Ανοιγει ακαδημαικα και επαγγελματικα τους οριζοντες των φοιτητων της η ΣΚΑΣ ΔΠΘ

Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτορας ΣΚΑΣ «Οι Κλασικές και Ανθρωπιστικές σπουδές βάλλονται πανταχόθεν και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακριβώς γιατί θεωρείται ότι δεν υπάρχει σημαντική σύνδεση με την αγορά»

Δυναμικά ξεκινά η χρονιά για την Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, που σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου πραγματοποιεί Ημέρα Καριέρας με τη συμμετοχή πολλών φορέων που ενδιαφέρονται για την εργασία των αποφοίτων της.

Για την στόχευση της ημέρας αυτής, αλλά και για τις δράσεις που προγραμματίζει η Σχολή το επόμενο διάστημα μίλησε ο κ. Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και  Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου, αναφερόμενος τόσο στην διάλεξη του λαογράφου RobertBaron, αλλά και την αναγόρευση σε επίτιμο Καθηγητή Νάσου Βαγενά σε επίτιμο καθηγητή.

Ζητούμενο η σύνδεση με την αγορά

ΠτΘ: ΗΣχολή  Κλασικών  και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου έχει πολλές δράσεις το επόμενο διάστημα, με πρώτη την Ημέρα Καριέρας, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής στην Παλιά Νομική.

Μ.Β.: Βεβαίως. Εμείς στο πανεπιστήμιο και στη σχολή μας ειδικότερα δεν σταματάμε ποτέ τις δράσεις. Αυτές έχουν προγραμματιστεί πριν από πολύ καιρό, όπως και τώρα προγραμματίζονται πράγματα που θα βγουν μετά  από αρκετούς μήνες.

Η συγκεκριμένη δράση έχει να κάνει με αυτό που είναι και το ζητούμενο πλέον των ημερών μας, και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  δηλαδή τη σύνδεση με την αγορά. Ιδίως οι Κλασικές και Ανθρωπιστικές σπουδές βάλλονται πανταχόθεν και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακριβώς γιατί θεωρείται ότι δεν υπάρχει σημαντική σύνδεση με την αγορά.

Προσπαθούμε να φέρουμε τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας σε επαφή με διάφορους φορείς, πέρα από τα παγιωμένα και γνωστά εργασιακά τους δικαιώματα που είναι η μέση εκπαίδευση και το λεγόμενο ΠΕ2, και με άλλους φορείς, με το Αρχαιολογικό Μουσείο, με βιβλιοθήκες τοπικές, με λαογραφικά μουσεία,  με επιχειρήσεις, με ιδιωτικά σχολεία, με φορείς οι οποίοι θα μπορούσαν να τους απασχολήσουν.

Για να δουν οι φοιτητές μας τι δεξιότητες ζητούν, τις οποίες μπορούν να αποκτήσουν μέσα στο πλαίσιο των σπουδών τους, πώς μπορεί να συνταχθεί ένα βιογραφικό σημείωμα ώστε να ζητήσουν θέση κάπου, πώς μπορεί να κάνουν την συνέντευξη, και να υπάρξει μια αλληλογνωριμία, σε τοπικό μεν επίπεδο, αλλά  που οι βασικές της αρχές ισχύουν για παρόμοια ιδρύματα και πανελλαδικά.

 Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Πανεπιστήμιο, και ειδικότερα την κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης που μας εμπιστεύτηκαν φέτος τις  Μέρες Καριέρας για να τις κάνουμε στη δική μας τη σχολή.

Η Δημόσια λαογραφία κομμάτι της διδασκαλίας

ΠτΘ: Υποδέχεστε και τον Dr. RobertBaron, λαογράφο και καθηγητή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την πολιτιστική αειφορία, ο οποίος μάλιστα θα πραγματοποιήσει δια ζώσης διάλεξη. 

Μ.Β.: Ο καθηγητής Baron είναι από τους σημαντικότερους λαογράφους του κόσμου αυτή τη στιγμή, που  ασχολείται με την δημόσια  λαογραφία και την δημόσια ιστορία, αντικείμενα τα οποία συζητιούνται πολύ. Η Δημόσια Λαογραφία έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζονται την παράδοση τοπικοί και διάφοροι φορείς της κοινωνίας.

Δηλαδή  με τους συλλόγους, τις παραστάσεις, τον φολκλορισμό, τα δρώμενα, όλα αυτά που είναι πάρα πολύ σημαντικά, όχι μόνο για τη γνωριμία του λαού με την παράδοση,  αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον  εξελίσσεται, δομούνται και εργάζονται οιτοπικοί σύλλογοι οι, οι οποίοι κρατούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.

Είναι θέμα πολιτιστικής διαχείρισης, εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τομέα, διότι σχετίζεται εμμέσως και με τα εργασιακά δικαιώματα και με την απασχόληση, διότι όλο και περισσότερα προγράμματα ανοίγουν, όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις και θέσεις υπάρχουν, και διεκδικούν δυναμικά  οι φοιτητές μας και οι απόφοιτοί μας να είναι εκεί.

Ως εργαστήριο βέβαια είμαστε συνιδρυτές ενός μεγάλου διατμηματικού μεταπτυχιακού πολιτιστικής διαχείρισης, στο οποίο συμμετέχουν το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ετοιμάζουμε άλλο ένα μεγάλο μεταπτυχιακό στο τμήμα, με θέμα «Πολιτιστική διαχείριση, Βαλκάνια και νέος ελληνισμός», που θα απευθύνεται κυρίως στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η έλευση του Καθηγητή Baron είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγραμματισμού που έχουμε κάνει, μιας και βρίσκεται στην Ελλάδα ως υπότροφος και κύριος ερευνητής του Ιδρύματος Fulbright.

Στα πλαίσια της κινητικότητας η οποία  είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αξιολόγηση των  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,  ζήτησε ο ίδιος να έρθει να γνωρίσει από κοντά το εργαστήριό μας, τις δράσεις μας και να προγραμματίσουμε μελλοντικές συνεργασίες.

Τιμούν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νεοελληνισμού

ΠτΘ: Θα έχουμε και την αναγόρευση του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, του κ. Βαγενά, σε Επίτιμο Καθηγητή της ΣΚΑΣ ΔΠΘ, την επόμενη Τετάρτη στις 25 Οκτωβρίου.

Μ.Β.: Είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων του νέου ελληνισμού, καθηγητής της Συγκριτικής Γραμματολογίας, ποιητής ο ίδιος, και μάλιστα βραβευμένος διεθνώς, μέλος ξένων ακαδημιών, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά και στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών σπουδών.

Θεωρήσαμε ότι θα ήταν τιμητικό και για μας, να τον τιμήσουμε με τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή της σχολής, το οποίο το δέχτηκε με χαρά. Είναι μια πρόταση που έγινε από μένα και τον κ. Κούγκουλο. Πριν την αναγόρευση θα υπάρξει μια εκδήλωση με τον καθηγητή Μόσχο  Μορφακίδη-Φυλακτό, Δραμινό και Θρακιώτη και με πολλές σχέσεις με το τμήμα, που θα αφορά την μετάφραση του έργου του κ. Βαγενά, στα ισπανικά, τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που δόθηκαν.

ΠτΘ: Υπάρχουν προγραμματισμένες και ανακοινώσιμες δράσεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Μ.Β.: Στις 17 Νοεμβρίου αρχίζει το Διεθνές Συνέδριο για την ελληνοτουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών, στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη φορά. Προς τα Χριστούγεννα θα πάει στο τυπογραφείο και ο τρίτος τόμος της επετηρίδας μας, ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί τα καινούργια ακαδημαϊκά βραβεία για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.