα, ούτως ώστε από τον Οκτώβριο να προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησής τους και να έχουν ολοκληρωθεί με τη λειτουργία του νέου τμήματος και της νέα σχολής τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Δεν σταματούν οι δραστηριότητες
Μπορεί να βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όμως οι δράσεις της Σχολής και των Τμημάτων της δεν σταματούν, με τη συμμετοχή της στο 5ο Συνέδριο Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών στο Βελιγράδι.
Το προηγούμενο συνέδριο, το 4ο, είχε γίνει το 2019 στην Κομοτηνή, η πρώτη φορά που έγινε σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, και συνδέοντας άμεσα τη Σχολή με αυτό.
Εκεί βρίσκονται περίπου δέκα καθηγητές από την Κομοτηνή, όπου θα πραγματοποιήσουν ανακοινώσεις στο συνέδριο, ενώ ο ίδιος ο κ. Βαρβούνης ανέλαβε να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, σε μια πάρα πολύ μεγάλη διοργάνωση, την μεγαλύτερη στο χώρο που γίνεται στα Βαλκάνια, με τα σημαντικότερα ονόματα των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς, από πάρα πολλές χώρες.
Συνέδρια σε Κομοτηνή και Αθήνα
Παράλληλα η Σχολή θα φιλοξενήσει με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας το Πανελλήνιο Συνέδριο των Λαογράφων της Ελλάδας από τις 1 έως τις 3 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχής διοργάνωση του Συνεδρίου στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή όλων των λαογράφων της Ελλάδας και της Κύπρου, είτε είναι πανεπιστημιακοί, είτε είναι σε ερευνητικά κέντρα.
Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι φέτος «Λαογραφία και Εκπαίδευση», αγγίζοντας την λαογραφία τόσο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και αυτή που διδάσκεται σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Πέρα από τις ανακοινώσεις θα υπάρχουν δυο στρογγυλές τράπεζες, με στόχευση την ανατροφοδότηση μεταξύ της έρευνας και της διδασκαλίας, τον τρόπο δηλαδή που η έρευνα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και κέντρα, ανατροφοδοτεί και εμπνέει τη διδασκαλία.
Τον Φεβρουάριο του 2025 προγραμματίζεται ένα επίσης μεγάλο διεθνές συνέδριο, με πάνω από 60 ομιλητές, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Περιστερίου στην Αθήνα, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια της Σχολής, σε συνεργασία με πολλά προσφυγικά σωματεία.
«Βασικός μας στόχος είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι μπορεί να έχουμε συγχώνευση των τμημάτων, αλλά είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες δραστηριότητες που το επιστημονικό κοινό και το κοινό της Κομοτηνής ξέρει από παλιά» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν με την ίδια θέρμη τις επιστημονικές τους δράσεις με ένα νέο ακαδημαϊκό σχήμα, πιο ευέλικτο, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.