Αποτροπιασμος απο τα γεγονοτα στο Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνων

Ανακοίνωση συμπαράστασης από το ΔΠΘ

Επικηρύχθηκαν οι δράστες

Αποτροπιασμό προκαλεί η εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να εξαναγκάζεται από ομάδα αγνώστων να «φορέσει» ταμπέλα που ανέγραφε «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Η ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, επικήρυξε τους δράστες με το ποσό των 100.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα δοθεί  χρηματική αμοιβή «σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης “Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης” την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Το συμβάν καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός και πολιτειακός κόσμος της χώρας. Σημειώνεται πάντως ότι η προκήρυξη των δραστών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε αντίστοιχη ευαισθησία ή αντανακλαστικά και δεν επικήρυξε επίσης τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή» που παραμένει άφαντος μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο σε πολυετή φυλάκιση.

Οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών, κινούνται με άκρα μυστικότητα και επικεντρώνονται σε μια ομάδα 15  ατόμων, που είχαν ενεργό ρόλο σε υπό κατάληψη  κτήρια που εκκένωσε η αστυνομία.

Νίκη Κεραμέως: «Ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας»

Για αποτρόπαια εικόνα έκανε λόγο σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Η ίδια επεσήμανε πως «η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο» για να συμπληρώσει πως «ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως «η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» και κατέληξε λέγοντας πως «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Οι δημοκράτες αγανακτούν»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που σε δήλωση του τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα ανατριχιάζει.  Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση  φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη.

Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες.

Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν.

Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει».

ΔΠΘ: «Τα γεγονότα στο ΟΠΑ αποτελούν όνειδος για το δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία»

Ανακοίνωση για το  περιστατικό εξέδωσαν και οι Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ μέσω της οποίας καταδικάζουν την επίθεση στον κ. Μουραντώνη και καλούν σε εγρήγορση την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ. ώστε «να αντιδράσει και να απομονώσει μειοψηφίες που μετερχόμενες φασιστικών μεθόδων επιχειρούν να επιβάλουν τις απόψεις τους διά της βίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζουν τον αποτροπιασμό και την αποδοκιμασία τους για την άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του συναδέλφου Καθηγητή Δημήτριου Μπουραντώνη.

Καταδικάζουν απερίφραστα τους βανδαλισμούς, τις βιαιοπραγίες και την επαίσχυντη προσβολή του θεσμού του Πρύτανη, του πανεπιστημιακού δασκάλου, των ακαδημαϊκών αξιών, και στο πρόσωπο του κυρίου Μπουραντώνη, κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα γεγονότα στο ΟΠΑ αποτελούν όνειδος για το δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία. Οι Πρυτανικές Αρχές καλούν  την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ. σε εγρήγορση για να αντιδράσει και να απομονώσει μειοψηφίες που μετερχόμενες φασιστικών μεθόδων επιχειρούν να επιβάλουν τις απόψεις τους διά της βίας, να καταδικάσει πρακτικές και μεθόδους εκφοβισμού και τρομοκρατίας που αντίκεινται στις αξίες και στις αρχές που θεμελιώνουν την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου ως χώρου προστασίας της Δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, του διαλόγου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Δ.Π.Θ. εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δημήτριο Μπουραντώνη, και δηλώνουν ότι θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί για την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.