Αποφοιτηση για 46 προπτυχιακους και 8 μεταπτυχιακους του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας
Με μεγάλη προσέλευση συγγενών και φίλων, παρά την έντονη ζέστη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Ιουλίου η τελετή καθομολόγησης 46 αποφοίτων του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, καθώς και 8 Μεταπτυχιακών Φοιτητών.
Τον όρκο για τους προπτυχιακούς ανέγνωσε η κ. Νεφέλη Μπόνη, που αποφοίτησε με γενικό βαθμό 9,563, ενώ για τους μεταπτυχιακούς ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Παρόντες στην Ορκωμοσία ήταν ο Αντιπρύτανης κ. Βασίλης Γούργουλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, καθηγητές του Τμήματος αλλά και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε προς τους απόφοιτους πως θα πρέπει να είναι περήφανοι που φοίτησαν στο ΔΠΘ και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και θα το καταλάβουν καλύτερα στο μέλλον, όταν αξιοποιούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες ζωής που πήραν από αυτό.
Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης κ. Γούργουλης τόνισε πως το Τμήμα τούς έδωσε τα εφόδια για να βγουν στον εργασιακό βίο, και τους κάλεσε να βρουν την ισορροπία στη ζωή τους, ευχόμενος καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Παπαγιάννης τόνισε πως η ημέρα αυτή αποτελεί τερματισμό και ταυτόχρονα αφετηρία, με την είσοδο σε ένα νέο στάδιο καλώντας τους να είναι και να παραμείνουν εραστές του Ελληνικού λόγου, και ο έρωτας αυτός να γίνεται πιο φλογερός όσο περνούν τα χρόνια.
Έκανε δε αναφορά στην επικείμενη συγχώνευση των Τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, μιλώντας για απαξίωση των ανθρωπιστικών σπουδών από την πολιτεία και μέρος της κοινωνίας, μια κρίση που φοβάται πως θα επιδεινωθεί. Ό,τι και αν γίνει όμως θεωρεί πως όσοι έχουν σπουδάσει φιλολογία θα υπερέχουν ολοφάνερα στο λόγο, την πνευματική καλλιέργεια, την κριτική σκέψη από τους άλλους, τους «άμουσους».
Τέλος ο αντιπρόεδρος του Τμήματος κ. Γιώργος Τσομής τόνισε πως με την τελετή αυτή επιβραβεύονται οι προσπάθειες των απόφοιτων, των γονέων, που τους στήριξαν, αλλά και τους καθηγητές που βλέπουν τους φοιτητές τους, που υποδέχτηκαν παιδιά, και τους αποχαιρετούν ώριμους, έτοιμους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η ανθρωπιστική παιδεία, τόνισε, αποτελεί τη βάση του πολιτισμού, επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και καλλιεργεί γλωσσικά συναισθηματικά και αισθητικά τον άνθρωπο, τόνισε, και αναφερόμενος στην επικείμενη συγχώνευση του Τμήματος, με τα άλλα της Σχολής, εξέφρασε την ελπίδα πως τα πλεονεκτήματα αυτής της συγχώνευσης θα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, λόγω διεπιστημονικότητας, ευελιξίας και διαθεματικότητας.
Παρόλα αυτά ανησυχεί πως η διαδικασία της συγχώνευσης μπορεί να προκαλέσει αρνητικά στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την απώλεια της μοναδικής ταυτότητας και της εξειδίκευσης του κάθε τμήματος, με τους φοιτητές να μην λαμβάνουν την ίδια ποιότητα επιστημονικής εξειδίκευσης όπως στα αμιγή τμήματα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.