Μπρυζ: «Μια φορα κι εναν καιρο»

Χειμερινές περιπλανήσεις στην παραμυθένια μεσαιωνική πόλη του Βελγίου που έχει «παγώσει» στο χρόνο

Το μυστικό της ομορφιάς της έχει μαθευτεί εδώ και πολύ καιρό και όχι άδικα … η Μπρυζ κερδίζει επάξια τον τίτλο μιας από τις πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης. Το τοπίο της συντίθεται από γραφικά κανάλια, πλακόστρωτα, λίμνες με κατάλευκους κύκνους,  πύργους, εκκλησίες και μπαρόκ αγάλματα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το άρωμα της βέλγικης σοκολάτας και βάφλας στον αέρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια μικροσκοπική πόλη όπως η Μπρυζ;

Λόγω του μικρού της μεγέθους, δε θα χρειαστείτε πολλές μέρες για να εξερευνήσετε κάθε γωνιά της πόλης. Αν και μικρή, είναι πολύ τουριστική.  Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων οι επισκέπτες αγγίζουν τους 20.000 στο ιστορικό της κέντρο.

Το Burg, η «κεντρική πλατεία» της Μπρυζ είναι και το σημείο απ’ όπου ξεκινούν όλες οι διαδρομές της πόλης. Γύρω σας θα δείτε ένα συνονθύλευμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Ένα από αυτά είναι το άγαλμα της Μάχης των Χρυσών Σπιρουνιών που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Από όλα όσα θα δείτε όμως, ξεχωρίζει το Belfort, το πανύψηλο καμπαναριό της πόλης. Αν αντέχετε να ανεβείτε τα 366 σκαλιά του καμπαναριού, θα απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης και θα ακούσετε τον ήχο των 47 καμπανών του. Πολύ κοντά είναι και η Βασιλική του Ιερού Αίματος όπου φιλοξενούνται μερικές σταγόνες από το αίμα του Ιησού.

Γύρω από το Burg, απλώνεται το Markt, η αγορά της πόλης, περιστοιχισμένη από όμορφα χρωματιστά σπιτάκια. Μαγαζάκια σοκολάτας και ζαχαρωτών, παραδοσιακά ταπισερί και υπαίθριοι πάγκοι με βάφλες είναι μερικά απ’ όσα θα βρει κανείς εκεί. Η ήδη πανέμορφη πλατεία φοράει τα καλά της την περίοδο των Χριστουγέννων. Στολίζεται εντυπωσιακά με δέντρα και λαμπιόνια, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν το παγοδρόμιο και το ετήσιο φεστιβάλ γλυπτών από πάγο.

Ακόμη, αξίζει να επισκεφθείτε τη μεσαιωνική «πιάτσα» του Groenerei. Στο κεντρικό κανάλι της πόλης που βρίσκεται στην αποβάθρα Georges Stael, θα βρείτε βαρκάκια που θα σας ξεναγήσουν σε πολλά σημεία της πόλης που δύσκολα βρίσκει κανείς πεζός. Ένα ακόμη αξιοθέατο που πρέπει να δείτε είναι η λίμνη του Minnewater, το ρομαντικό spot της Μπρυζ.

Μέχρι να φτάσετε στη λίμνη θα περάσετε από τα υπόλοιπα δημοφιλή αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου: τον πύργο του Ναού της Παναγίας, που αποτελεί το ψηλότερο τούβλινο κτίριο της Ευρώπης και φιλοξενεί το μοναδικό γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου που βρίσκεται εκτός Ιταλίας, την «Παρθένο και το Θείο Βρέφος» και την γραφική περιοχή των μουσείων Gruuthuse και Groeninge.

Αν είστε λάτρης της σοκολάτας, μην παραλείψετε επίσης να πάτε στο Choco-Story, το καλύτερο μουσείο του Βελγίου, αφιερωμένο στη σοκολάτα. Εκεί θα μάθετε την ιστορία της σοκολάτας, την παρασκευή της και θα γευτείτε γνήσιες βελγικές σοκολάτες που φτιάχνονται μπροστά σας. Στην Μπρυζ υπάρχουν περίπου 50 μαγαζιά από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε σοκολάτες, στο Chocolate Line όμως θα βρείτε τις πιο ιδιαίτερες: bitter με Coca-Cola ή και wasabi και μαύρη ελιά.

Ο ιδανικός Χριστουγεννιάτικος προορισμός για όλους! Επισκεφθείτε το!

*Η Ελένη Μελισσιανού είναι μέλος της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.