Αναπτυξη της τοπικης κοινωνιας μεσω της αξιοποιησης της ερευνητικης δραστηριοτητας θελει το ΔΠΘ

Μαρία Μιχαλοπούλου, συντονίστρια Κόμβου Καινοτομίας ΔΠΘ «Η επένδυση στην γνώση, η επένδυση στην παιδεία, έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που μπορούμε να περιμένουμε από ένα δημόσιο ανώτατο ίδρυμα εκπαίδευσης»

Να στηρίξει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο πλαίσιο του ΔΠΘ και να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας φιλοδοξεί ο Κόμβος Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η επίσημη έναρξη του οποίου πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι διαδικτυακά.

Συντονίστρια του Κόμβου είναι η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, η οποία μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για τον Κόμβο Καινοτομίας, τους αμέσως επόμενους στόχους του αλλά και πώς φιλοδοξούν στο μέλλον να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία που παράγει το πανεπιστήμιο, προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Στόχος να εφαρμοστούν οι καινοτόμες ιδέες

Όπως τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου, ο κόμβος αφορά στη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που δημιουργείται καθημερινά μέσα από την έρευνα και την καινοτομία του πανεπιστημίου, των φοιτητών όλων των κύκλων σπουδών, αλλά και των καθηγητών.

«Το σημείο  αυτό έχει σκοπό να δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να μπορέσουν να επιλύσουν πραγματικά προβλήματα με καινοτόμες ιδέες και να ενισχύσουν την ερευνητική δραστηριότητα ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το κομμάτι αυτό των εφευρέσεων, των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Δημοκρίτειο, προς όφελος όλης της κοινωνίας» ανέφερε.

Μέσα από τον Κόμβο θα γίνει σύνθεση δράσεων, κάποιες εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται στο πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα η Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, με τις υπόλοιπες να αναπτύσσονται την τρέχουσα χρονιά, με χρηματοδότηση από πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, αφήνοντας μια μόνιμη υποδομή και τεχνογνωσία στο  πανεπιστήμιο, ώστε να τρέχει αντίστοιχες δράσεις σε ετήσια βάση.

Στο αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, το μητρώο εργαστηρίων, τα οποία παράγουν καινοτομία, ώστε να μπορεί εύκολα να τα προσεγγίσει κάποιος, αλλά και τα προγράμματα και τους φοιτητικούς διαγωνισμούς που θα τρέξουν φέτος για τους φοιτητές.

Όλα αυτά θα καταλήξουν σε μια εβδομάδα καινοτομίας, τον Μάιο, το Innovation Week, ενώ θα γίνει και πρόσθετη  εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, μιας και σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου, βασικός στόχος είναι να λειτουργεί το πανεπιστήμιο, έχοντας ως βασικό στόχο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα σε όλα τα πεδία με όποιο τρόπο αυτές βρίσκουν εφαρμογή.

Άλλωστε με το ΔΠΘ να έχει είκοσι τμήματα, που ευελπιστούν πως σύντομα θα είναι περισσότερα, η καινοτομία έχει διαφορετικό πρόσωπο στο κάθε γνωστικό αντικείμενο. «Πάντα καλύπτει σύγχρονες ανάγκες, δίνει λύσεις σε προβλήματα, δημιουργεί νέα πεδία λειτουργίας, αλλά δεν έχει την ίδια μορφή παντού».

Όλες αυτές οι δράσεις θα φιλοξενηθούν σε μια πλατφόρμα, με δημιουργία όχι μόνο μιας ιστοσελίδας, αλλά και εργαλείων, για την ψηφιακή πρόσβαση τα στοιχεία του Κόμβου.

Άνοιγμα των ημερών Καριέρας

Με την έναρξη αυτού του κύκλου εργασιών την Πέμπτη, και της παρουσίασης των δράσεων, θα συνεχίσουν με Innovation Days, στις οποίες θα έρθουν σε επαφή οι φοιτητές και στις τέσσερις πόλεις του ΔΠΘ, με ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει ήδη σε αυτόν τον χώρο, αλλά και καθηγητές οι οποίοι σε κάθε γνωστικό αντικείμενο θα παρουσιάσουν τα κομμάτια που αυτή τη στιγμή είναι στην αιχμή της εξέλιξης και της καινοτομίας.

«Στόχος είναι αυτό να είναι μόνιμο κομμάτι μέσα στη λειτουργία των τμημάτων και ωριμάζοντας τον διαγωνισμό των φοιτητών μας σε θέματα καινοτομίας που σχετίζονται με τα τμήματά μας» ανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου, ενώ θέλουν να επεκτείνουν τις Μέρες Καριέρας, που ήδη κάποια τμήματα πραγματοποιούν, σε όλο το πανεπιστήμιο, κινητοποιώντας και τον επιχειρηματικό και τον παραγωγικό κόσμο τόσο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους φοιτητές τους. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερη κάλυψη των αναγκών, τόσο των φοιτητών του ΔΠΘ, που καλούνται να μπουν στην αγορά εργασίας, όσο και της αγοράς εργασίας που ψάχνει ανθρώπινο δυναμικό.

Όφελος και για την τοπική κοινωνία

Και ενώ ο Κόμβος αφορά την οργάνωση του ίδιου του πανεπιστημίου και του ανθρώπινου δυναμικού του, στόχος του ΔΠΘ, όπως κάθε δημόσιου πανεπιστημίου, είναι να προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία, είτε είναι τοπική, είτε όχι.

Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργούν την ψηφιακή πύλη και τον ψηφιακό χώρο. «Να γίνουμε ορατοί στο τι παράγουμε, τι προσφέρουμε, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την οικονομία, με τους παραγωγικούς φορείς, και ιδανικά να σχεδιάσουμε από κοινού τις λύσεις για όποια θέματα και προβλήματα και ευκαιρίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ανεβάσουμε την οικονομία και τον πλούτο της περιοχής» ανέφερε.

Άλλωστε η προστιθέμενη αξία του έργου που παράγει το πανεπιστήμιο, κατευθύνεται προς την κοινωνία, δεν το παράγει προς τον εαυτό του.

Για αυτό και σε κάθε επόμενη δράση δεν θα δίνει το παρών μόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά θα υπάρξει  συνεργασία με τον παραγωγικό ιστό, τους κοινωνικούς εταίρους, τον επιχειρηματικό κόσμο, όχι μόνο όσους δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή, αλλά και όποιον θέλει να επενδύσει στην περιοχή και να επενδύσει στο πανεπιστήμιο.

«Η επένδυση στην γνώση, η επένδυση στην παιδεία, έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που μπορούμε να περιμένουμε από ένα δημόσιο ανώτατο ίδρυμα εκπαίδευσης» ανέφερε.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρεί πως το καινούργιο στοιχείο του Κόμβου στο πανεπιστήμιο, συστηματοποιημένο και οργανωμένο, θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στο μέλλον, ώστε να καταλάβει ο καθένας πώς επηρεάζει τόσο τον εαυτό του, αλλά όσους ζουν και εργάζονται γύρω του, με το πανεπιστήμιο ως τον βασικό καταλύτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.