Δεν επηρεαζει σημαντικα το ΔΠΘ η αναστολη εναρξης λειτουργιας των διετων προγραμματων

Δεν υπήρχε λόγω στενότητας χρόνου έτοιμο πρόγραμμα με προτάσεις για το νεοσύστατο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Υποβλήθηκε και στη νέα κυβέρνηση το αίτημα για τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στο ΔΠΘ

Δεν επηρεάζει σημαντικά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, το ΔΠΘ, σύμφωνα με την Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η κ. Κεραμέως ανακοινώνοντας την αναστολή, σημείωσε πως το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, ενόψει της θεσμοθέτησης του οποίου γίνεται η αναστολή. 

Αναμονή για το νέο πλαίσιο 

Το ΔΠΘ ήταν από τα πρώτα πανεπιστήμια που είχε πάρει την έγκριση για την ίδρυση Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τον Μάιο, όμως όπως σημείωσε η κ. Μιχαλοπούλου, παρόλο που έκαναν όλα όσα προβλέπονταν από το ΦΕΚ, φτιάχνοντας το συμβούλιο του Κέντρου, και κάνοντας όσα ζητούσε ο Νόμος, δεν υπήρχαν ακόμα προτάσεις από τα τμήματα ώστε να υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα για να τρέξει από το Σεπτέμβριο, όπως απαιτεί ο νόμος.
 
Έτσι η αναστολή δεν επηρεάζει σημαντικά το πανεπιστήμιο, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στον προγραμματισμό, από την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ανέφερε η Υπουργός.
 
Ήδη βέβαια γίνεται προετοιμασία από τα τμήματα με προτάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, όμως μπορεί να επηρεάσει τον συνολικό σχεδιασμό η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να δει με διαφορετικό τρόπο την όλη διαδικασία, ειδικά στο κομμάτι της τεχνικής εκπαίδευσης.
 
Έτσι το πανεπιστήμιο μπαίνει σε μια φάση αναμονής, που όμως μάλλον δεν θα κρατήσει πολύ, γιατί το Υπουργείο φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ανακοίνωση των προθέσεών του, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, μια και φαίνεται να έχει πάρει πολύ ζεστά το ζήτημα. 

Παραμένει προτεραιότητα του ΔΠΘ η δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων 

Άλλωστε παρόλο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο οποίο θα επεκταθεί η δράση του ΔΠΘ, προτεραιότητα του παραμένουν τα πανεπιστημιακά τμήματα, τόσο όσο αφορά στη λειτουργία των υπαρχόντων, όσο και στη δημιουργία νέων στην περιοχή μας.
 
Άλλωστε έχουν στείλει τις προτάσεις για τη λειτουργία νέων τμημάτων τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στον Πρωθυπουργό, ζητώντας και από την καινούρια κυβέρνηση να δημιουργηθούν στην περιοχή μας, με την κ. Μιχαλοπούλου να σημειώνει πως για αυτούς το θέμα παραμένει ανοιχτό και προτεραιότητα.
 
Όπως προτεραιότητα παραμένει και το ζήτημα της έκτακτης χρηματοδότησης, την ενίσχυσης του πανεπιστημίου με προσωπικό και όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία απασχολούσαν και πριν το πανεπιστήμιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.