Αντιπαραθεση για τη λειτουργια των σχολων και την καταληψη στην Πρυτανεια

«Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και να απομακρυνθούν οι καταληψίες της Πρυτανείας» ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΠΚΣ, ΣΟΦΕΚ και Συντονιστικό Κατάληψης βάλλουν εναντίον της παράταξης

Ψήφισμα με το οποίο καλεί σε άμεση εφαρμογή του νόμου και απομάκρυνση των καταληψιών κατέθεσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε δύο ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων (Νομικής και Ιστορίας και Εθνολογίας). Το ψήφισμα έλαβε την απαιτούμε πλειοψηφία των ψήφων και εν τέλει υιοθετήθηκε από τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Το ψήφισμα αναφέρει:

«Εδώ και μέρες η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης βρίσκεται υπό κατάληψη αδυνατώντας να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη διοικητικής φύσεως σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μια συγκεκριμένη μειοψηφία ανεύθυνων κρατάει αιχμάλωτο το Ίδρυμα, εις βάρος χιλιάδων φοιτητών. Ενώ η λειτουργία του Πανεπιστημίου παρεμποδίζεται ήδη εξ αιτίας των συνθηκών της πανδημίας. αυτοί επιβαρύνουν το έργο των εργαζομένων της διοίκησης αδιαφορώντας για τους φοιτητές για τους οποίους δήθεν ενδιαφέρονται.

Επειδή δεν διανοούμαστε να απαιτούν στα τηλέφωνα της διοίκησης αναρμόδια άτομα τα οποία και έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φοιτητών.

Επειδή δεν δεχόμαστε να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην έναρξη των δηλώσεων μαθημάτων.

Επειδή ο φοιτητικός σύλλογος ουδέποτε έδωσε την άδεια του για την διενέργεια οποιοσδήποτε έκνομης ενέργειας όπως αυτή της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και τάσσεται ξεκάθαρα κατά αυτής.

Επειδή καταδικάζουμε κάθε τέτοια πράξη που αντιβαίνει στο νόμο.

Αιτούμαστε την άμεση εφαρμογή του νόμου, την απομάκρυνση των καταληψιών και την επιστροφή του κτιρίου της διοίκησης πίσω στους εργαζόμενους, προκειμένου να βρίσκεται στη διάθεσή όλων των φοιτητών και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα και να εξασφαλίσουν την πραγματική ελευθερία του Ιδρύματος, το οποίο δεν θα πρέπει να παραμένει έρμαιο μιας μειοψηφίας ταραχοποιών στοιχείων.

Εμείς πρώτοι απ’ όλους οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποφασίσουμε επιτέλους για το Πανεπιστήμιο του αύριο. Εάν θέλουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου ο νόμος θα εφαρμόζεται για όλους ή εάν θα αφήσουμε στο έλεος της αναρχίας και της οπισθοδρόμησης τους κόπους της γενιάς μας για ένα καλύτερο μέλλον».

ΠΚΣ Κομοτηνής: «Έχουν να πατήσουν το πόδι τους στο πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο»

Με αφορμή την προώθηση και εν τέλει την υιοθέτηση του εν λόγω ψηφίσματος η ΠΚΣ Κομοτηνής ασκεί κριτική στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «Είναι λογικό η ηγεσία της να τα έχει χαμένα μιας και με ευθύνη της κυβέρνησής τους, έχουν να πατήσουν το πόδι τους στο πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο. Μάλιστα μας έκανε και λίγο εντύπωση η ξαφνική τους εμφάνιση μιας και ήταν για μεγάλο διάστημα άφαντοι, και δεν απαντούσαν καν σε καλέσματα της ΠΚΣ για σύγκληση των Δ.Σ.»

Παράλληλα επισημαίνουν πως «ο καημός τους είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ, πριν από τους ίδιους τους φοιτητές! Ενημερώνουμε τη ΔΑΠ ότι τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στις ανάγκες τους. Δεν έχουν καμία θέση σε αυτά αστυνομικές δυνάμεις, νόμοι που εντείνουν την καταστολή και υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές των φοιτητών».

Η ΠΚΣ Κομοτηνής καλεί «κάθε καλοπροαίρετο φοιτητή παιδί λαϊκής οικογένειας που μπορεί να στήριζε τη συγκεκριμένη παράταξη τα προηγούμενα χρόνια να προβληματιστεί ειλικρινά. Να σκεφτεί εάν είναι ρεαλιστικό τελικά σήμερα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια μας και τι μπαίνει τελικά εμπόδιο. Να αναρωτηθεί ποιος είναι τελικά ο πραγματικός στόχος του νόμου που φέρνει την Αστυνομία μέσα στις σχολές μας. Θα μειωθούν με αυτόν τον τρόπο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, κλοπών κλπ; Τι έγινε σε άλλες χώρες όπου η αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια;»

ΣΟΦΕΚ: «Διψούν για βία και εικόνες καταπάτησης δικαιωμάτων εφάμιλλες με αυτές του ΑΠΘ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΟΦΕΚ τονίζει πως «την ώρα αυτού του κοινωνικού αναβρασμού, όταν όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες πανελλαδικά διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές για να «γίνουμε ξανά φοιτήτ(ρι)ες» και αντιστέκονται στα δυστοπικά σχέδια του Υπουργείου για τα Πανεπιστήμια, η παράταξη του σκοταδισμού στηρίζει ανοιχτά και χωρίς ντροπή την βία και την καταστολή, προσπαθώντας μάλιστα να της δώσει μια επίγευση Δημοκρατίας.

Επιλέγει την λασπολογία και την συκοφάντηση των φοιτητικών αγώνων και των αγώνων του Λαού, με ψευδή επιχειρήματα περί μειοψηφιών και μιλά για αντιδημοκρατικές πρακτικές, όταν αυτή η ίδια είναι που με τις πάγιες και διαχρονικές τακτικές της νοθεύει εκλογικά αποτελέσματα, πληρώνει για ψήφους, προωθεί την βία  και διαχέει έναν ακραιφνώς σεξιστικό δογματισμό εντός των ΑΕΙ».

Επιπλέον υπογραμμίζει πως «όσον αφορά το λιβελογράφημα τους για την Κατειλημμένη Πρυτανεία του ΔΠΘ, πέραν της στοχευόμενης παραπληροφόρησης και των αστήρικτων καταγγελιών, αποτροπιασμό μας προκαλεί η παράκλησή τους για «άμεση εφαρμογή του Νόμου». Όπως φαίνεται διψούν για βία και εικόνες καταπάτησης δικαιωμάτων εφάμιλλες με αυτές του ΑΠΘ. Βέβαια η στάση τους αυτή δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως τρέφεται και ενισχύεται από την συστηματική σιωπή των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ, για το εν λόγω ζήτημα, οι οποίες συνεχίζουν να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών και να αρνούνται την πρόσβαση των Φοιτητικών Συλλόγων στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου του ΔΠΘ».

Συντονιστικό κατάληψης Πρυτανείας: «Αισχρή, γεμάτη με ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ»

Τέλος τη δική του απάντηση στο ψήφισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδωσε και το συντονιστικό της κατάληψης της Πρυτανείας.

Το συντονιστικό χαρακτηρίζει αισχρή, γεμάτη με ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για να υπογραμμίσει πως «δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω από μία παράταξη που εκπροσωπεί την ίδια την κυβέρνηση μέσα στα πανεπιστήμια!».

Παράλληλα σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «καθώς ζούμε σε μία κοινωνία με τεράστιες ταξικές ανισότητες, η φοιτητική κοινότητα οφείλει- και θα το κάνει- ,να σταθεί απέναντι στον συγκεκριμένο νόμο που υπονομεύει όχι μόνο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και κάθε πτυχή της ζωής μας» για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «καμία ανακοίνωση δεν μας φοβίζει! Δεν θα αφήσουμε καμία κυβέρνηση και κανένα Νόμο να παίζει με τις ζωές μας! Είμαστε οι πρώτες σταγόνες πριν την καταιγίδα. Ούτε βήμα πίσω. ΚΑΙ Α ΚΑΙ ΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΤΟΥ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.