Ανοιγεται σε ολη την Ελλαδα το Εργαστηριο Νεοτερης και Συγχρονης Ιστοριας του ΤΙΕ

Υβριδικά, με συμμετέχοντες από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε η 3η Συνάντηση Μεταπτυχιακών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών

Ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο 21 Μαΐου, η 3η Συνάντηση Μεταπτυχιακών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε υβριδικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να το παρακολουθήσουν είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

Ανάμεσα στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ήταν οι Πανδημίες στην τέχνη και στον δημόσιο λόγο, οι προσλήψεις του Εθνικού Εαυτού και του Άλλου μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και της ετερότητας στη λογοτεχνία, ενώ σημαντικό κομμάτι ήταν αφιερωμένο στην προσφυγική εμπειρία, με ενότητα για την Μικρασιατική Καταστροφή και την εμπειρία της προσφυγιάς, αλλά και για τις μετακινήσεις πληθυσμών και την κοινωνική ανασυγκρότηση.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Αθηνά Συριάτου, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου για τους στόχους της Συνάντησης, το έργο του Εργαστηρίου αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Άνοιγμα σε όλους τους ερευνητές και φοιτητές

Το εργαστήριο ξεκίνησε το 2019, όμως οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στην μικρή διάρκεια λειτουργίας του ήταν μεγάλες. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2019, και λόγω πανδημίας, έγινε μόνο μία ακόμη στο μεσοδιάστημα το Δεκέμβριο του 2020.

Όμως κατάφεραν, σημείωσε η κ. Συριάτου, να μείνουν σε επαφή, εκδίδοντας δύο τεύχη του περιοδικού «Έρεισμα για την Ιστορία» με υλικό από τις προηγούμενες συναντήσεις και όχι μόνο, που βρήκε κοινό στους μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς και γενικότερα νέους ερευνητές τόσο από το Τμήμα, όσο και από όλη την Ελλάδα.

Με το τρίτο τεύχος να έρχεται στα τέλη του ‘22, «το εργαστήριο έχει γίνει μια πλατφόρμα και τόπος συνάντησης για τη μελέτη της ιστορίας, και στο τμήμα, αλλά και ανοιχτά σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα» ανέφερε.

Θέλοντας λοιπόν να ανοίξουν τη Συνάντηση σε όλους αυτούς τους φοιτητές από όλη την Ελλάδα, για να αναπτύξουν και την συνομιλία με τους άλλους ερευνητές, αποφάσισαν στην υβριδική πραγματοποίηση της, ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Πλούσια η θεματική της συνάντησης

Με το Εργαστήριο και το Τμήμα να ασχολείται κυρίως με την κοινωνική ιστορία και τα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους στο παρόν, θέλουν να προσεγγίσουν αυτές τις ανησυχίες υπό το πρίσμα του παρελθόντος,  πώς δηλαδή όλα αυτά τα θέματα απασχόλησαν τους προηγούμενους.

Για αυτό και η πρώτη συνεδρία είχε σαν θέμα τις πανδημίες και το πώς αυτές αναπαριστούνταν στον Τύπο, όπως η πανδημία χολέρας στον Τύπο της Σμύρνης τον 19ο αιώνα, αλλά και μέσα από γνωστούς πίνακες ζωγραφικής.

Συνέχισαν με θέματα όπως  ιστορική αφήγηση μέσα από τα μνημεία, κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη, θέματα της αναπαράστασης του φύλου στο δημόσιο δικαστικό λόγο στο παρελθόν, αλλά και επίκαιρα θέματα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η εμπειρία της προσφυγιάς, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τις μετακινήσεις πληθυσμών, αλλά και θέματα που απασχολούν πολύ συχνά τους φοιτητές τους, δηλαδή τις προσλήψεις του εθνικού εαυτού μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και μέσα από τη λογοτεχνία. Δηλαδή ποιος είναι ο άλλος και ποιος είναι ο εαυτός μέσα από τη λογοτεχνία.

Έντονη δράση όλο το χρόνο

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια του Εργαστηρίου, η κ. Συριάτου τόνισε πως η δράση τους όλο το χρόνο είναι έντονη, με εκδηλώσεις φέτος ως μέλος του Επιστημονικού Προγράμματος, χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ, Παρατηρητήριο για το 1821, που καταγράφει, ερμηνεύει και δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο από όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν παγκοσμίως για το 1821.

«Θέλουμε ουσιαστικά να επικοινωνήσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Δεν βλέπουμε το εργαστήριο ως ένα φρούριο της Θράκης, το βλέπουμε σαν μια βάση για επικοινωνία με τους νεότερους ερευνητές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.